Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 8 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Time to let go – wanneer het loslaten van iemand een goed idee is

We lijken moeite te hebben met het idee om mensen uit onze omgeving los te laten. Kijk maar naar ongelukkige huwelijken of moeilijke familierelaties: vaak houden we die nog liever in stand dan dat we de persoon in kwestie zouden opgeven. Maar is dat niet een beetje gek?

Trouw blijven aan elkaar, langdurige vriendschappen, mensen vergeven voor hun fouten, vrienden door dik en dun steunen: het lijkt zowat de heilige graal in volwassen relaties. Mensen ‘opgeven’ – of iets milder uitgedrukt: loslaten – wordt meestal niet gezien als iets goeds. Is dat wel terecht?

Waar het vandaan komt

First things first. De overtuiging dat we mensen niet zomaar moeten opgeven komt natuurlijk ergens vandaan. Het antwoord is te vinden in de kindertijd.

Lees ook: Waarom je moeilijke jeugd invloed heeft op je date leven

Voor kinderen is trouw blijven aan hun verzorgers immers de enige kans op overleven. Ze kunnen niet weglopen van huis, ze kunnen geen andere ouders kiezen en ze hebben niet de macht om het gedrag van ouders te veranderen.

Loslaten is geen opties

Daarom zien kinderen het nooit als optie om ouders (en andere zorgfiguren) op te geven. Zelfs niet wanneer hun ouders eigenlijk geen goede verzorgers zijn of wanneer er sprake is van geweld of misbruik.

Kinderen dragen deze ingesteldheid mee naar hun volwassen leven. Mensen opgeven wordt vaak niet eens als een mogelijkheid beschouwd. Sterker nog: zélfs kinderen uit de meest ongelukkige jeugd ontwikkelen een vermogen om te rechtvaardigen waar ze zijn.

En toch?

The School of Life vindt ons geloof in eeuwige trouw niet altijd terecht. Ze wijzen erop dat een subtiel vermogen om mensen te kunnen loslaten óók onderdeel is van volwassenheid. Soms is een beetje minder trouw zijn juist positief, stellen ze.

Want nu komt het: sommige mensen veranderen nooit. Hun karakters zijn zo robuust dat de kans klein is dat ze ooit nog zullen evolueren. Dit is vooral belangrijk om te onthouden bij mensen met slechte bedoelingen. Want truth is dat bepaalde mensen anderen niet altijd goed behandelen.

Dit vind je misschien ook interessant: Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven

En in dat geval is er niets mis mee om de schuld bij anderen te durven leggen en te zeggen: ik ga niet meer in deze relatie investeren. Als mensen keer op keer bewijzen dat ze eerder kwaad dan goed doen, dan is het gerechtvaardigd om deze mensen op een gegeven moment op te geven.

Want hey: zelfliefde is belangrijk. En daar hoort óók bij dat je de schuld van andermans (negatief) gedrag niet altijd bij jezelf moet zoeken.

Bekijk de volledige video hier:

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️