Redactie
Redactie Mind 15 mei 2019

Omring jezelf eens met vervelende mensen

Het is onvermijdelijk: we komen allemaal mensen tegen in ons leven die we absoluut niet begrijpen. Je betrapt jezelf erop dat je je afvraagt waarom ze zich zo achterlijk gedragen en waarom ze zulke stomme beslissingen maken. Je wordt verraden en gekwetst door mensen. Verleidelijk is het dan ook om in woede te ontsteken en alle banden met deze mensen te willen verbreken. En soms zal dat ook de enige oplossing zijn om zelf een gezond mens te blijven: niemand kan van je verwachten dat je bij mensen rond blijft hangen die ‘slecht’ voor je zijn: keer op keer je vertrouwen beschadigen of je (mentaal) geweld aandoen.

Je bent altijd vrij om te kiezen met wie je je tijd wil besteden: maar is het slim om alleen maar met vriendelijke eensgezinden om te gaan?

Kies je A-spelers

Het idee dat je alleen met de mensen om moet gaan die vriendelijk tegen je zijn is ontzettend populair: er komen honderden citaten op het internet voorbij wanneer je zoekt op ‘surround yourself with people that….’ Zoals bijvoorbeeld deze:

Dit citaat wordt toegeschreven aan Karl Marx, de wereldberoemde filosoof die als één van de vaders van het communisme wordt gezien.

Gezellig plaatje, toch?

Maar ook ik weet dat er onder een groot deel van de citaten op internet een verkeerde naam staat, dus moest ik van mezelf iets verder zoeken. Wat bleek: er bestond nog een bekende Karl Marx, een Duitse componist, en er zijn aanwijzingen dat niet de filosoof, maar hij degene was die verantwoordelijk is voor bovenstaande citaat.

Hij schreef onder andere composities voor Nazi ceremonies en liedjes voor de Hitlerjugend. Als hij daadwerkelijk de bedenker van het citaat is, maakt dat zijn opmerking om ‘jezelf te omringen met mensen die er voor zorgen dat je je volledig op het goede richt’ een beetje wrang (en laat het maar weer eens zien dat ‘het goede’ een zeer relatief begrip is).

Lees ook: Wens je vrienden ellende toe (raadt Nietzsche aan)

Het lijkt mij niet wenselijk om je alleen maar te omringen met mensen die je aan het lachen maken en het altijd met je eens zijn. Ik wil veel liever ook mensen om me heen die kritisch durven zijn en niet altijd ‘ja en amen’ zeggen.

Natuurlijk is het ideaal als je met die mensen én onvoorstelbaar kunt lachen én betekenisvolle gesprekken kunt hebben, maar ik vind het belangrijk om te proberen begrip voor mensen te krijgen ook als zij iets doen of denken waar ik niet achter sta. Maar hoe dan?

Elke dag alsof het je laatste is

Hier komt Marcus Aurelius om de hoek. Hij regeerde pak ‘m beet 1800 jaar geleden over het Romeinse rijk, en deed dat blijkbaar met verve, want hij staat bekend als de laatste van de 5 ‘goede’ keizers.

Maar naast Keizer was Marcus Aurelius ook denker en schrijver. Tijdens één van zijn veldtochten schreef hij zijn meest bekende werk ‘Overpeinzingen’ (in het Engels bekend als Meditations).

Eén van zijn persoonlijke hoogste doelen was elke dag te leven alsof het zijn laatste was en niet star of leugenachtig te zijn. Hij streefde hierbij naar een ‘volmaakt karakter.’

Volmaakte karakter

Ook al geloofde hij in dat volmaakte karakter, hij begreep heel goed dat niet iedereen over dat volmaakte karakter beschikt. Hij begreep dat mensen juist vaak niet te vertrouwen waren en de wereld een helse plek konden maken.

Ook interessant: Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld)

Daarom schreef hij een advies om elke dag te onthouden bij het opstaan, wat ik hieronder (vrij vertaald uit het Engels) met jullie wil delen:

Zodra je ’s ochtends wakker wordt, zeg dan tegen jezelf: de mensen die ik vandaag ga tegenkomen zijn bemoeizuchtig, ondankbaar, arrogant, oneerlijk, jaloers en nors.

Zij zijn zo omdat ze het onderscheid tussen goed en kwaad niet kunnen maken. Maar ik heb de schoonheid van het goede gezien, en de lelijkheid van het kwaad, en ik herken dat de onrechtpleger een aard heeft die verwant is aan die van mijzelf – niet door bloed of geboorte, maar door dezelfde geest, en dat wij beiden een deel van het goddelijke delen.

Daarom kan geen van hen mij kwetsen. (…) Ik kan niet boos worden op mijn naaste of hem haten. We zijn geboren om samen te werken zoals voeten, handen en ogen; zoals twee rijen tanden, boven en onder.

Het is tegennatuurlijk om elkaar tegen te werken, en dit doen wij door op iemand boos te worden en diegene de rug toe te keren.

De staat van goed en kwaad

Natuurlijk kan je je twijfels hebben bij de termen ‘goed’ en ‘kwaad’ en kun je struikelen over de term ‘goddelijk’, maar ik denk dat het inzicht van Marcus Aurelius ook zonder die termen heel goed te bevatten is: hij ziet ‘slechte’ mensen niet als een andere groep waar hij zijn rug naar moet keren, maar ziet dat hij ook al de eigenschappen bezit die zij bezitten.

Lees ook: Er zijn volgens deze theorie 7 typen mensen, welk type ben jij?

Hij stelt dat wij allemaal dezelfde natuur delen en dus allemaal in staat zijn tot ‘goed’ en ‘kwaad.’

Begrip als medicijn tegen angst

Er zit altijd een reden achter iemands gedachten en gedragingen: redenen die ook bij jou tot zulk gedrag zouden kunnen leiden. Jezelf keihard afkeren van iemand die in jouw ogen iets verkeerds doet is in Marcus Aurelius zijn ogen dus onwenselijk.

Want als je op zo’n moment juist jezelf en je eigen natuur in iemand herkent, zul je er misschien achter komen wat iemand tot zijn ideeën en daden heeft gedreven.

Zo leer je meer over de ander en over jezelf, en als begrip het medicijn tegen angst is, en angst het tegenovergestelde van liefde, zie ik dat nog wel eens hele grote voordelen hebben.

Meer filosofie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Omring jezelf eens met vervelende mensen
Sluiten