Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 16 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom je je wél iets van anderen moet aantrekken

Denk jij dat je weet hoe anderen jou zien? Vast wel. Maar liefst 95 procent van de mensen vindt zichzelf namelijk heel zelfbewust. Toch ligt het daadwerkelijke percentage maar tussen de 10 en 15 procent. Stel, je bent op een feest met je partner en zijn vrienden, die inmiddels ook goede vrienden van jou zijn geworden. Het is gezellig, de drank vloeit rijkelijk, mensen worden loslippig.

Tegen het einde van de avond slaat één van de aanwezigen halfdronken een arm om je schouder en zegt: “Wat ben ik toch blij dat we jou hebben leren kennen.” Om er meteen aan toe te voegen: “En wat ben je toch positief veranderd sinds we elkaar leerden kennen.”

Hoezo?

Wait, what? Hoe bedoel je ‘positief veranderd’? Dat vroeg de Amerikaanse psycholoog Tasha Eurich zich ook af toen dit haar overkwam. Zij had de persoon in kwestie al in haar 20’er jaren leren kennen via haar man en dacht dat het altijd al koek en ei tussen hen was.

Ook interessant: Waarom vinden we het zo moeilijk om écht van onszelf te houden?

Uit nieuwsgierigheid vroeg ze door, waardoor de ander uiteindelijk schoorvoetend toegaf dat Eurich zichzelf nogal interessant vond op haar 26ste, waardoor anderen haar eigenlijk een arrogante trut vonden.

De pijnlijke waarheid

Een beetje pijnlijk, ja. Toch deelt Tasha Eurich deze anekdote openlijk met een journalist van New York Magazine. Het is namelijk een goed voorbeeld van een totaal gebrek aan zelfkennis.

“Ik dacht dat mensen mij op een bepaalde manier zagen, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Nu ik op die periode terugkijk, had ik graag gewild dat iemand mij op mijn gedrag had gewezen.” Deze maand komt Eurich’s boek ‘Insight’ uit, waarin ze ervoor pleit dat mensen actiever proberen te achterhalen hoe anderen ons zien, zelfs als dat pijnlijk is.

Gebrek aan zelfkennis

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien onwenselijk. Want moesten we ons niet juist mínder aantrekken van andermans mening? En was het niet het belangrijkst dat we blij met onszelf zijn? Zoveel mensen, zoveel meningen. Wat heeft het voor zin om ons daarmee bezig te houden? Veel zin, volgens Eurich.

“Mensen zeggen weleens dat andermans mening ze niet kan schelen omdat het toch niet uitmaakt. Dat eerste kan zo zijn, maar het tweede is niet waar. Het maakt wél uit wat anderen van je denken. Succes op je werk, fijne vriendschappen en relaties, een gelukkig en vol leven leiden.

Lees ook: Hoe mindfulness jou maar óók je relatie kan verbeteren

Die dingen zijn mede-afhankelijk van hoe anderen jou zien én in hoeverre je weet (en er rekening mee houdt) hoe anderen je zien. Echt zelfbewuste mensen weten heel goed wie ze zelf zijn en wat ze willen, maar zijn ook bereid om te twijfelen aan hun eigen gedachten op basis van de mening van anderen.”

Verschillende typen zelfbewustzijn

Volgens Eurich draait het allemaal om de balans tussen verschillende typen zelfbewustzijn. Het eerste noemt ze ‘intern zelfbewustzijn’, waardoor je weet wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat je wil bereiken. Dan is er ook nog een ‘extern zelfbewustzijn’, waardoor je doorhebt hoe anderen jou en je gedrag zien.

Dit staat volledig los van elkaar. Je kunt zo goed weten wat je zelf wil dat het je niks kan schelen wat anderen daarvan vinden. Tegelijkertijd heb je ook genoeg mensen die andermans mening zo belangrijk vinden dat ze zelden keuzes maken die in hun eigen belang zijn.

Idee vs realiteit

Kan hetgeen een ander van jou vindt nou echt zo erg verschillen van hoe wij onszelf zien? Ja, dus. Dat blijkt niet alleen uit de anekdote van Eurich op 26-jarige leeftijd, maar ook de wetenschap zegt dat. Onderzoeken tonen aan dat anderen objectiever naar ons karakter en gedrag kijken dan wijzelf.

Daardoor kunnen anderen ons toekomstige gedrag ook beter voorspellen. Als jij weet hoe anderen jou zien en of dat beeld ver uit elkaar ligt met het beeld dat jij van jezelf hebt, kan dat je helpen verder te komen op je werk en in relaties.

Hoe moet het dan?

Nu zou het natuurlijk fijn zijn als er een kant-en-klaar-trucje bestond om op de juiste manier zelfbewust te worden, maar helaas. Volgens Eurich is jezelf echt leren kennen een proces dat een leven lang duurt.

Het begint in ieder geval met een simpele beslissing, namelijk om altijd onze aannames over onszelf te bevragen, om pro-actief op zoek te gaan naar hoe anderen ons zien en hier vervolgens op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Een gezonde dosis zelfacceptatie is dus wel handig (lees hier hoe je jouw imperfecties in je voordeel kan laten werken.

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom je je wél iets van anderen moet aantrekken
Sluiten