Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 7 jan 2020
Leestijd: 6 minuten

Minder uren werken en vaker op vakantie: is het tijd voor een work/life balance herinrichting?

Om stipt zeven uur gaat de wekker, vijf dagen achter elkaar. Twee dagen probeer je uit te slapen en als je net denkt te gaan ontspannen, gaat de wekker maandag weer om zeven uur. Voor de meeste mensen is dit de realiteit. Want, werken zullen we voor ons geld dat we vervolgens uitgeven aan die twee weken (hard verdiende) vakantie.

Is deze indeling van ons leven wel de beste indeling? En zou minder werken en meer vrije tijd niet juist bevorderlijk zijn voor de productiviteit én creativiteit?

40+ urige werkweek

Onderzoek, gepubliceerd in The Lancet onderzocht de gezondheid van 600.000 mensen uit Amerika, Europa en Australië gedurende 8,5 jaar en vond dat mensen die 55 uur per week werkten maar liefst 33% meer kans hadden op een infarct, dan mensen die 35 tot 40 uur per week werkten.

Nu klinkt 55 uur misschien als iets waar jij zelf nooit aan zou komen, maar tel op je overuren, mails beantwoorden in het weekend en op zondagavond even vooruit werken zodat je maandag niet gestrest begint, en je komt er zo aan.

Ook vonden ze dat je 13% meer kans op hart en vaatziekten hebt, als je de 49 uur aantikt per week. Hier bovenop blijkt dat werkweken van 49 uur worden geassocieerd met een slechtere mentale gesteldheid, en dan vooral onder vrouwen.

Ook interessant: Zo verzet je bergen werk (en creëer je meer rust)

Workin’ 9 to 5

Naast de hoeveelheid uren die je werkt, blijkt vastzitten aan vaste werktijden ook niet de meest gezonde optie. Je denkt: vaste tijden staat gelijk aan ritme en regelmaat.

Klopt. Maar expert Paul Kelley van de Sleep and Circadian Neuroscience Institute van Oxford University geeft aan dat het helemaal niet goed is om verplicht te worden om bijvoorbeeld om stipt 9:00 uur achter je bureau te zitten. Hij raadt aan om rond een uurtje of 10 aan te komen op kantoor, omdat de ‘9 tot 5’-mentaliteit niet gelijkloopt met onze interne klok.

Volgens Kelley: “je zou om 10 uur moeten beginnen, zo niet, dan begin je de dag moe en verward. Iedereen lijdt eronder, en dat slaat eigenlijk nergens op. Waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam?

4-urige werkdag

Eerder schreven we over Cal Newport’s (docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown) deep work methode.

Wat dit inhoudt? Dat als je extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van je brein, je even veel gedaan krijgt in de helft van de tijd, dan wanneer je je laat afleiden.

Met afleiding bedoelt hij uiteraard de appjes die binnenkomen op onze telefoon, de Facebook-updates die we gretig bijhouden en de Instagram-accounts waar we graag doorheen scrollen.

Afleiding zoeken

Volgens Newport: “Crack for media addicts.” Maar ook de koffie die we zetten en het sigaretje dat we willen roken. Een onderzoek van Hofmann en Baumeister bevestigt dat afleiding van werk zoeken tot de vijf grootste verlangens behoort, naast eten, slapen en seks.

Maar, elimineer deze hoofdafleiders en dan ben je er nog niet. “Je moet je aandacht behandelen met veel respect, net als een professionele atleet zijn lichaam behandelt bijvoorbeeld.”

Nu is de overstap van 8 uur per dag, naar 4 uur misschien voor de meeste werkgevers wat drastisch. Voor jou als werknemer trouwens ook.

Stel je voor de je al het werk dat je nu in een volle werkdag verricht in de helft van de tijd moet doen: zou nog best lastig kunnen worden. Daarom benadrukt Newport ook dat het echt een methode is die aangeleerd moet worden en die je moet trainen.

Must read: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

6-urige werkdag

Wat misschien wel een realistische overstap is, is de 6-urige werkdag die ze nu in Zweden testen. Sommige bedrijven in het Scandinavische land hebben de overstap al gemaakt en hopen op deze manier meer creativiteit en geluk op de werkvloer te bevorderen.

Voor sommige bedrijven, als de Toyotafabrieken in Gothenburg, is het zelfs al oud nieuws. Die maakten de overstap al ruim 13 jaar geleden. De werknemers daar geven aan beduidend gelukkiger te zijn, ze werken er langer (zoeken dus minder snel naar een nieuwe baan) en de omzet is gestegen. Allemaal mooie resultaten, lijkt ons.

Nog een voorbeeld van een Zweeds bedrijf dat de overstap heeft gemaakt is Filimundus, een app-bouwer. De CEO vertelt het volgende over zijn bevindingen: “Mijn werknemers werken minder efficiënt in acht uur. Om je zo lang te focussen is extreem lastig. Wij lassen gedurende de zes uur vaste pauze-momenten in, houden zo min mogelijk meetings en werknemers mogen niet op social media.”

Privézaken regelen

Naast de verbeterde productiviteit en stijging in creativiteit hangen er genoeg voordelen aan voor de werknemers zelf. Zo is het lastig om ook nog je privéleven helemaal op orde te hebben als je fulltime werkt.

Dan gebeurt het dat werknemers onder werktijd een winkel bellen om iets te regelen of hun rekeningen gaan betalen. Dit kun je nu rustig in je eigen tijd doen én je hebt meer tijd over voor leuke(re) dingen.

Verder lezen: Zoveel uur kan je het beste per week werken

Werkweek van 4 dagen

Ok, we zien de voordelen van een werkdag van zes uur wel. Maar hoe zit het met vier dagen per week werken, in plaats van vijf? In de jaren 50 bedacht de Amerikaan Walter Reuther dat vier dagen werken in plaats van vijf een goed idee zou zijn.

Helaas werd er weinig gehoor aan gegeven en is het (vooral in Amerika) nog steeds een uitzondering. Zo werkt in Amerika momenteel maar liefst 86% van de mannen en 67% van de vrouwen meer dan 40 uur per week.

Auteur Jill Andresky Fraser schrijft in haar boek ‘White Collar Sweatshop’ dat er in Amerika een cultuur heerst waarin iedereen 24 uur per dag en zeven dagen per week on call staat. Terwijl door de economische crisis er juist minder wordt betaald, en er minder goede secundaire voorwaarden zijn dan vroeger.

Eigenlijk best gek. Maar volgens haar komt het doordat we geprogrammeerd zijn door de maatschappij om te geloven dat je meer geslaagd bent als mens als je harder en langer werkt. Maar wat als juist minder werken de sleutel tot echt succes is?

Ook interessant: De sleutel naar een gelukkig leven? Je tijd goed indelen (dit is hoe je dat doet)

In de New York Times vertelt software CEO Jason Fried over hoe 32-urige werkweken succesvol werkten in zijn bedrijf. “Er wordt beter werk afgeleverd in vier dagen, dan in vijf dagen. Als er minder tijd is om te werken, wordt er ook minder tijd verspild. Je focust je op wat belangrijk is, omdat je simpelweg minder tijd hebt.”

Eigenlijk een duidelijk verhaal. Maar er is wel een keerzijde: “het is wel belangrijk dat het hele bedrijf zich aan die vier dagen houdt. Anders krijg je op je vrije dag toch het gevoel dat je iets mist of dat er dingen gebeuren waar jij geen grip op hebt.”

Meer lezen over werken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️