“Wil je verkering?”: waarom maken we relaties officieel?

Vroeger gingen er briefjes rond in de klas met daarop: "Wil je verkering?". Je moest dan één van de boxjes aanvinken: ja of nee. Ach, toen was het (dating-)leven nog simpel en overzichtelijk. Tegenwoordig houden we er een stuk ingewikkeldere relaties op na.

“We zijn aan het daten”, is een veelgehoorde aanduiding voor een relatie in de verkenningsfase. En soms popt dan toch ineens die Facebook-status omhoog: “Heeft een relatie met…”. Om aan te geven dat er wel duidelijk sprake is van een serieuze relatie. Maar waarom doen we dat eigenlijk, relaties officieel maken?

Van daten naar ‘official’

Vanaf welk moment in een relatie ga je de ander je vriend, vriendin of partner noemen? Oftewel: wanneer ga je van daten naar de officiële relationship status, al dan niet en public aangekondigd op Facebook? Meestal is het iets waar je samen over praat en beslist, ingegeven door je gevoel. Maar waarom vinden we het zo belangrijk om onze relaties officieel te maken?

Par example: doen we dat voor onszelf? Of voor de buitenwereld? Is het omdat we willen dat ‘dat wat we samen hebben’ geaccepteerd wordt door de maatschappij? Door de mensen om ons heen? Wat is de functie van het plakkaat ‘serieuze relatie‘?

Een officiële relatie stelt gerust

Een relatie als ‘officieel’ bestempelen, draait allemaal om geruststelling”, zegt dating-coach James Preece. “Zodra jullie officieel samen zijn, kan je dat bekendmaken aan de wereld en je Facebook status updaten”, aldus Preece.

Oftewel: je kunt op je lauweren rusten, datingwise. De partner is binnen, de tantes kunnen staken met het irritante gevraag naar of-je-al-een-vriendje-hebt en je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat je nieuwe verovering toch nog even de kroeg gaat verkennen naar ander vlees. De boel is immers signed, sealed en delivered: he/she is yours!

Handen thuis

Maar voor wie is die geruststelling precies? En is je relatie officieel maken eigenlijk wel écht nodig? Want er verandert toch niks zodra jullie het label ‘serieuze relatie’ hebben opgeplakt? Ook daar heeft Preece een antwoord op: het kan handig zijn om exclusiviteit te claimen. Om duidelijk te maken dat we voor elkaar kiezen en dus niet voor anderen (tenzij je afspreekt dat het open relatie is natuurlijk). “Je relatie officieel maken, is eigenlijk zeggen: “Handen thuis, hij/zij is van mij”, aldus Preece.

No more dating

Maar is dat wel echt nodig? Nu misschien wel meer dan ooit, zegt Preece: “Het is vooral belangrijk in een tijdperk waarin mensen vaak daten met meerdere personen tegelijk. Je zegt eigenlijk allebei dat je je volledig in zal zetten voor de ander en dat je je puur focust op elkaar.”

Dus nee: er zal niet veel veranderen in je relatie zodra je ‘m officieel maakt. Maar je kunt je er wel zekerder en veiliger door voelen binnen je kersvers bezegelde relatie.

Meer lezen over relaties

Op de hoogte blijven van de beste Bedrock artikelen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
“Wil je verkering?”: waarom maken we relaties officieel?
Sluiten