Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Voeding 9 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Houd je niet van koriander? Daar is een wetenschappelijke verklaring voor

De bladeren van de Coriandrum sativum plant (beter bekend als koriander) worden wereldwijd in keukens gebruikt. Maar daar is niet iedereen even blij mee. Hoe kan het dat sommige mensen het heerlijk vinden, terwijl anderen het verafschuwen? Of je koriander wel of niet lekker vindt, is wellicht helemaal geen keuze. Verschillende studies suggereren dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat identieke tweelingen (dus eeneiige tweelingen) vaak dezelfde smaakbeleving bij koriander hebben, terwijl die correlatie bij twee-eiige tweelingen minder sterk is.

Een hele andere beleving

Maar dat is nog niet alles. In een grootschalige studie – welke is gepubliceerd in de Flavour Journal – is aan 14.000 mensen gevraagd of ze koriander naar zeep vonden smaken of niet. Aan 11.000 mensen is gevraagd of ze koriander wel of niet lekker vonden. Het interessante is: de lovers en haters blijken een andere smaakbeleving te hebben.

Onkruid in je tuin? Deze vier onkruidsoorten kun je gewoon eten

Mensen die de groene blaadjes lekker vinden, omschrijven het als vers en citrus-achtig, terwijl mensen die er niet van houden zeggen dat het smaakt naar zeep en schimmel. Hoe kan dat?

Genetisch defect

De onderzoekers bekeken het totale genoom van alle proefpersonen en ontdekten iets opmerkelijks: ze vonden een genetisch component voor koriander smaakbeleving. Het gen (genaamd OR6A2), stelt ons in staat om bepaalde chemicaliën te ruiken, waaronder ook E-(2)-decenal – één van de voornaamste bestanddelen van koriander, én het defensieve afscheidingsmiddel van insecten.

Het gen verklaart dus waarom sommige mensen koriander vies vinden en anderen niet. Koriander-liefhebbers zijn simpelweg niet in staat om de onaangename geur te ruiken. Een genetisch defect, dat eigenlijk alleen maar voordelig uitpakt.

Hou je van bitter eten? Dan hebben we goed nieuws: het schijnt namelijk hartstikke gezond te zijn voor je! Als je toch een echte zoetekauw bent, lees dan vooral even deze gezonde recepten die naar cakebeslag smaken!

Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Houd je niet van koriander? Daar is een wetenschappelijke verklaring voor
Sluiten