Redactie
Redactie Welzijn 7 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe Ayurveda helpt bij het ondersteunen van je kind

Als moeder heb je eigenlijk maar één wens: je kinderen gezond en gelukkig zien opgroeien. Over hoe je dit het beste kunt bereiken, zijn de meningen verdeeld. Het is algemeen bekend dat voldoende beweging, genoeg slaap, gezonde voeding, persoonlijke hygiëne en een goed ritme bijdragen aan het welzijn je kinderen. Maar wat houdt dit precies in? Weten we hoeveel beweging een kind van een bepaalde leeftijd zou moeten hebben? Of hoe voedingsgroepen in de Schijf van Vijf anno 2020 verdeeld moeten worden? Aan moderne onderzoeken geen gebrek.

Toch kijkt Ayurveda – de oudste geneeswijze uit India – hier anders tegen aan.

Elk kind is uniek volgens Ayurveda

Volgens deze eeuwenoude levensstijl ligt de nadruk op het voorkomen van ziektes en is elk kind uniek. Voeding die voor het ene kind gezond is, kan voor het andere kind juist ongezond zijn. Dit geldt net zo goed voor beweging. Waar het ene kind intensieve beweging nodig heeft, kan het andere kind hier juist door uit balans raken.

Om te weten hoe je het beste slaapt, eet, sport en beweegt, verdeelt Ayurveda mensen (kinderen) in 3 verschillende types. De doshas Vata, Pitta en Kapha.

Lees ook: Hoe Ayurveda kan helpen als je niet lekker in je vel zit

Natuurlijk valt niet elk kind precies in één van de 3 categorieën. Daarom is een goede observatie vereist om als ouder na te gaan wat je kind precies nodig heeft. Daarbij is het vaak één dosha die overheerst en zijn de andere dosha’s in verschillende mate aanwezig in je kind.

Welk type is jouw kind?

Het begint dus allemaal met het achterhalen van de unieke mix van eigenschappen die je kind heeft om van daaruit te bepalen wat je kind op dat moment nodig heeft. Algemene richtlijnen of een one-pill-fits-all solution passen dus niet in dit beeld.

Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat jouw kind veel ruimte nodig heeft en het snel warm heeft (teken van Pitta) is het geven van verkoelende voeding zoals groene groentes en een glas kokoswater (vooral in de zomer) aan te raden. Zo voorkom je de meest voorkomende kwaaltjes die kinderen met een overheersende Pitta dosha (denk aan huidproblemen, woedeaanvallen en ontstekingen).

Must read: Hoe je je dosha’s in balans kunt brengen (de niet zweverige uitleg)

Vata kindjes hebben het eerder snel te koud en hebben juist behoefte aan warmte, knuffels en dichtbij je zijn. Een Kapha kind zal eerder geaard zijn (een zittende Boeddha baby, je kent er vast wel één) en die kun je vaak niet genoeg prikkels geven om gelukkig te zijn. Veel speeltjes en interactie dus.

Allerlei factoren spelen een rol

Naast de eigenschappen van je kind is het ook van belang rekening te houden met de externe factoren waarin je kind opgroeit. Denk aan de omgeving. Een kind dat opgroeit in een stad zal eerder overprikkeld raken dan een kind dat opgroeit op het platteland.

Om dezelfde reden is het in Ayurveda belangrijk om te leven met flow van de seizoenen. In elk seizoen is een bepaalde dosha dominant. Om je kind gezond en fit te houden, kijk je naast zijn of haar dosha net zo goed naar de wereld om je kind heen.

Vind je vast ook interessant: 5 manieren om Ayurveda te gebruiken om gezonder te eten

In Ayurveda gebruik je voeding, ritme en omgeving om de balans te houden of terug te vinden. Hoewel Ayurveda er dus vanuit gaat dat elk kind uniek is en elk kind iets anders nodig heeft, worden er in deze eeuwenoude traditie ook een aantal algemene tips gegeven.

Wil jij Ayurveda in het leven van jou en je kindje brengen? Lees hieronder hoe je dat kunt doen.

5 Ayurvedische tips voor je kindje

  1. Leer je kindje om elke ochtend voor het tandenpoetsen een tongschraper te gebruiken om daarmee gifstoffen (die kunnen zorgen voor het ontstaan van ziektes) te verwijderen.
  2. Drink een glaasje warm water voor het ontbijt om het maagdarmkanaal te reinigen.
  3. Zorg dat je kindje fruit apart eet en dit niet mengt met andere voeding. Fruit is namelijk licht verteerbaar en door het met voedsel te mengen met een langere verteringstijd kan het gaan fermenteren in de buik van je kindje.
  4. Zorg dat je kindje genoeg water drinkt gedurende de dag. Hydratatie is erg belangrijk voor het welzijn van je kindje en het zorgt ervoor dat ze minder snel ‘sugar cravings’ krijgen.
  5. Gebruik alleen natuurlijke producten op de huid van je kindje. In Ayurveda wordt de huid – net zoals de mond – gezien als een orgaan dat voedsel kan opnemen en verwerken. Er wordt in Ayurveda zelfs gezegd dat de huid zijn eigen spijsverteringsstelsel heeft. Daarom is het gebruik van synthetische producten funest voor de gezondheid van je kindje.

Dit gastartikel is geschreven door Kim van der Veer, yogadocent, lifestylecoach en moeder. Wil je meer weten hoe jij met een Ayurvedische bril op jouw kind kunt ondersteunen? Kom dan naar één van Kim’s workshops of bestel het boekje ‘Introduction to Ayurveda’ via haar website of volg Kim op Instagram

Meer over Ayurveda?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️