Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

De belangrijke eigenschappen van een gezonde vriendschap

Met de ene vriendin kan je ontzettend goed praten, maar die neem je liever niet mee naar een festival, terwijl die party-vriendin vooral goed is in al die gezelligheid, waar die ander weer niet de sterkste in is. Elke vriendschap is anders en dient een ander doel. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je met een gezonde vriendschap te maken hebt? 

Elke vriendschap is anders, en gelukkig maar. Een vriendschap heeft verschillende functies en per vriendschap worden een aantal van deze functies vervuld, legden we al eens uit in dit artikel.

Maar, het is wél handig om te weten hoe je een gezonde vriendschap herkent.

Tekenen van een gezonde vriendschap

Een gezonde vriendschap herken je aan deze eigenschappen:

Acceptatie

In een gezonde vriendschap heb je het gevoel dat je helemaal jezelf kunt zijn: of je nu toegeeft dat je soms liegt, er een buitenechtelijke relatie op na houdt of soms chagrijnig wakker wordt, je weet dat ze niet over je zullen veroordelen.

Lees ook: Waarom vriendschappen verwateren (en dat oké is)

In plaats daarvan accepteren ze je, moedigen ze je aan en meestal zijn ze ook nogal meegaand. Oftewel: vrienden laten je voelen als een waardig persoon. Dat betekent niet dat ze het altijd met je eens hoeven zijn, maar ze accepteren je wél precies zoals je bent.

Volledig vertrouwen

Vertrouwen is volgens dit onderzoek één van de belangrijkste pijlers van echte vriendschap. Vriendschap gaat uit van een constante loyaliteit, wat er ook gebeurt in je leven.

Een vriendin waarvan wie je weet dat jullie vriendschap hoogstwaarschijnlijk eindigt door een ruzie, zul je minder snel dingen in vertrouwen vertellen dan een vriendin die al jaren voor je klaarstaat. Vertrouw je je buddy? Good sign dus!

Energie

Van een gezonde vriendschap krijg je energie, levenslust en fiets vaak met een blij gevoel weer naar huis, na jullie afspraak. Vaak daagt degene je uit, of het nou gaat om intelligentie of juist om emotie. Jullie voelen als een team.

Ook interessant: Waarom zijn vriendschappen (soms) eindig?

Dat betekent niet dat je nooit bankhangt samen (in tegendeel zelfs), maar je krijgt ongeacht wat jullie doen, energie van jullie vriendschap.

Je bent er voor elkaar

Je spendeert de mooie momenten samen, waarin je goede gesprekken voert, de hort op gaat en leuke dingen beleeft. Maar een écht gezonde vriendschap loopt door, ook als het sh*t gaat. Of je of de ander nu even niet lekker in je vel zit, vastloopt, dealt met een break-up, in een gezonde vriendschap ben je er voor elkaar.

Er voor elkaar zijn is alleen al even ‘in-checken’ (kan een smsje, belletje of gewoon een kus op je bol zijn) of het gesprek aangaan en een luisterend oor bieden. Soms hoef je helemaal niets te doen om er voor iemand te zijn, je hoeft er alleen simpelweg te zijn.

Op alle vlakken

Hoewel je vriend(in) niet in alle functies van een vriendschap kan voldoen, weet een goede vriend(in) ontzettend veel van je. Hoelanger je degene kent, hoe meer diegene over jou weet. Van je gekke familie tot dat rare ex-vriendje en van je studietijd tot die vervelende collega.

Het feit dat jullie elkaar zo lang kennen, brengt een bepaalde geborgenheid. Het zijn juist de oude en gezonde vriendschappen waar je ook je gekke kant kan laten zien. Je kan het je als het ware veroorloven.

Dus ga nu maar heel snel een briefje, appje of berichtje sturen naar degene voor wiens vriendschap je zo ontzettend dankbaar bent!

Meer vriendschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️