Rosa Bertram
Rosa Bertram BEDROCK's geleide meditaties 27 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Geleide meditatie: voor meer focus en concentratie (laat je gedachten gaan)

Meditatie is niet moeilijk of zweverig. Het helpt je om milder te zijn en met aandacht en kalmte in het leven te staan. Het brengt je terug tot de kern van wat je echt belangrijk vindt zodat je los kunt laten wat er niet toe doet. Aan de hand van toegankelijke en korte meditaties willen we je laten ervaren wat meditatie is en wat het voor je kan doen.

Deze geleide meditatie duurt ongeveer 8 minuten en meer focus en concentratie. Vind je het moeilijk om je te concentreren of je ergens op te focussen? Download deze meditatie dan op je telefoon zodat je ‘m erbij kan pakken wanneer je dat wilt.

Betere concentratie door meditatie

Wist je dat je door te mediteren als het ware je brein traint? Dat heet neuroplasticiteit. Je hersenen kunnen nieuwe neurale patronen ontwikkelen door training, bijvoorbeeld met meditatie.

Dat mediteren niet zomaar iets zweverigs is, blijkt wel uit onderzoek van de Harvard Universiteit. Het toonde aan dat door meditatie de zogeheten Alpha golven in je hersenen toenemen. Wanneer je in de ‘Alpha staat’ bent, kan je beter leren en meer informatie verwerken. Je wordt creatiever en gebruikt dan beide hersenhelften.

Ook wordt de informatie uit onze omgeving weggefilterd. Heel fijn als je meer focus en concentratie wilt.

Ga rustig zitten en breng je aandacht naar binnen toe. Laat je meevoeren door deze geleide meditatie om te verbinden met je gevoel en je lichaam.

“Who is your enemy?” said the Buddha. “Mind is your enemy. No one can harm you more than a mind untrained. Who is your friend? Mind is your friend. No one can assist you and care for you better than your mind well-trained. Not even the most loving mother or father.”

Waarom mediteren

Meditatie is niet bedoeld om te ontsnappen uit real life, maar is er juist om ervoor te zorgen dat je het leven beter aankan. Mediteren kan ervoor zorgen dat je kalmeert, beter gefocust bent, authentieker wordt, minder oordeelt, milder wordt, je meer alive voelt en geniet van het hier en nu.

En dat betekent overigens ook dat je verdriet beter kunt voelen, maar daar ook anders aan kan relateren.

Ook interessant: Dit is de beste manier om te ademen als je in paniek bent en Mediteren met je ogen op doe je zo

Geleide meditatie door Karianne Kraaijestein

Karianne is een gecertificeerd yoga- en mindfulnessdocente en de oprichtster van YogaFest. Naast yogalessen geeft ze ook meditaties.

Het lessen zijn geïnspireerd op de filosofie van Richard Freeman en Sarah Powers, de trainingen van Jack Kornfield en Tara Brach en het Ashtanga, Vinyasa en Yin yoga systeem.

Check haar website om op de hoogte te blijven van haar retreats, cursussen en meditatiesessies.

Bedrock Talks over mediteren

We praten met Josine van Vegchel. Josine is o.a. psycholoog en eigenaresse van de Meditation PopUp in Amsterdam. Hiermee probeert zij meditatie voor iedereen toegankelijk te maken. Waarom? Omdat iedereen wel wat meer kan onthaasten in die drukke levens van ons.

De Bedrock meditaties zijn bedoeld ter ontspanning en vormen geen vervanging voor medische of psychologische behandeling. Als je een geschiedenis van psychische aandoeningen hebt, raadpleeg dan eerst een arts of een andere professionele zorgverlener voordat je deelneemt aan de meditaties.

Dit betekent niet dat meditatie schadelijk voor je is, maar het kan soms best een heftig effect hebben. We vragen je daarom te stoppen wanneer je je oncomfortabel voelt, en niet te luisteren naar de meditaties onder invloed van alcohol of andere stoffen die je stemming kunnen veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️