Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 7 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

3 zoenen of een hand? Dit is waarom begroetingen altijd misgaan

Terwijl jij na de eerste kus je armen om degene voor je slaat, weet je: ik heb de verkeerde keus gemaakt. Van alle mogelijke begroetingen heb je de verkeerde gekozen. Je begroetingspartner ging voor de 3 zoenen en plant zijn lippen nu ergens bij je oor. Ongemakkelijk…

Het lijkt eenvoudig, zo’n begroeting, maar er kan een hoop misgaan. Zoenen die gevaarlijk dichtbij je mond komen of juist mijlenver van je wang, botsingen met het hoofd, slappe handjes of platgedrukte handen en natuurlijk de verwarring over welke begroeting je überhaupt moet kiezen.

Welke begroeting moet je kiezen?

Wanneer moet je nou 3 zoenen, één kus, een knuffel of een hand geven? Het grote probleem met begroetingen is dat er geen echte regels voor zijn. Een begroeting is voor mij als awkward potato daarom standaard ongemakkelijk.

Schrijver Tom Lamont is net zo’n ongemakkelijke begroeter als ik ben en ging daarom voor The Guardian op onderzoek uit. Hij interviewde meer dan 50 mensen van allerlei leeftijden, met verschillende nationaliteiten en seksualiteiten.

Uit die interviews bleek dat Tom en ik lang niet de enige zijn die met de ongemakkelijkheid in ons maag zitten. Sterker nog, waar ik me bij mijn familie nog wel kan redden (met mijn broertje heb ik bijvoorbeeld expliciet afgesproken dat we één zoen een een knuffel doen), zijn er veel mensen die begroetingen zelfs ongemakkelijk vinden bij de mensen die het dichtst bij ons staan. Zo knikken sommigen van de geïnterviewden naar hun vader en hebben ze hem nog nooit geknuffeld.

Waarom worden we er zo ongemakkelijk van?

Al dat ongemakkelijke gehannes tijdens het ontmoeten en gedag zeggen, komt omdat we allemaal anders denken over de verschillende begroetingen. Waar persoon A het liefst iedereen een hand geeft, omdat zoenen niks voor hem is, is dat voor persoon B echt een barbaars gebaar. Een teken dat de andere persoon niet om je geeft.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, doen ze het in andere culturen ook weer helemaal anders. Zo zoenen ze in Frankrijk, Zwitserland en Italië hun collega’s elke dag. Ja, dat lees je goed: als ze op hun werk aankomen zoenen ze standaard hun collega’s ter begroeting.

Als ik dat hoor, ben ik blij dat ik in Nederland woon en gewoon ‘Goedemorgen’ naar mijn collega’s kan roepen voordat ik mijn dag begin. Alhoewel, omdat het zoenen van collega’s hier niet normaal is, ontstaat er wel een error in mijn hoofd als het dan 2 januari is en we opeens wel iedereen moeten kussen en knuffelen.

Lees ook: 6 gênante (en eigenlijk hilarische) situaties die te allen tijde ongemakkelijk zijn

Is er een oplossing?

Wil je dat beschamende gestuntel in de toekomst te voorkomen? I feel you. Maar zo lang iedereen de voorkeur geeft aan een andere begroeting, zal het weleens mis gaan. De enige regel bij het begroeten is eigenlijk dat je vooral moet doen waar jij het meest prettig bij voelt.

Frank van Marwijk, auteur van het boek Lichaamstaal heeft nog een tip, vertelt hij aan de Metro: “Als je er te veel over na gaat denken, ga je ineens twijfelen.” Probeer dus niet te panieken en te twijfelen en dan zal je zien dat het opeens vanzelf gaat. Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat iedereen het begroeten awkward vindt.

En mocht er toch een botsend hoofd, een kus op je oor of een halve hand/knuffel plaatsvinden, benoem het dan gewoon even. Dan is de ongemakkelijkheid uit de lucht en kunnen jullie er allebei om lachen. Trouwens, het hele scenario is toch weer over twee tellen vergeten. Je hebt al miljoenen begroetingen overleefd: dat zal ook nu weer het geval zijn. You got this.

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️