Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 27 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

De drie fases van flirten volgens de wetenschap (slaag jij erin?)

Sommige mensen zijn geboren flirts en weten op magische wijze precies wat ze moeten zeggen, of doen. Anderen hebben het een stuk moeilijker tijdens het flirten. Waar moet je precies op letten, psychologisch gezien? Heb je altijd al mensen willen bespieden in een bar? Timothy Perper en Susan Fox deden het. Voor de wetenschap, dat wel. De onderzoekers voerden een observationele studie uit in barretjes in New Jersey en New York, waar ze keken hoe single mannen en vrouwen binnenkwamen en (in sommige gevallen) weggingen met iemand anders. Busted!

De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat er 3 verschillende fases zijn waar mensen over moeten onderhandelen om hun flirtgedrag te laten slagen. Martin Graff – hoofdonderzoeker psychologie aan de Universiteit van South Wales – heeft ze op een rij gezet.

Fase 1 in flirten: benadering

De eerste fase is benadering. Stap je op iemand af, dan is het volgens Perper en Fox een vereiste dat de ander op een positieve manier op je toenadering reageert. Wanneer de begroeting tussen jullie beiden niet hartelijk is, dan stopt het flirtgedrag.

Maar dat is niet wat je wil toch? Denk daarom goed na over de manier waarop je iemand benadert. Een opvallende conclusie uit de observationele studie is dat vrouwen op een andere manier benaderd willen worden dan mannen.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom maakt liefde blind? We vroegen het aan een expert op het gebied van liefde en relaties

Wat blijkt? Mannen vinden het niet prettig om benaderd te worden vanaf de voorzijde, terwijl vrouwen er niet van houden om benaderd te worden van de zijkant.

En dan is er nog de glimlach. Volgens Perper en Fox is het belangrijk dat we glimlachen als we iemand benaderen. Al moet deze glimlach wel gemeend zijn. Hoe je een fake smile herkent? Dergelijke glimlachen zijn vaak asymmetrisch, duren langer en zijn niet breed, waardoor er geen rimpels zichtbaar worden rondom je ogen.

Fase 2 in flirten: synchroniseren

Wordt je benadering toegejuicht (en wordt er dus positief op je gereageerd), dan heb je een openingszin of aanleiding voor een gesprek nodig. Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt dat schattige (‘hebben we elkaar in een eerder leven ontmoet?’) en oneerbiedige (‘is dat wel je echte haar?’) openingszinnen het minst gewaardeerd worden. Verzin dus iets dat beter in de smaak valt.

Must read: Deze flirttips werken wél (in tegenstelling tot foute openingszinnen)

Wat er in deze fase ook gebeurt, is dat mensen hun gezicht naar elkaar toedraaien en elkaars bewegingen synchroniseren. Dit betekent dat onze gebaren en houdingen min of meer op hetzelfde moment veranderen, en dat we dichtbij genoeg zijn om elkaar in de ogen te kijken.

Vind je iemand aantrekkelijk, dan is dat te zien aan je pupillen die verwijden of groter worden. Het voordeel hieraan is dat het jou weer aantrekkelijker maakt voor de ander.

Fase 3 in flirten: aanraken, luisteren en lachen

In de derde fase staan aanraken, luisteren en lachen centraal. Net zoals in de eerste fase, moet de persoon die aangeraakt wordt je move op een positieve manier ontvangen, wil het flirtgedrag doorgaan.

Meestal is dit de man. Uit het onderzoek van Perper en Fox blijkt namelijk dat vrouwen meer geneigd zijn om de persoon met wie ze staan te flirten aan te raken dan mannen.

Tip: Struggles met daten? Podcast ‘Datevermaak’ brengt de waarheid over daten aan het licht

In aanvulling op aanraking, moeten we in deze fase ook luisteren naar de andere persoon. Goed luisteren. Dat betekent dus niet aanhoren wat de ander zegt en vervolgens ‘ja, ja’ zeggen, maar opmerken en samenvatten wat de ander heeft gezegd. Klein detail: vergeet niet om ook iets over jezelf te vertellen.

Als alles goed gaat zal er niet alleen gepraat worden, maar ook gelachen. En dat kan meer betekenen dan je denkt. Perper en Fox hebben vastgesteld dat de hoeveelheid lachen geproduceerd door vrouwen (meer dan bij mannen) een indicatie is voor hun belangstelling in de ander.

Ze suggereren dat vrouwelijke ontvankelijkheid voor humor aangeeft of ze seksuele interesse hebben.

En dan ga je daten…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De drie fases van flirten volgens de wetenschap (slaag jij erin?)
Sluiten