Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 22 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Stay healthy: dit zijn de gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij-sap is sinds een tijd een gigantische hype (mede dankzij celebrities die erbij zweren). Toch is er geen bewijs dat het drinken van selderijsap een ontgiftende of reinigende werking heeft. Maar hoe zit het met bleekselderij zelf? We zetten de gezondheidsvoordelen ervan op een rijtje.

Toen de zin en onzin van de bleekselderijsap-hype onder de loep werd genomen in VICE, klonk het: “Bleekselderijsap: een prima manier om een goed product te verspillen.” Boodschap begrepen: maar waarom is bleekselderij dan eigenlijk zo’n goed product?

De gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen, zoveel is zeker. Wij bekijken hoe zich dat uit in allerlei voordelen voor de gezondheid.

1. Bleekselderij bevat veel Vitamine A

Bleekselderij is gekend omwille van de hoge hoeveelheden provitamine A. Dit is een stof die ons lichaam zelf kan omzetten in vitamine A, wat goed is voor de huid, voor je haar, voor je gezichtsvermogen, voor je weerstand, voor gezonde botten en voor een gezonde groei van het lichaam. Tja, voor wat niet eigenlijk?

2. Het verlaagt je bloeddruk

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan is bleekselderij zo mogelijk jouw redding. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat bleekselderij van nature bloeddruk verlagend is.

Wetende dat een hoge bloeddruk schadelijk is voor hart, bloedvaten en organen, is dat dus mooi meegenomen!

3. Bleekselderij is goed voor maag en darmen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat selderij de eetlust verhoogt, de spijsvertering verbetert en dat het helpt bij maagzweren en constipatie. Onder meer om deze redenen wordt bleekselderij  aanbevolen voor patiënten met obesitas.

4. Het is een goede ontstekingsremmer

Bleekselderij bevat een hoop antioxidanten die de strijd aangaan met ontstekingen in het lichaam. Het heeft daarnaast anti-bacteriële werkingen: ideaal in tijden waarin griepjes, verkoudheden en ontstekingen in het land zijn.

Last van een oog-, maag-, of keelontsteking? You know what to do.

5. Bleekselderij beschermt tegen darmkanker

Bleekselderij bevat polyacetylenen: razend nuttige stoffen die de vorming van kanker (en met name darmkanker) kunnen bestrijden.

Daarnaast bevat de groente ook nog eens apigenine, een stofje dat kankercellen vernietigt.

Bleekselderij toevoegen aan je dieet is dus een verstandige keuze, maar eigenlijk geldt dat voor elke groente. Onthoud dat elke groente op een andere, positieve manier inwerkt op je lichaam en dat je lichaam die variatie aan groenten nodig heeft. Vandaar het advies: ‘eat the rainbow!’ Zorg dus dat je naast bleekselderij ook andere groenten toevoegt aan je voeding, samen liefst 400 gram per dag. Succes!

Meer over gezonde voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️