Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 12 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Een blaasontsteking? Vergeet antibiotica even en leer van deze 11 Ayurvedische tips

Wie weleens last heeft van een blaasontsteking weet hoe vervelend het gevoel kan zijn. Steken, het branderige gevoel bij het plassen en vooral het gevoel hebben de hele tijd te moeten plassen. De oplossing als je naar de dokter gaat? Een antibioticakuur. Toch heb je de agressieve antibiotica niet nodig om van de ontsteking af te komen, leert de Indiaase geneeswijze Ayurveda ons. 

Toen ik afgelopen winter op mysterieuze wijze voor de vierde keer (!) een blaasontsteking opliep (vraag me niet waarom, ik had er voorheen amper last van), stelde mijn huisarts het volgende voor: elke dag een kleine dosis antibiotica innemen om een volgende ontsteking te voorkomen. Ik bedankte de dokter hartelijk en maakte rechtsomkeert. Blijkbaar had m’n blaas meegeluisterd, want sindsdien heb ik nergens meer last van gehad *tikt 3 keer op onbewerkt hout*.

Het innemen van antibiotica kan op de korte termijn verlichtend werken, maar wanneer je het vaker inneemt kan het ook veel schade veroorzaken. En dat terwijl in de Ayurvedische leer geen antibiotica te pas komt wanneer er een blaasontsteking optreedt. We zochten uit hoe dat zit!

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

De naam zegt het eigenlijk al: bij een blaasontsteking of een urineweginfectie is er een bacterie aanwezig in de blaas: escherichia coli. Deze bacterie hoort echter thuis in de darmen (het is dan ook een darmbacterie) en doet dáár geen vlieg kwaad. Sterker nog: bacteriën bevorderen onze darmflora. Maar wanneer deze in de blaas terecht komen, is er een grote kans dat ze een infectie of ontsteking veroorzaken. Oké, duidelijk so far. Helaas hebben vrouwen hier veel vaker last van – zo’n 50 keer meer op precies te zijn – omdat de urinebuis 3 tot 5 cm langs is en bij mannen 20 tot 25 cm. Dat verklaart in elk geval een hoop.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda

Wanneer je eenmaal een blaasontsteking hebt, is het zaak deze zo snel mogelijk te behandelen omdat deze anders kan overgaan naar de nieren. De reguliere oplossing? Het gebruik van antibiotica. Het werkt effectief als de bacterie actief is. Maar wanneer je (te) vaak antibiotica inneemt, bouwt je lichaam een resistentie op tegen de verschillende soorten antibiotica’s. Dat was overigens ook de reden dat ik steeds verschillende antibiotica kreeg van de dokter.

Blaasontsteking en Ayurveda

Blaasontsteking bestaat al eeuwenlang en daarom bestaat er ook al héél lang een Ayurvedische oplossing tegen de kwaal. Net als bij vele gezondheidsproblemen ligt de kracht van Ayurveda eerder bij het voorkomen dan bij het genezen. In de Ayurvedische leer wordt daarbij altijd gekeken naar de verschillende typen (er zijn 3 dosha’s).

Een blaasontsteking is een typische disbalans van de dosha pitta. De remedie volgens Ayurveda is dan ook het innemen van kruidencomplexen en pitta verlagende behandelingen, voornamelijk op planten gebaseerd. In Ayurveda heet een blaasontsteking behandeling: Kaya (pitta) chikitza ( behandeling).

Lees ook: Krijg een stralende huid door te eten op basis van je dosha (volgens Ayurveda)

Verschil planten versus antibiotica

Nu is er een groot verschil tussen het innemen van kruiden (wat je doet bij de Ayurvedische oplossing) en het slikken van antibiotica. Bij het innemen van antibiotica óók de goede bacteriën in je lichaam gedood die ons lichaam juist zo hard nodig heeft om ons te beschermen tegen schimmels en andere bacteriën.

Een plant blijft daarentegen leven wanneer ‘ie wordt aangevallen door schimmels of bacteriën. Planten ontwikkelen een manier om verder te leven terwijl het wordt aangevallen door de slechte bacteriën van de blaasontsteking. Je lichaam bouwt dan dus geen resistentie op, wat bij antibiotica wel het geval is.

Het Ayurveda centrum van Europa komt daarom met een kruidentips bij een blaasontsteking:

  • Kurkuma: is eigenlijk gewoon het wondermiddel tegen alles. Het werkt ontstekingsremmend en bindt zich aan giftige metalen. Ook bevat het antioxidanten. Zet er een lekkere pot thee van.
  • Gember: heeft net als kurkuma een ontstekingsremmende werking. Zet ook hiervan (of in combinatie met kurkuma) een flinke pot thee. Veel drinken is belangrijk tijdens een blaasontsteking, het zorgt voor doorstroming in je lichaam.
  • Gerst: het graansoort blijkt een fijn werkende remedie tijdens een blaasontsteking omdat het verkoeling biedt, het branderige gevoel tijdens het plassen vermindert én het de blaasperistaltiek stimuleert (de verbinding tussen de nieren en de blaas).
  • Basilicum: de plant (of eigenlijk de bladeren ervan) heeft antioxidante, antirivale en antimicrobiële eigenschappen. Pluk de blaadjes van de plant en zet er eveneens een thee van. Een andere optie is om er een etherische olie van te maken (of gewoon te kopen) en deze te gebruiken bij een massage of de geur ervan te inhaleren.
  • Komkommer: verlicht het branderige gevoel. Mix een komkommer in een blender tot pulp en drink het sap op!
  • Wortel: de olie die in wortels zit, werkt ontstekingsremmend. Wortelsap zorgt voor een normale pH-waarde van de urine en werkt ook tegen een branderig gevoel.
  • Koriander: you either love or you hate it. Toch heeft het een ontstekingsremmende werking en kan je daarom goed gebruiken om infecties tegen te gaan. Je kan korianderzaden laten trekken in kokend water.
  • Radijs: hij ziet er klein en schattig uit, maar een radijs zit bomvol bioactieve stoffen met een antibacteriële werking. Score! Stop een handjevol radijsjes in een blender en maak er een sapje van.
  • Watermeloen. Deze vrucht mag dan wel voor het meerendeel uit water bestaan, het bevat ook hartstikke veel mineralen en vitaminen. En spuug de zaden vooral niet uit, deze bevatten bioactieve stoffen met een antibacteriële werking.
  • Cardamom: om het branderige gevoel tegen te gaan, mix je het cardamompoeder in een glas plantaardige melk.
  • Cranberrysap: dit remedie is misschien wel de bekendste, ook in de Westerse geneeswijze. Het zure sapje helpt om bacteriële infecties te herstellen.

Minder pitta in je levensstijl

Om te zorgen dat je dosha pitta niet nóg meer uit balans raakt, wil je tijdens een blaasontsteking zorgen voor minder pitta in je levensstijl. Hoe ziet dat eruit?

  • Eet voedsel dat niet te warm, zuur of pittig is
  • Pas op met alcohol
  • Houd je plas niet op
  • Stel jezelf niet bloot en te veel hitte
  • Drink genoeg water
  • Stop met het innemen van giftige stoffen
  • Stop met cafeïne en dranken met prik
  • Skip chocola (sorry)
  • Skip bewerkte voeding en geraffineerde suikers

Benieuwd welke Ayurvedische behandelingen er zijn tegen een blaasonsteking? Bekijk het hele artikel op Europa Ayurveda Centrum.

Meer leren over Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️