Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 8 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Leven als een zenmonnik is heel simpel (sterker nog: daar gáát het juist om)

Een is een vorm van boeddhisme waarin vooral concentratie en aandacht belangrijk zijn. Eenvoud, regelmaat, rust en veel meditatie zorgen dat zenmonniken heel relaxed en vrij leven. Kunnen wij met onze gehaaste schema’s wat van leren. Leo Babauta maakte een lijstje met 12 essentiële regels om je leven meer in te richten als zenmonnik.

Doe één ding tegelijk

Een zen gezegde luidt: ‘When walking, walk. When eating, eat.‘ Single-tasken in plaats van multitasken. Als je water drinkt, drink water. Als je eet, eet. Als je onder de douche staat, douche. Met aandacht. Dus probeer tijdens het eten, boodschappen doen of fietsen niet bezig te zijn met allerlei andere dingen.

Doe langzaamaan en weloverwogen

Neem je tijd, doe rustig aan. Raffel je taken niet af, maar take it slow. Wees je bewust van wat je doet. Zenmonniken doen niets gehaast of willekeurig. Het vergt wat oefening, maar het helpt je uiteindelijk te focussen.

Lees ook: Bedrock Talks: over verslaving, liefde en spiritualiteit met Jan Geurtz

Doe dingen volledig

Pas als je een taak helemaal afgerond hebt, kun je je volledig focussen op de volgende. Zenmonniken maken af waar ze mee bezig zijn. Als je bijvoorbeeld een broodje klaarmaakt, wacht dan met opeten tot de hele taak is afgerond: dus alles opgeruimd en afgewassen. Pas dan kan je met volle aandacht beginnen aan het volgende, namelijk eten.

Doe minder

Zenmonniken staan vroeg op en werken de hele dag door. Maar bij leven als een zenmonnik hoort geen dodelijke – bij voorbaat al onhaalbare – to do-list. Als je minder doet, kan je dingen rustiger aan doen. Meer volledig en met meer concentratie. Als je je dag te vol plant, haast je je van het een in het ander zonder je bewust te zijn van wat je aan het doen bent.

Creëer ruimte tussen dingen die je doet

Plan je schema zo dat er er altijd tijd is om een taak volledig af te ronden. Dus geen afspraken direct na elkaar, maar tijd tussen twee meetings zodat je nog even wat aantekeningen kunt verwerken, papieren kunt opruimen of een mailtje kunt versturen.

Ook interessant: Met deze 5 tips van een psycholoog leer je pijnlijke gevoelens omhelzen

Verlaat de ruimte ook even voor je aan je volgende taak begint. Dat maakt je schema meer relaxed, het zorgt dat je met je volle aandacht aanwezig kunt zijn in een gesprek, en het scheelt een hoop stress.

Ontwikkel rituelen

Zenmonniken hebben rituelen voor alles wat ze doen: eten, schoonmaken, mediteren. Rituelen geven een bepaalde waarde mee aan een taak. Je hoeft natuurlijk niet per se volgens de rituelen van zenmonniken te leven, maar het kan heel fijn en rustgevend zijn je eigen rituelen te creëren rondom sport, ontbijt of naar bed gaan bijvoorbeeld.

Deel je tijd strak in

Zenmonniken leven in strakke regelmaat. Bathe, work, clean, eat, sleep, repeat. Bepaalde taken gebeuren op gezette tijden. Zo zorg je ervoor dat wat gedaan moet worden, gedaan wordt. Als iets belangrijk is, block er dan een vaste tijd voor. Bijvoorbeeld elke ochtend meditatie van 07.15u – 07.30u.

Maak tijd voor meditatie

Zitmeditatie is belangrijk in het leven van een zenmonnik. Elke dag is er een vaste tijd voor meditatie ingeplant. Waar het om gaat, is vooral in het nu aanwezig zijn. Je hoeft dat in je eigen leven niet per se te doen door een uur in lotushouding te zitten, maar je kunt bijvoorbeeld ook je dagelijkse rondje park toewijden aan ‘aanwezig zijn in het moment’.

Glimlach en help anderen

Zenmonniken besteden een gedeelte van hun dag aan het helpen van anderen. Het leert ze nederig te zijn, zorgt ervoor dat ze niet egoïstisch leven maar zich toewijden aan het helpen van anderen en een betere wereld. Dit kun je in je leven integreren door vrijwilligerswerk, maar ook gewoon glimlachen naar mensen, aardig zijn, deuren openhouden en helpen als je kan, is al een stap in de goede richting.

Maak meditatiemomenten van schoonmaken en koken

Koken en schoonmaken zijn essentiele onderdelen in het leven van een zenmonnik en deze taakjes lenen zich perfect om je aandacht te trainen. Thich Nhat Hanh leerde ons dat je in volle focus kunt snijden, koken en afwassen. De taakjes lijken saai, maar als je er mindfulness-training van maakt zijn ze uiterst interessant. Concentreer je, doe het rustig aan en maak je taakjes volledig af.

Focus op wat noodzakelijk is

Een zenmonnik doet maar weinig wat niet per se nodig is. Ze hebben geen kasten vol schoenen of mooie kleding. Koelkasten zitten niet volgestouwd, ze hebben geen moeilijke gadgets, auto’s of zelfs geen televisie. Alles is basic. Basic kleding, simpel eten, simpele woning. Nu hoef je heus je iPhone en je nieuwe Nikes niet op te geven, maar laat het een reminder zijn dat je veel in je leven niet nodig hebt.

Leef eenvoudig

Delete wat je niet nodig hebt uit je leven, zodat je ruimte kunt maken voor wat essentieel is. Overweeg wat voor jou belangrijk is in je leven. Echt belangrijk bedoelen we dan. Op dieper niveau. En maak daar ruimte voor. Dat heeft wat aandacht nodig en rust, maar het lucht enorm op en maakt je leven simpel.

Benieuwd welke vorm van meditatie bij jou past? We maakten een lijst met 10 meditatie-technieken om uit te proberen.

Bedrock’s Meditations

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️