Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 8 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

We zouden vaker een dagje vrij moeten nemen (zo haal je er het meeste uit)

Hoevaak neem jij een dagje vrij? Gewoon zomaar een vrije dag, eentje zonder dat je moet verhuizen, een weekend weggaat of een bruiloft of ander uitstapje hebt? Precies, waarschijnlijk niet zo vaak. Vakantiedagen zijn immers schaars en willen we verstandig ‘bewaren’. Tóch kan zo’n ‘snipperdag’ ontzettend veel brengen. 

Maar wat brengt het je en wat doe je in hemelsnaam op zo’n vrije dag?

Een pleidooi voor de snipperdag

Een snipperdag kan je ontzettend veel brengen. Een dagje ‘niets doen’ dwingt je namelijk om los te laten controle te hebben en van alles en nog wat te plannen.

Het is dan ook niet de bedoeling dat je die dag volplant met koffietjes, marktbezoekjes en to-do-lijstjes (zoals ik zelf wel vaak doe op een vrije zaterdag bijvoorbeeld). Why not?

Een vrije dag is dé uitgelezen kans om je leven eens van een afstandje te bekijken. Op een normale weekenddag prop je elk uur vol met dingen die je ‘moet’ doen, waarschijnlijk allemaal op de automatische piloot. Maar waar ben je eigenlijk mee bezig? Hoe ziet je leven er nu uit? Waar word je gelukkig van?

Must read: De kunst van het niks doen: zo belangrijk is het

Op zo’n dag kan je natuurlijk heus wel iets ondernemen, iets waar je plots zin in hebt. Ga voor een wandeling in je buurt bijvoorbeeld en kijk met andere – niet gehaaste – ogen naar de huizen, straten en knoop een praatje aan met de buren.

Wist je dat je het meest creatief bent als je ‘niks doet’? Het is niet voor niets dat de beste ideeën ontstaan onder de douche of tijdens het wandelen.

To do’s tijdens de snipperdag

Herken je dat? Dat ongeplande vrije tijd aanvoelt als een cadeautje? Wanneer er een afspraak wordt afgezegd en je ineens tijd hebt om dat museum in te lopen, langer bij je vrienden op het terras kan hangen of uitgebreid in bad kan gaan en kan wegduiken in een boek.

Om te zorgen dat je niet plots toch al je huishoudelijk taakjes aan het afwerken bent, delen we tips die je sowieso gaan helpen aan een optimale snipperdag om écht tot rust te komen en om te laden.

Work-out

Een dag is altijd goed begonnen met een work-out. Nu is het voor sommige mensen lastig (lees: onmogelijk) om zich op een gewone werkdag nog vóór de werkwekker uit bed te hijsen en eerst de sportschool te bezoeken. Op zo’n snipperdag kies je zelf een tijdstip uit om op te staan en ga je op jouw tijd naar de sportschool of volg je een klasje. Die zijn doorgaans trouwens ook een stuk minder druk bezocht.

Door de endorfine rush die je krijgt van het sporten, begin je de dag geheid goed!

Meer weten? Waarom ‘s ochtends sporten (voor je werk) je dag positief gaat beïnvloeden

Wandel

Vaak zijn we wanneer we buiten zijn onderweg. Op de fiets, met de trein of in de tram sjezen we van A naar B. En dat moet effectief en snel een beetje. Begrijpelijk (ik doe er zelf evengoed aan mee), maar toch best zonde. Door de hectiek van de dag gaat al het moois langs ons heen. Letterlijk.

Van spelende kinderen tot schattige straatjes, vrolijke verlichting en een vriendelijke buurman. Je mist het allemaal als je bezweet door rood fietst en tussen twee paaltjes door die mensen op straat nog net ontwijkt.

Ook interessant: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

Door te wandelen, met of zonder einddoel, heb je de tijd om om je heen te kijken en de omgeving in je op te nemen. Ja zelfs als het koud is, is wandelen een goed idee. Je hersenen krijgen er een boost van, je slaapt beter er beter door én het houdt je gewicht op peil.

Ontdek je eigen stad/land

Wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen om tot rust te komen? Nederland en je eigen stad en omgeving heeft genoeg te ontdekken! Geloof je ons niet? Check dan onze rubriek ‘Bedrock ontdekt Nederland‘ waarin we de meest bijzondere en rustgevende plekjes van Nederland delen.

Van kamperen tussen de tipitenten of surfen aan het Hollandse strand, het kan allemaal in de buurt. Een dagje de bossen in, fietsen naar een dorp verderop of een leuke cursus volgen geeft je geheid nieuwe energie. Nieuwe dingen zien en leren vinden onze hersenen immers leuk!

Toon je liefde

Klinkt sentimenteel, valt reuze mee. Je hebt vast gemerkt dat nu je ouder wordt er simpelweg minder tijd overblijft voor al je vrienden. Een optie is elke vrije minuut volplannen óf accepteren dat je (helaas) niet iedereen evenveel kan zien.

Neem vandaag de tijd om je blijk van waardering te tonen aan degenen van wie je houdt. Het onderhouden van vriendschappen is immers belangrijk, vrienden maken ons gelukkig én gezond.

Daarnaast draagt een vrije dag ook bij aan je motivatie en energie op je werk. Door een dagje vrij te nemen, doorbreek je de sleur. Wedden dat jij na een dagje vrij zijn weer vol energie aankomt op je werk?

Time to relax

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️