4 redenen waarom arrogante mensen vaak succesvol zijn

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal over eens dat arrogantie een negatieve eigenschap is. En toch zijn arrogante mensen vaak de personen die veel voor elkaar krijgen. Hoe kan het toch dat ze succesvol zijn? Wij hebben het antwoord.

Ondanks dat arrogantie je over het algemeen niet in dankbaarheid wordt afgenomen. Toch brengt een arrogante wel degelijk voordelen met zich mee. Dit zijn vier redenen waarom arrogante mensen succesvol zijn:

1. Arrogante mensen uiten hun woede

De link tussen arrogantie en woede wordt vaak gelegd. Dit zorgt ervoor dat arrogante mensen vaak intimiderend overkomen. En ja, daar is bijna iedereen gevoelig voor. Intimidatie is namelijk een duistere benadering van succes (helaas).

2. Arrogante mensen zijn niet easy going

In een onderzoek van Johnson werd ontdekt dat mensen die door supervisors als ‘arrogant’ bestempeld werden, ook vaak laag scoorden op de persoonlijkheidskenmerken van acceptabel zijn. Met andere woorden: het zijn moeilijke mensen. En laten we eerlijk zijn: je wil geen ruzie maken met een moeilijk persoon. Daarom voelt het voor niet-arrogante mensen natuurlijker om soms toe te geven en verder te gaan – en arrogante mensen profiteren hiervan.

Narcisme: als zelfliefde doorslaat in zelfobsessie

3. Arrogante mensen zijn dominant

In datzelfde onderzoek ontdekte Johnson dat arrogante mensen hoog scoren op sociale dominantie. Dominantie kan allerlei voordelen hebben: dominante mensen hebben namelijk een voorsprong als het gaat om het krijgen van macht. Ook wordt dominantie in sommige situaties gezien als een aantrekkelijke factor in een partner.

4. Arrogante mensen zien zichzelf als superieur

Arrogantie is niet hetzelfde als narcisme, maar deze twee delen wel enkele kenmerken. Zo zien arrogante mensen zichzelf vaak eerder als superieur ten opzichte van anderen. Zo’n indruk van jezelf kan leiden tot sociale voordelen, omdat je heel zelfverzekerd over komt.

In the end wordt arrogantie vaak gezien als een minderwaardige eigenschap. Toch blijkt dat arrogante mensen wel veel voor elkaar krijgen, omdat ze mensen gemakkelijker kunnen ondermijnen en intimideren. Dat is dus waarom arrogante mensen succesvol zijn.

Heb jij last van de arrogantie van je collega of vriendin? Bedenk dan dat jij niet de enige bent – adem een paar keer diep in en uit, en zeg er iets van als het écht niet door de beugel kan.

Meer lezen over arrogantie

Toe aan een nieuwsbrief waar je echt iets aan hebt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
4 redenen waarom arrogante mensen vaak succesvol zijn
Sluiten