Guus Gelsing
Guus Gelsing Psyche 30 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Je identiteit ontwikkelen anno 2018

In de bubbel van internet, social media en heel veel prikkels kan het nog knap lastig zijn jezelf te ontwikkelen. Tot je échte eigen ik. Dus, hoe dan we dat eigenlijk? Sinds enkele decennia staan we door internet in contact met de hele wereld en daarmee ook met een enorme hoeveelheid informatie. Er is vrijwel niemand meer die ons vertelt waar we bij moeten horen. Nee, we mogen het zelf kiezen. In een land als Nederland kan je zijn wie je wilt zijn, ook al lijkt het door de media soms alsof dat niet zo is.

Anders dan vroeger

In tegenstelling tot vroeger, waar men in kleine leefgemeenschappen leefde en je toekomst al min of meer bepaald was, hebben we nu een oneindige keuzevrijheid. Niet alleen op het gebied van onze studie, maar op het gebied van onze identiteit.

Wie willen we zijn? Waar voelen we ons prettig? Wat zijn mijn overtuigingen en waar geloof ik in? Dit zijn vragen die de rode draad van ons leven bepalen en een keuze maken op dit gebied is nou niet bepaald een broodje bij de bakker halen.

Misschien wel hét antwoord op de vraag: wie ben ik?

Je bent wat je doet

Wat vaak gebeurt, ook als ik naar mezelf kijk, is dat mensen hun identiteit gaan koppelen aan externe factoren als status, opleiding, relaties en sport. Maar wat nou als je je baan kwijtraakt? Je door omstandigheden je opleiding niet kan afmaken of je door een langdurige blessure niet meer kunt sporten? Dan zou als het ware je identiteit een klap krijgen.

Heb vertrouwen

Als ik jullie even laat meekijken door de bril waarmee ik naar de wereld kijk, dan zie ik een hele interessante ontwikkeling. Ik zie namelijk een hele generatie met oneindige mogelijkheden en vrijheid om te zijn wie ze willen zijn. En wat ik denk dat deze generatie nodig heeft, is vertrouwen. Geen mensen die je vertellen wat je moet doen, maar mensen die aan de zijlijn staan en je toejuichen ook al lijkt het absurd wat je doet. Met alle keuzes en mogelijkheden van nu is twijfel een heus obstakel en met wat vertrouwen kun je deze twijfel overwinnen.

Ik zou zeggen: kies welk pad je wilt bewandelen en kijk daarbij uit dat je niet op het pad van iemand anders loopt. En als je jezelf een beetje een zwart schaap voelt denk dan hier aan: “Wees niet bang om anders te zijn, wees bang om te zijn zoals iedereen.”

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Je identiteit ontwikkelen anno 2018
Sluiten