Dit zijn de 4 fases van liefde (volgens de neurowetenschap)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Fcouple-environment-girl-1391480.jpg)
Oké, je hebt een leuke man of vrouw ontmoet en je hebt kriebels in je buik. Dat moet wel ware liefde zijn toch? Zou kunnen, maar zo snel kan je dat natuurlijk nog niet weten. Hiervoor moet je eerst de vier fases van liefde doorlopen. Het begint allemaal met aantrekkingskracht. Als die er is, ga je daten. Na een aantal dates voel je vlinders in je buik. Oh god, je bent verliefd. Maar na een tijdje is de hevige verliefdheid voorbij en zie je hoe de realiteit werkelijk is. Ben je dan nog steeds gek op de persoon in kwestie (ondanks zijn of haar minpuntjes), dan weet je dat je bij het laatste station bent aangekomen: ware liefde.
Chemistry
Iedereen kent het wel. Je hebt een leuke man of vrouw gespot in de kroeg en je lichaam begint spontaan gek te doen. Je wordt onrustig, je hart gaat sneller kloppen en je handen beginnen te zweten. En dat terwijl je elkaar nog helemaal niet ontmoet hebt. Is dit nou liefde op het eerste gezicht?
Ook interessant: Waarom je door enkel een positieve mindset geen zelfvertrouwen krijgt (en hoe je dit dan wel krijgt)
Nee, helaas niet. Wat je voelt is geen liefde, maar chemie. Je weet dat je iemand hebt gezien die wel eens interessant kan zijn. De gevoelens die je ervaart (een sneller kloppend hart, klamme handjes en verwijde pupillen), worden veroorzaakt doordat het lichaam het hormoon noradrenaline afgeeft. Er is een seksuele aantrekkingskracht en je wil de persoon in kwestie van dichterbij leren kennen. Tijd voor een date dus.
Daten
Daten is bedoeld als testfase. Tijdens een date proberen je hersenen te bepalen of je dit een potentiële lover is. Zou je verliefd kunnen worden?
Gedurende deze fase geeft je lichaam verschillende hormonen af, waaronder dopamine en oxytocine (voor vrouwen) en dopamine, testosteron en vasopressine (voor mannen). Dopamine komt bij zowel mannen als vrouwen vrij als ze opgewonden raken door de kans op een nieuwe liefde. Oxytocine komt bij vrouwen vrij als ze iemand beginnen te vertrouwen (vaak na zoenen, knuffelen of seksueel contact). Bij mannen is het vasopressine dat in deze situatie vrijkomt. Het testosterongehalte schiet iedere keer omhoog als hij aandacht of goedkeuring krijgt. Voelt hij zich weer even helemaal het mannetje.
Lees ook: Dit zijn de verschillende fases van het liefdesbewustzijn
Een beetje verliefd
De dates zitten erop en zijn de moeite waard gebleken: je bent verliefd. En dat betekent dat je hormonen alle kanten op gaan. Je bent helemaal excited en je stresshormoon cortisol schiet de pan uit. Daarom vinden sommige mensen het lastig om te eten of slapen wanneer ze verliefd zijn. Wat gek is, is dat je gelukshormoon vermindert in activiteit. En dat terwijl je het gevoel hebt de gelukkigste persoon op aarde te zijn. Een verklaring hiervoor ligt bij je hersenen. Een deel van je hersenen deactiveert in de fase van verliefdheid en werkt hierdoor minder goed.
Ook je ventromediale prefrontale cortex (het deel van de hersenen waarmee je jezelf en anderen beoordeelt) is uitgeschakeld op dit moment. Hierdoor ben je niet meer in staat om objectief te oordelen (aha, daar komt ‘liefde maakt blind’ dus vandaan). Je zit op een roze wolk en bent in gedachte al trouwjurken aan het passen.
Lees ook: Millennials zien liefde hetzelfde als de Franse filosoof Sartre (en dit is hoe)
Ware liefde
In de laatste fase stabiliseren je hersenen weer en begin je de situatie realistisch te bekijken. Is dit wel de man of vrouw waar je oud mee wilt worden? Voor je het weet val je weer net zo hard van die roze wolk als dat je erop geklommen bent.
De opwinding waarmee je in eerdere fases te maken kreeg is weggeëbd en de rust in je hoofd is wedergekeerd. Althans, dat denk je. Uit hersenscans blijkt dat er juist in deze fase enorm veel hersenactiviteit is. Het zijn niet de hormonen meer die de overhand hebben, maar je gedachten. Je denkt weer helder en begint het een en ander tegen elkaar af te wegen. Wil je op dit moment nog steeds samen blijven, dan is er sprake van echte liefde.
Koppels die bij elkaar blijven hebben één ding gemeen: ze blijven positief over elkaar. Ze kiezen ervoor om het goede te zien in de ander, in plaats van te focussen op kleine irritaties. Vanuit de neurologie gezien is dit een hogere vorm van liefde. Niet alleen wordt het gevonden in het meer ontwikkelde deel van de hersenen, maar wanneer het wordt beoefend, word je ook meer empatisch en zorgzamer.
Meer lezen?
We schreven al eerder over hoe je je voorbereid op de liefde van je leven. Soms kan het onduidelijk zijn wat iemand precies is in een relatie, lees dan nu of je te maken hebt met een soulmate of levenspartner. Ook onderzochten we of liefde op het eerste gezicht überhaupt bestaan.
Luister nu ook naar Bedrock
Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.
Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!
Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!