Redactie
Redactie Psyche 18 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Antwoord op: wat werkt beter, een monogame of een open relatie?

De schrijver Julian Barnes schrijft: ‘We nemen een besluit, als het goed uitpakt noemen we het naderhand een wijs besluit.’ Er is in het leven veel om over te peinzen, en of je nu een wijze keuze wil maken of simpelweg advies zoekt; het is altijd verhelderend om de mening van een ander te horen. In deze rubriek kunnen jullie een beroep doen op mijn bescheiden mening. Ik zal nooit beweren dat ik de waarheid in pacht heb, maar ik zal in ieder geval een goeie gooi wagen.

Hoe zit het met monogamie? Eigenlijk geloof ik in elkaar vrijlaten in een relatie. Kan dit gecombineerd worden in een moderne relatie? Zo ja, hoe?

Dit is een hele interessante vraag die je vanuit veel verschillende invalshoeken kunt bekijken. Veel mensen (zoals ikzelf) willen graag een ‘ja of nee’ antwoord op de vraag of de mens monogaam is. Helaas: de meeste onderzoeken lijken uit te wijzen dat het simpelweg onmogelijk is daar ja of nee op te zeggen.

‘Zoveel mensen, zoveel wensen’ luidt het spreekwoord en dit is ook in de liefde absoluut waar.

Wij worden niet alleen gedreven door instinct, maar ook door cultuur en onze eigen wil. Bovendien heeft de mens het enorme talent om zichzelf aan te passen aan veel verschillende situaties en kunnen onze wensen op het gebied van liefde ook veranderen naarmate we ouder worden. Zo vinden veel tieners en twintigers het een fijn idee om niet vast te zitten aan één iemand, maar lijken veel van ons naar mate we ouder worden meer behoefte te hebben aan vastigheid.

Plussen en minnen

Persoonlijk denk ik dat elke relatiesituatie voor en nadelen heeft waar je je bewust van moet zijn. Als je single bent kun je vrolijk met iedereen naar bed en hoef je nooit naar je schoonfamilie. Daar staat tegenover dat je geen liefdesrelatie met iemand op kunt bouwen, je geen gezin kunt stichten enzovoorts.

Als je voor monogamie kiest kun je wel die diepe liefde met iemand opbouwen en een gezin stichten, maar daar staat tegenover dat je je lusten voor anderen een beetje zult moeten beteugelen en de lust voor je partner spannend zal moeten houden, wat niet altijd makkelijk zal zijn (maar ook niet ondoenlijk).

Een open relatie? Laat liever wat toewijding zien

Polyamorie (of een open relatie), waar jouw vraag over gaat, klinkt dan ook als het beste van beide werelden. Je hebt én die vaste liefde waar je zo naar verlangt én je kunt je lusten botvieren.

Maar ook dit heeft nadelen: het kan zorgen voor spanningen (want stel dat jouw partner wel iemand vindt, maar jij niet) en jaloezie: de meeste mensen vinden het toch een vrij onprettig idee als hun partner met iemand anders ligt te kroelen. Liefde en seks (waar ik zoenen ook even onder schaar) zijn in onze hoofden zo met elkaar verbonden dat, ook al weten we rationeel dat het niet verbonden hoeft te zijn, we het emotioneel vaak niet kunnen plaatsen.
Bovendien zijn de mensen met wie je ‘vrije’ seks hebt ook gewoon mensen die hun eigen frustraties hebben, jaloers zijn en verliefd kunnen worden bijvoorbeeld.

Het is dus goed om te onthouden dat je nu niet alleen de sores van je lief op je bordje krijgt, maar ook die van je minnaars.

Elke situatie heeft dus plussen en minnen en je zult bij jezelf te raden moeten gaan bij welke situatie jij je het beste voelt (en dan het liefst nog iemand vinden die hetzelfde wil).

Polyamorie een hype?

Persoonlijk denk ik dat polyamorie wellicht een beetje een hype is, zoals we die ook in de jaren ’70 van de vorige eeuw zagen. Het idee spreekt tot de verbeelding omdat monogamie voor veel mensen niet zonder slag of stoot gaat, maar of het voor veel mensen een duurzaam alternatief is zal de tijd uitwijzen. Het zal voor sommige mensen zeker werken, maar lang niet voor iedereen. Hoe het ook zij: in elke relationele situatie zijn er voor- en nadelen. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.

Dit gezegd hebbende is er maar één advies dat ik zelf zou geven en willen opvolgen: wees in ieder geval open en eerlijk over je gevoelens in een relatie. Bespreek het met je partner als je, bijvoorbeeld, gevoelens voor iemand anders begint te ontwikkelen. Soms is iets bespreken namelijk genoeg om de angel er uit te halen, en het voorkomt dat je jezelf gek maakt met dilemma’s en zo beslissingen uit frustratie neemt. Of om er nog maar eens een tegeltjeswijsheid tegenaan te smijten: Eerlijkheid duurt het langst.

Twijfel jij over je relatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Antwoord op: wat werkt beter, een monogame of een open relatie?
Sluiten