Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 27 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

De 5 typen zielsverwanten die je tegenkomt in je leven (ben jij ze al tegengekomen?)

Een soulmate kan een storm in je leven veroorzaken of je met een paar lieve woorden de juiste richting op sturen. Kortom: ze zijn eindeloos waardevol in het leven (en komen niet alleen in perfecte liefdesrelaties voor). Een soulmate is iemand die jou spiegelt, die jou iets over jezelf laat ontdekken simpelweg door in je leven te zijn. Er zijn mensen die geloven dat zielsverwanten elkaar kennen uit een andere dimensie. Daar maakten ze de afspraak elkaar in dit leven op te zoeken om elkaar te helpen met het helen van emotionele wonden. Anderen geloven dat je die personen aantrekt die je op dat moment in je leven nodig hebt om te groeien. En dat hoeft niet alleen in de vorm van een ‘en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig’-liefdesrelatie te zijn.

De beste vriend(in)

Zet jullie een maand op een onbewoond eiland en nog steeds zouden jullie elkaar de oren van het hoofd praten. Werkelijk alles delen jullie met elkaar. Van die kleine misstap met je ex tot dramatische dagen op je werk. Maar ook geluk, blijdschap en succes: geen onderwerp blijft onbesproken.

Soms lijkt het alsof deze persoon jou beter kent dan jij jezelf. Ze observeert en adviseert, maakt rake opmerkingen op het juiste moment, is goudeerlijk en niet bang je op fouten te wijzen. Dit type soulmate helpt je met vallen en opstaan een weg te banen door this crazy thing called life. Enorm waardevol, ook omdat een vriendschap in veel gevallen minder breekbaar is dan liefdesrelaties.

Dit vind je vast ook interessant: Dit zijn de verschillende fases van het liefdesbewustzijn

De wrecking ball

Het kan ook in de vorm van een vriendschap, maar vaker zijn het liefdesrelaties die je het gevoel geven dat je wordt opgepikt door een tornado, heel even de rit van je leven hebt maar dan zonder waarschuwing wordt losgelaten en na een onprettige duikvlucht op de keiharde grond gesmakt wordt.

Dit type soulmate walst je leven binnen als een olifant in een porseleinkast. Overweldigend en nietsontziend. Hij of zij daagt je uit, is kritisch en laat jou nadenken over jezelf en je leven. En dan vertrekt hij/zij weer en laat jou achter tussen de brokstukken. Niet heel fijn, maar wel de mogelijkheid om je leven opnieuw op te bouwen. Vaak is er heel duidelijk een ‘voor’ en ‘na’ deze persoon aan te wijzen.

Lees ook: Hoe weet je eigenlijk wanneer je je soulmate hebt gevonden?

De minnaar

Ook wel te omschrijven als Mr. (of Ms.) Right Now. Een eerste liefde, een minnaar of simpelweg een ‘no-strings-attached’-scharrel. De relatie met dit type zielsverwant is minder stormachtig dan met type twee. Bovendien leer je dankzij deze relatie waardevolle lessen die je de rest van je leven met je meedraagt.

Het kan even verdrietig zijn als jullie na een bepaalde periode weer alleen verder gaan, maar het voelt niet als het einde van de wereld. Beiden kijken jullie met plezier op jullie tijd samen terug. En hoewel de romantische liefde vervaagt, blijft het zielsverwantschap bestaan.

Ook interessant: Waarom je soulmate niet perfect hoeft te zijn

De vreemdeling

Een vriendelijke buurvrouw die naast je in het vliegtuig zat. Nieuwe vrienden op een festival waar je een weekend lang onafscheidelijk mee bent en vervolgens nooit meer ziet. Misschien zelfs wel een vreemdeling op straat waar je een blik en wat woorden mee wisselt. Soms zijn er korte ontmoetingen die je bijblijven. Mensen die direct een gevoel van herkenning bij je opriepen.

Aanhangers van de reïncarnatie-theorie geloven dat dit mensen zijn die je ook daadwerkelijk kent uit een vorig leven. De ontmoeting met deze persoon is vluchtig, maar intiem. De ander spreekt precies de woorden waar je behoefte aan had op dat moment, de persoon in kwestie geeft je de bevestiging die je nodig had of geeft je het laatste duwtje in de rug om een bepaalde stap te nemen. Kort, maar krachtig.

Dit vind je misschien ook leuk: De perfecte relatie: bestaat deze eigenlijk wel en ga je ‘m aan met een ander of juist met jezelf?

De ware liefde

Oftewel: de soulmate uit de boekjes. Alle voorstaande typen komen eigenlijk samen in dit type zielsverwant. Hij/zij is je beste vriend, liefde en partner, maar dat betekent niet dat de relatie automatisch en moeiteloos van een leien dakje gaat. In elke relatie ontstaan op een gegeven moment misverstanden, irritaties en ruzie. Augustinus zei immers al: ‘wat men met liefde doet, doet men zonder moeite. Of men bemint de moeite zelf’. En dat is precies wat de relatie met dit type soulmate sterk maakt. Allebei voelen jullie hoe bijzonder jullie band is. Reden om elkaar altijd weer op te zoeken wanneer jullie elkaar zijn kwijtgeraakt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️