Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 3 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo kun je je focussen op één ding (kort die lijst met goede voornemens maar in)

Goedemorgen, en een gelukkig nieuw jaar! Hoe lang is jouw lijst met goede voornemens? Misschien staan er minstens 10 dingen op, maar hoe ambitieus dat ook klinkt, eigenlijk is het beter om je op slechts een paar dingen te focussen. Niet alleen omdat de kans dan groter is dat je ze haalt, maar ook omdat onze hersenen niet in staat zijn om meerdere dingen tegelijk te doen (al helemaal niet als voor die taken hetzelfde hersengebied nodig is).

Je kunt daarom bijvoorbeeld per maand of per twee maanden één doel centraal stellen (januari: meer aandacht aan vrienden geven, maart: dankbaarder zijn, februari: minder consumeren, etc.). Met een beetje geluk wordt het in die tijd een gewoonte, zodat je die gewoonte de maand erna volhoudt, ook als je er niet op focust.

Maar hoe doe je dat, focussen op één ding als je eigenlijk van alles tegelijkertijd wilt doen?

Maak een planning

Sommige goede voornemens zijn heel gemakkelijk te plannen. Wil je vaker sporten, plan je sportschoolbezoekjes dan ruim van tevoren in. Wil je minimaliseren, bedenk dan wanneer je welk deel van je huis gaat opruimen.

Planningen maken je gemotiveerder, en laten het ding waar je op focust belangrijker lijken dan andere dingen.

Train je concentratie

Je concentratie kun je zowel trainen op de lange als op de korte termijn. Op de korte termijn houdt het bijvoorbeeld in dat je jezelf dwingt om aan een taak te blijven werken, terwijl je eigenlijk in de verleiding komt om naar buiten te staren, je telefoon te pakken of eten te gaan maken. Natuurlijk heb je af en toe pauzes nodig, maar écht niet elke tien minuten.

Ook op de lange termijn kun je je concentratie trainen. Ben je na die halve maand eigenlijk wel weer klaar met je elke-dag-dankbare-dingen-opschrijven-ritueel en begin je liever aan een ander project? Zet dan toch even door, anders ben je later weer boos op jezelf omdat je je doelen niet hebt gehaald.

Bepaal wat je mijlpalen zijn

Als je snel afgeleid raakt, is het soms niet genoeg om alleen je einddoel te formuleren. Bij sommige taken is het daarom handig om mijlpalen op te schrijven.

Handig: Op deze manier behaal je wel je doelen

Wil je je bedrijf laten groeien? Natuurlijk kun je toewerken naar duizenden euro’s winst per maand, maar het is ook al heel wat als je een bepaalde klant of opdrachtgever binnenhaalt.

Hoe meer je stilstaat bij je overwinningen, hoe gemotiveerder je bent om je te blijven focussen op één ding.

Schrijf ideeën voor andere dingen op

Zit je eindelijk lekker in de flow, maar krijg je ineens een enorme inspiratieboost voor een ander project? Je ideeën opschrijven zorgt er niet alleen voor dat je ze niet vergeet, maar geeft vaak ook meer rust in je hoofd. Schrijf het ook weer niet al te uitgebreid op, want dan kun je natuurlijk al helemaal niet meer wachten om te beginnen.

In de focus: Waarom je je niet kunt concentreren (en wat je kunt doen om wél focus te vinden)

Stel niet uit

Hoe sneller je de ene taak afrondt, hoe sneller je aan iets anders kunt beginnen. Uitstellen lijkt op de korte termijn misschien een goed plan, maar achteraf zul je jezelf waarschijnlijk niet zo heel dankbaar zijn (en dat is een understatement). Denk dus altijd aan je doelen op de lange termijn als je de neiging krijgt tot uitstellen.

Beloon jezelf

Jezelf belonen kan zo vaak als je zelf wilt. Je kunt even een wandeling maken als je een bepaalde taak af hebt, je kunt een aflevering van een serie kijken als je de hele dag goed gefocust was of je kunt aan het einde van de maand, week of andere periode waarvoor je je doel had gesteld, een concertkaartje of andere leuke ervaring kopen.

Dat is ten eerste een motivatie om het vol te houden, en ten tweede zorgt het ervoor dat je de volgende keer ook meer gefocust bent.

Goede voornemens realiseren doe je zo:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo kun je je focussen op één ding (kort die lijst met goede voornemens maar in)
Sluiten