Body 30 mrt 2016 Laura van de Vorst

Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is

Kurkuma, of geelwortel, is een geliefde specerij in de Oosterse keuken. Dit zusje van gember voegt een prachtige diepgele kleur en heerlijke smaak aan je culinaire creaties toe. Minder bekend is echter dat kurkuma extreem gezond is en dat een dagelijks lepeltje werkelijk wonderen doet.

Ontstekingsremmer

Kurkuma wordt al eeuwenlang gebruikt in de Aryuvedische geneeskunde als succesvol middel tegen ontstekingen en andere kwalen. Ontstekingen spelen vaak een grote rol in chronische ziektebeelden, waaronder neurodegeneratieve, cardiovasculaire, metabolische en auto-immuun ziekten.

In de laatste decennia is kurkuma wetenschappelijk onderzocht en inmiddels duiden honderden studies op de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma’s hoofdbestandsdeel curcumine. Curcumine reguleert veel processen die gelinkt zijn aan ontstekingen en helpt daarom bij de bestrijding van kwaadaardige ziektes, diabetes, allergieën, artritis, Alzheimer’s, ziekte van Crohn, en andere chronische aandoeningen. Daarnaast zijn er onderzoeken die erop wijzen dat curcumine de ontwikkeling van kankertumoren vermindert en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Spijsvertering

Een ander fijn feitje over kurkuma is dat het de spijsvertering ondersteunt en maag- en darmklachten zoals buikpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel vermindert.

Gewichtsverlies

Ook suggereert onderzoek in het European Journal of Nutrition dat curcumine goed werkt ter preventie en behandeling van obesitas-gerelateerde chronische ziektebeelden, insuline resistentie, hyperglykemie, hyperlipidemie en andere metabolische storingen.

Curcumine onderdrukt de ontwikkeling angiogenese in het vetweefsel en zorgt dus voor een lager vetpercentage in het lichaam en om gewichtstoename te voorkomen.

Hoe te gebruiken

Het is heerlijk om kurkuma vers (net zoals een gemberwortel) of als poeder in gerechten te verwerken. Zelf gebruik ik het vaak in salades, omeletten en curries.

Tip: Wanneer je kurkuma combineert met een snufje zwarte peper, wordt de biologische beschikbaarheid verbeterd en de opname van kurkuma tot wel 2000% verhoogd.

[source id=”attachment_6387″ align=”center”][/source]

Recept: Kurkuma Lassi

Een lassi is een speciaal soort Indiase smoothie en deze versie is heerlijk als ontbijt. Dit recept is een extreem goede gezondheidsbooster door de citroen, de gember en natuurlijk de kurkuma.

Ingrediënten (voor 1 groot glas)

 • 250 ml kokosmelk
 • 1 banaan
 • sap van een halve citroen
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 1 theelepel geraspte verse gember (of gemberpoeder)
 • 2 theelepels geraspte verse kurkuma (of kurkumapoeder)
 • 3 ijsklontjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een mooie gladde smoothie hebt. Enjoy!

Kurkuma in ’t kort

 • gezondheidsvoordelen: antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende, wond helende, ontgiftende, leverbeschermende, spijsverteringsbevorderende en antimicrobiële werking
 • lekkere mild-bittere smaak
 • prachtige gele kleur
 • combineer met een snufje zwarte peper
 • heerlijk in salades, omeletten en curries

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Dit is waarom het toevoegen van kurkuma aan je dieet een goed idee is
Sluiten