Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 30 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom de beste ideeën onder de douche ontstaan

World changing ideeën ontstaan op onverwachte momenten. Descartes kwam op zijn theorieën over de Cartesiaanse meetkunde terwijl hij naar een vlieg keek die door zijn kamer vloog. Paul McCartney werd op een ochtend wakker met ‘Yesterday’ in z’n hoofd. En Archimedes kreeg zijn eureka-moment terwijl hij op het punt stond om in bad te gaan. Gelukkig is die instant inspiratie niet alleen weggelegd voor genieën. Briljante ideeën of antwoorden op lastige vraagstukken ontstaan op het moment dat je even niet oplet, iets onbewust doet. Onder de douche of op de wc bijvoorbeeld. Onderzoek uit 2010 laat zien dat aha-momentjes out-of-the-blue komen en direct een positief gevoel geven omdat je wéét dat het klopt.

Eureka

In recenter onderzoek lieten psychologen Carola Salvi en John Kounios studenten puzzels en anagrammen oplossen. Na elke test werd hen gevraagd of het antwoord zomaar in ze opkwam, óf ze stap voor stap het antwoord hadden onderzocht.

Lees ook: Wat doet stilte met je hersenen?

In alle testjes bleken de eureka-antwoorden vaker te kloppen dan de strategisch geformuleerde antwoorden. 94 procent van de antwoorden die ontstonden vanuit inzicht waren correct, versus 78 procent van de antwoorden die door analyse tot stand kwamen.

Aha-moment

De theorie: je kunt zoeken naar antwoorden door fantastische strategische analyses, maar het kwartje moet ergens een keer vallen. En als je dan zo’n inzicht hebt, is dat meestal het complete antwoord waaraan je niet meer hoeft te twijfelen.

Must read: Kunstvakken staan onderaan: doden scholen de creativiteit van kinderen?

Die ingevingen ontstaan vanuit je onderbewustzijn, dus juist als je even niet oplet. Dát is het eureka-moment. Uiteraard heb je voldoende informatie nodig om tot een antwoord te komen, maar je kunt een aha-moment dus niet forceren.

Zodus…

Met EEG- en MRI-scans werd hetzelfde aangetoond. Vlak voor je een inzicht krijgt ‘knippert’ de occipitale kwab (die visuele informatie verwerkt) in je hersenen, zodat complete antwoorden je bewustzijn binnen kunnen borrelen.

Aan plannen, antwoorden of ideeën die out-of-the-blue in je opkomen, hoef je dus niet te twijfelen.

Betekent natuurlijk niet dat we vanaf nu wereldproblematiek onder de douche moeten proberen op te lossen, maar je kunt in elk geval prima op je briljante ingevingen vertrouwen.

Meer over de hersenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Waarom de beste ideeën onder de douche ontstaan
Sluiten