Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Volgens deze psycholoog is het beter om single te zijn

Het single leven: de een is er dolblij mee, de ander heeft er de pest in en wil niets liever dan een vaste relatie. Toch hoeft ook deze groep mensen niet te treuren, zegt psycholoog Bella DePaula. Ze is van mening dat het beter is om als single door het leven te gaan. Bij het jaarlijkse congres van de American Psychological Association in Denver liet DePaula haar stem horen en verzette zij zich tegen het algemeen aanvaardbare idee dat het huwelijk zorgt voor een gelukkiger, langer of gezonder leven. Het is beter om single te zijn, zegt de psycholoog. Het single leven zou mensen de kans geven om “hun beste, meest authentieke en meest zinvolle leven te leven.”

Beter om single te zijn?

Volgens DePaula is het idee van een goed huwelijk een mythe. Of dit deels komt doordat zij zelf een slecht huwelijk achter de rug heeft kunnen we natuurlijk niet zeggen, maar gezien de resultaten van beschikbare onderzoeken heeft ze wel een punt. Zo heeft onderzoek aangetoond dat single mensen een verhoogd gevoel van zelfbeschikking hebben, en meer kans hebben om ‘een gevoel van voortdurende groei en ontwikkeling te ervaren’ als persoon. Dat meldt de website Expanded Consciousness.

Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn

En dat is nog niet alles, zegt DePaula. Een andere studie heeft aangetoond dat zelfvoorziening een positieve impact heeft op mensen. Hoe meer zelfvoorzienend iemand was (en dus single), hoe kleiner de kans op het ervaren van negatieve emoties. Bij getrouwde koppels was juist het tegenovergestelde het geval.

Voor DePaula is dit voldoende bewijs, en ze is dan ook van mening dat we niet te veel tijd moeten steken in het vinden van de ware. Maar goed, gelukkig hebben we zelf ook nog een keuze.

For all the happy singles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️