Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Liefde & Seks 9 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

“Wil je verkering?”: waarom maken we relaties officieel?

Vroeger gingen er briefjes rond in de klas met daarop: “Wil je verkering?”. Je moest dan één van de boxjes aanvinken: ja of nee. Ach, toen was het (dating-)leven nog simpel en overzichtelijk. Tegenwoordig houden we er een stuk ingewikkeldere relaties op na. “We zijn aan het daten”, is een veelgehoorde aanduiding voor een relatie in de verkenningsfase. En soms popt dan toch ineens die Facebook-status omhoog: “Heeft een relatie met…”. Om aan te geven dat er wel duidelijk sprake is van een serieuze relatie. Maar waarom doen we dat eigenlijk, relaties officieel maken?

Van daten naar ‘official’

Vanaf welk moment in een relatie ga je de ander je vriend, vriendin of partner noemen? Oftewel: wanneer ga je van daten naar de officiële relationship status, al dan niet en public aangekondigd op Facebook? Meestal is het iets waar je samen over praat en beslist, ingegeven door je gevoel. Maar waarom vinden we het zo belangrijk om onze relaties officieel te maken?

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Par example: doen we dat voor onszelf? Of voor de buitenwereld? Is het omdat we willen dat ‘dat wat we samen hebben’ geaccepteerd wordt door de maatschappij? Door de mensen om ons heen? Wat is de functie van het plakkaat ‘serieuze relatie’?

Een officiële relatie stelt gerust

Een relatie als ‘officieel’ bestempelen, draait allemaal om geruststelling”, zegt dating-coach James Preece. “Zodra jullie officieel samen zijn, kan je dat bekendmaken aan de wereld en je Facebook status updaten”, aldus Preece.

Oftewel: je kunt op je lauweren rusten, datingwise. De partner is binnen, de tantes kunnen staken met het irritante gevraag naar of-je-al-een-vriendje-hebt en je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat je nieuwe verovering toch nog even de kroeg gaat verkennen naar ander vlees. De boel is immers signed, sealed en delivered: he/she is yours!

Lees ook: Ben jij klaar voor een serieuze relatie? Volg dan deze 5 stappen

Handen thuis

Maar voor wie is die geruststelling precies? En is je relatie officieel maken eigenlijk wel écht nodig? Want er verandert toch niks zodra jullie het label ‘serieuze relatie’ hebben opgeplakt? Ook daar heeft Preece een antwoord op: het kan handig zijn om exclusiviteit te claimen. Om duidelijk te maken dat we voor elkaar kiezen en dus niet voor anderen (tenzij je afspreekt dat het open relatie is natuurlijk). “Je relatie officieel maken, is eigenlijk zeggen: “Handen thuis, hij/zij is van mij”, aldus Preece.

No more dating

Maar is dat wel echt nodig? Nu misschien wel meer dan ooit, zegt Preece: “Het is vooral belangrijk in een tijdperk waarin mensen vaak daten met meerdere personen tegelijk. Je zegt eigenlijk allebei dat je je volledig in zal zetten voor de ander en dat je je puur focust op elkaar.”

Dus nee: er zal niet veel veranderen in je relatie zodra je ‘m officieel maakt. Maar je kunt je er wel zekerder en veiliger door voelen binnen je kersvers bezegelde relatie.

Meer lezen over relaties

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️