Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 6 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo overwin je jaloezie in je relatie

In hedendaagse boeken en films is het vaak het jaloerse meisje dat de ‘slechterik’ is in het verhaal. Prop een jaloerse beste vriendin in een romantische komedie en hup, je ontlokt meteen allerlei opmerkingen als ‘ugh, ze is zo clingy’ en ‘mannen vallen helemaal niet op jaloerse types’. Dat is dan misschien wel zo, maar je kunt er toch weinig aan doen als je regelmatig jaloers bent.
Jaloezie is namelijk een emotie die je niet echt kunt onderdrukken, maar er is wel een verschil tussen jaloezie voelen en je er ook naar gedragen. Natuurlijk, als je partner echt aan het flirten is met andere meisjes, mag je diegene daar best op aanspreken. Maar soms moet je jaloezie ook onder controle kunnen houden, bijvoorbeeld als je vriend(in) zonder jou uitgaat met andere meisjes. In zijn boek The Jealousy Cure: Learn to Trust, Overcome Possessiveness & Save Your Relationship geeft psycholoog Robert Leahy daar een paar tips voor.

Bedenk dat jaloezie heel normaal is

Alle emoties hebben een nut, en jaloezie is daar geen uitzondering op. We hebben bijvoorbeeld bepaalde dingen nodig om te overleven en ons instinct laat ons dan ook weten dat we jaloers moeten zijn op degenen die meer overlevingskansen hebbwn dan wij. Op die manier kan jaloezie ook een positieve functie hebben, omdat je meer gemotiveerd wordt om zelf ook op zoek te gaan naar die dingen. Als je weet dat jaloezie van oudsher heel logisch is, helpt dat om er rationeel mee om te gaan. Ook je eigen liefdesgeschiedenis kan helpen in de verklaring waarom je jaloers bent.

Leef in het moment

Nee, mindful zijn is niet zo makkelijk als je partner op een feestje is met zijn of haar ex en je je zorgen maakt of het allemaal wel goed gaat. Maar het is wel echt zonde om hele dagen (en nachten) te laten verpesten door gepieker en doemdenken. Juist op momenten dat jullie samen zijn, moet je eigenlijk gewoon kunnen genieten van de aanwezigheid van de ander. Meditatie kan bijvoorbeeld helpen in dit geval. Kijk ook eens rationeel naar je negatieve gedachten over jezelf of de ander, en of die eigenlijk wel waar zijn (spoiler: grote kans van niet).

Dit vind je misschien ook leuk: Jaloers? Dat is niet per se slecht.

 

Heb realistische verwachtingen

Misschien hoop je dat je partner écht alleen oog voor jou heeft en meteen totaal niet meer omgaat met andere vrouwen. Zou natuurlijk hartstikke goed zijn voor jouw jaloezie, maar echt realistisch is het niet. Je vriend(in) zal echt nog wel omgaan met anderen, die – in jouw ogen – misschien leuker of knapper zijn dan jij. Je moet hem gewoon vertrouwen dat hij echt wel trouw blijft aan jou.

Oefen zelfliefde

Vaak komt jaloezie dus ook voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je er al snel vanuit gaat dat je partner andere vrouwen slimmer, mooier of liever vindt dan jij, ben je waarschijnlijk veel sneller ongerust dan wanneer je wel je eigenwaarde weet. Schaam je ook niet voor jaloerse gevoelens, daar ga je je niet beter door voelen. O, en mocht je partner wel vreemdgaan, dan ligt dat níet aan jou – integendeel.

Blijf goed communiceren

We zeiden net dan wel dat je jaloezie vaak beter voor je kunt houden, maar er is natuurlijk een verschil tussen je partner ervan beschuldigen dat hij ‘vast iets met een andere vrouw heeft gedaan’ en gewoon eerlijk zeggen dat je soms moeite hebt met zijn gedrag en jouw eigen gevoelens daarover. Uiteindelijk heb je een relatie toch samen, en als het goed is merkt je geliefde het echt wel als jij ergens mee zit. Jaloezie in je relatie is soms ook gewoon een kans om beter te communiceren en dus jullie relatie sterker te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️