Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Serotonine maakt gelukkig: zo heb je invloed op de aanmaak van het gelukshormoon

Serotonine is één van de belangrijkste gelukshormonen die je lichaam aanmaakt. Door het geluksstofje krijgen je hersenen signalen van – surprise – geluksgevoelens. Je lichaam maakt het aan, mits je er de juiste ingrediënten voor hebt. Dat is goed nieuws, want je kan het gelukshormoon dus ook zélf aanwakkeren.

Maakt je lichaam niet voldoende serotonine aan, dan kan je langst krijgen van klachten als angst, depressie en slapeloosheid. Gelukkig heb je zelf óók invloed op de serotonine-aanmaak in je lijf.

Serotonine: wat is het precies en hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten hormonen (ofwel neurotransmitters) in je lichaam. Door sommigen voel je je angstig, boos of bang en van anderen word je euforisch, blij of gelukkig (de zogeheten gelukshormonen).

Hoe meer serotonine, hoe minder we gevoelig zijn voor afwijzing. Je kan dus zeggen dat aanmaak van serotonine zorgt voor een boost van ons zelfvertrouwen.

Serotonine kan op die manier als een positieve spiraal werken. Door iets te doen waar we trots op zijn – iets doen wat we eerst eng vinden bijvoorbeeld (zoals het spreken voor een grote groep) – maak je serotonine aan (want: je hebt het tóch gedaan).

Lees ook: Hoe dopamine je gelukkig maakt (en hoe je het stofje aanwakkert)

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die invloed heeft op functies van je lichaam, zoals je stemming, eetlust, seksuele activiteit, slaap en beweging.

De neurotransmitters zorgen voor de communicatie tussen de cellen in je hersenen. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter, maar niet de enige. Andere zijn dopamine, oxytocine en adrenaline.

En het mooie is dat je deze hormonen kan beïnvloeden.

Zo maakt je lichaam serotine aan

Serotine geeft jou dus niet alleen een gelukkig gevoel door het beïnvloeden van je humeur en zelfvertrouwen, het heeft ook invloed op je lichaam. Zo reguleert het een aantal belangrijke lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, de nieren, het hart, de bloedvaten en de spijsvertering.

Voeding

Oké, daar willen we meer van dus. Maar hoe? Serotonine kan alleen worden aangemaakt uit het aminozuur genaamd tryptofaan. Je haalt het uit voeding zoals kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, chocola en melk. Enzymen helpen de tryptofaan uiteindelijk omzetten in serotonine.

Ook interessant: Waarom groen ons zo gelukkig maakt volgens de psychologie

Dit is hoe het werkt: je lichaam haalt uit deze voedingsmiddelen eiwitten en dat zet je lichaam weer om in aminozuren. Daarvan wordt weer 5 HTP (5-hydroxytryptophan) gemaakt. Dit kan je ook bijslikken in pilvorm, bijvoorbeeld wanneer je serotonine-niveau lager is dan normaal. Je lichaam zet 5 HTP vervolgens weer om in het serotonine. Best imposant hè, dat lichaam van ons?

Een serotonine-tekort

We noemden het al kort, maar wanneer je lichaam een serotonine-tekort heeft kan dat serieuze gevolgen hebben. Serotonine reguleert onder andere je dag- en nachtritme.

Zo kan je last krijgen van slapeloosheid bij een tekort aan serotonine. Om melatonine aan te maken heeft je lichaam namelijk serotonine nodig.

Bij een tekort aan melatonine val je dus logischerwijs moeilijker is slaap. In dit artikel delen we aan paar handige tips om in slaapvallen.

Depressie en angsten zijn eveneens gevolgen van een tekort aan serotonine. Gezien serotonine invloed heeft op je stemming kan een chronisch tekort eraan uiteindelijk leiden tot depressies.

Bij depressieve mensen is het gelukshormoon dan ook minder aanwezig. Een tekort aan serotonine is vaak te zien bij emoties die ons een onrustig gevoel geven.

Wanneer we stress, eenzaamheid of agressiviteit ervaren bijvoorbeeld. Er is dan vaak meer dopamine aanwezig, waar je eerder een opgejaagd gevoel van krijgt.

De eetlust wordt ook gereguleerd door serotonine. Het zorgt onder andere voor het gevoel dat je genoeg hebt gegeten. Heb je een tekort aan serotonine, dan krijg je dat gevoel niet of minder en ben je geneigd om meer te eten. Als je serotonine op peil is, heb je minder behoefte aan calorieën.

Lees ook: Waarom we gelukkig worden als we iets moois zien (volgens de wetenschap)

Een tekort aan serotonine kan ook een aanstichter zijn van migraine. Heb jij (vaak) last van migraine? Misschien is het een idee om er rekening mee te houden in je dieet, zodat je genoeg eiwitten binnenkrijgt waar je lichaam met een omweg uiteindelijk serotonine van kan aanmaken.

Je serotonine-peil omhoog brengen

Wanneer je een laag serotonine niveau hebt, zoek je vanzelf naar manieren om dat weer te verhogen. Een manier is door op zoek te gaan naar een goede beoordeling van buitenaf, zoals een compliment, bevestiging of een like.

Steeds als we die bevestiging krijgen, stijgt het serotonine-gehalte. Mensen die om deze aandacht vragen, blijken vaak een laag serotonine niveau te hebben.

Je raadt het misschien al: dat is waarschijnlijk niet de beste manier om je geluksgevoel mee te voeden. Je bent dan afhankelijk van de reactie van een ander.

Een duurzame oplossing? Om er een gezond dieet op na te houden. Eet puur, gebalanceerd en gevarieerd. Ga voor voedsel dat veel eiwitten bevat (zo kom je aan veel eiwitten als je vegan bent).

Zorg ook dat je voedsel binnenkrijgt waar vitamine B3 en magnesium in zit (zoals aardappelen en bruin brood). En natuurlijk: de zon, die helpt ook bij de aanmaak van serotonine. Wel goed insmeren met een natuurlijke zonnebrand hè?

En dan is het nu tijd om een potje gelukkig te zijn!

Meer lezen over geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️