Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 31 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai

Hygge, lagom, ikigai, je hebt de woorden vast wel ‘s ergens voorbij zien komen. Misschien op Bedrock, misschien ergens anders. Maar waar je het ook tegenkwam, de boodschap was duidelijk: in Scandinavië, Japan – of noem maar een mooie plek op de wereld – hebben ze het pad naar een gelukkig en stressloos leven uitgestippeld.

Maar waarom moeten we alle oplossingen voor meer rust en reinheid in ons dagelijks leven zo ver van huis zoeken? Binnen onze landsgrenzen weten we eigenlijk ook al dondersgoed hoe dat moet. We zijn het misschien alleen even vergeten.

Lekker niksen

Als Nederlander is het woord ‘niksen’ je waarschijnlijk niet vreemd. De Van Dale geeft de mooie betekenis van ‘niets uitvoeren’ eraan, en dat is dan ook precies wat het inhoud. He-le-maal niets doen.

Dat roept misschien een ietwat negatieve associatie bij je op. Niet gek, want niksen werd (en wordt) soms nog vaak gezien als lui zijn. Helemaal in de maatschappij waarin we nu leven, waarbij je het liefst elke minuut productief besteedt.

Hygge, lagom en ikigai: marketingtrucjes of effectieve levensfilosofieën?

Maar in een wereld waarin onze stressniveau’s hoger en hoger worden en we het moeilijk vinden om onze rust te pakken als het nodig is, wordt het steeds belangrijker om af en toe wél eens helemaal niets te doen.

Niks doen zonder doel

In een artikel op TIME.com legt Carolien Hamming (directeur van het CSR Centrum, een centrum voor stress en burn-out coaching) uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Niksen is letterlijk niks doen, zoals hangen op de bank en naar buiten staren terwijl je een muziekje luistert. Met als allerbelangrijkste aandachtspunt dat je jezelf hierbij dan ook geen doel stelt. Je hoeft in dit niksen ook letterlijk niks te bereiken of productief te zijn, maar gewoon te zijn.

Ook Viktoria Susovits (filosoof en mindfulnesstrainer) zegt hierover in het flow zomerboek: “Er is niks mis met doelen stellen en plannen maken voor de toekomst. Ze geven richting, vorm en zin aan het leven (…). Het probleem van deze tijd is dat doelen wel heel belangrijk zijn geworden. (…) Daarmee maken we de toekomst belangrijker dan het moment zelf.”

Ook interessant: De kunst van het niks doen, zo belangrijk is het

Oja, en niksen is volgens Carolien zeker niet hetzelfde als op de bank liggen en je social media of mail checken. Niksen is ook niet je hoofd legen met een rondje rennen of jezelf even laten gaan op een festival. Niksen is écht niks doen en niks hoeven.

Maar waarom dan?

Niks doen is belangrijk. Niet alleen omdat het goed is om soms even ‘uit’ te staan in een wereld waarin je constant door kan blijven gaan (sporten, presteren op werk, dat feestje van die vrienden en dan het liefst de volgende ochtend weer vroeg paraat bij de verjaardag van je oma).

En begrijp ons niet verkeerd, leuke dingen doen is in eerste instantie natuurlijk goed. Je haalt er vaak ook veel voldoening uit.

Maar als je de drukke periodes niet afwisselt met even niks dan kunnen er stressklachten ontstaan, legt Carolien verder uit in een artikel van CSR Centrum.

Ook Alex Pang (auteur van het boek Rust in uitvoering) meent dat succesvolle mensen bewust hun drukke periodes afwisselen met rustige periodes. Waarom? Om je energieniveau op peil te houden, stress te verminderen én creatief te blijven.

Volgens hem kan dit wel degelijk bestaan uit een rondje fietsen, zolang je maar niet aan het werk bent. In een artikel in NRC tipt Alex dat je het beste met je werkzaamheden kunt stoppen op het moment dat je de volgende stap kent óf als je nog wat energie over hebt. Dan is het makkelijker om daarna de draad weer op te pakken.

Een goede balans

Betekent dat dan dat we massaal ons werk moeten laten vallen en met onze benen omhoog moeten gaan zitten? Nope. Stress brengt – in zekere mate – hartstikke goed en een essentiële reactie van het menselijk lichaam.

Maar ná zo’n periode van stress je doelloze moment pakken? Yes, please! En het mooie is: daar hoef je je dan dus helemaal niet meer zinloos bij te voelen.

Tip: Hou Bedrock.nl in de gaten, want op 26 augustus start een nieuwe meditatieweek. Kun je dagelijks even zo’n fijn momentje mediteren aan je uurtje niksen vastplakken.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
‘Niksen’ hoort nu ook thuis in het rijtje van hygge, lagom en ikigai
Sluiten