Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 11 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom je soulmate niet perfect hoeft te zijn

Over de liefde heeft iedereen een ander beeld. De één wat pessimistisch (zoals modern filosoof Alain de Botton) en de ander wellicht wat over-romantisch (iets met de invloed van Walt Disney- en Hollywoodfilms). Hoe het ook zij: de liefde is uiteindelijk lastig te voorspellen. Wat je wél alvast kan onthouden, is dat je soulmate is in elk geval nooit perfect zal zijn.

Je herkent het misschien wel: je bent bezig een bewust leven te leiden. Je geeft om persoonlijke ontwikkeling en de wereld om je heen. Hetzelfde verwacht je eigenlijk ook van je toekomstige liefje. Toch is dat niet zo’n slimme mindset, aldus holistisch relatietherapeut en seksuologe Emma Dixon van MindBodyGreen.

De werkelijkheid versus ons ideaal beeld

In onze eigen reis van ontwikkeling, zijn we op zoek naar iemand die zich ontwikkelt, zelfbewust is en op z’n minste een beetje kan reflecteren. De realiteit ziet er echter anders uit, schrijft Dixon. “Iedereen is work in progress, ook als je met persoonlijke ontwikkeling bezig bent.” Dixon vergelijkt de hedendaagse ‘markt’ met een groot winkelcentrum: door onze consumptie- en zelfhulp-maatschappij zijn we kieskeurig op zoek naar de perfect fit.

Lees ook: Waarom we settelen voor de verkeerde persoon (en waarom dat niet erg is)

Toch is dat ideale plaatje in ons hoofd niet altijd wat we echt willen of wat ons daadwerkelijk zal vervullen met emotionele op psychologische groei.

De voorwaarden voor soulmate liefde

Oké, niet streven naar een perfecte other half dus. Maar waar moet je dan wél naar zoeken? Dixon somt de 4 grondvoorwaarden voor een soulmate op.

  • Je klikt en hebt gemeenschappelijke interesses, dingen die jullie leuk vinden om samen te doen en genoeg onderwerpen om over te praten.
  • Je voelt je tot elkaar aangetrokken.
  • Jullie doelen zitten op één lijn, of dat nou op de korte of lange termijn is.
  • Er is geen sprake van misbruik of beledigingen, fysiek en mentaal niet. Jullie hebben een gezonde en eerlijke communicatie.

Wel nuanceert ze, is dat je deze 4 punten niet allemaal hoeft te vinden in de ander. Je kan er best één missen. Dan heb je weer een mooi punten om aan te werken. Mis je de laatste (open communicatie) dan zal je relatie het niet lang volhouden. Communication is key, cliché maar waar.

De idealen van dit moment vs. de hele reis

De holistisch relatie-expert licht toe waarom onze soulmate niet perfect hoeft te zijn: “onze geest kan de grotere betekenis van gebeurtenissen of relaties niet altijd begrijpen. Het is slechts een deel van jouw gehele spirituele reis. In die zin hebben alle relaties dus een betekenis in ons leven. Ook al zien we dat nu misschien niet, omdat we nu bezig zijn met de idealen van dit moment.”

Dit vind je vast ook interessant: bestaat er zoiets als een sexual soulmate?

Met andere woorden: elke relatie tekent jouw leven en maakt jou, jou. Je verandert namelijk continu, mede dankzij een relatie of een soulmate. Wat jij in eerste instantie misschien ziet als een gebrek van de ander, zou weleens jouw grootste leermeester kunnen zijn.

Ga maar eens na: door irritatie leer je geduldig te zijn, door de stilte van een ander waardeer je aanwezigheid meer en van financiële teleurstellingen leer je doelen stellen en sparen.

Sta open voor liefde

Dixon adviseert daarom, om in plaats van het ideaalplaatje van je soulmate in te beelden, eens open te staan voor liefde. In de nieuwste podcast van Bedrock Talks vertelt relatietherapeut en seksuologe Nynke Nijman dat je iemand eens de kans zou moeten geven in plaats van hem/haar bij het minste of geringste af te keuren. “Vind je het gek dat iemand niet zijn optimale zelf is op de eerste 3 dates? Hallo zenuwen.”

Ook interessant: Hoe weet je eigenlijk wanneer je je soulmate hebt gevonden?

“Heb je de basispunten gevonden in de ander? Laat de liefde zich dan vanzelf vormen. Laat je verwachtingen gaan en accepteer je eigen gebreken én die van je partner. Neem de verantwoordelijkheid voor je acties en gevoelens en accepteer de ander in plaats van de ander te proberen te veranderen,” aldus de wijze Dixon.

Die wijsheid vloeit voort uit die radicale acceptatie, of je je soulmate hebt gevonden of niet en of dat een leven lang duurt of een paar maanden. Be open to love.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️