Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 11 aug 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo duurzaam is Lowlands festival dit jaar écht (spoiler: hier wil je heen)

Bij Bedrock zijn we naast een bewust leven ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook lekker eten, drinken én samenzijn bij. En waar doe je dat beter dan op ‘s Nederlands bekendste muziekfestival Lowlands? Maar, hoe duurzaam is Lowlands eigenlijk?

Dat je alleen al naar Lowlands zou moeten gaan voor het eten (de tijden dat je enkel patat en burgers kan eten op festivals zijn gelukkig voorbij), bleek uit de vega(n) food line-up van vorig jaar, maar ook dit jaar loopt het water ons weer in de mond.

Dat lijkt een goed teken, de voedselindustrie is immers de vervuilendste ter wereld. En festivals? Die hebben – hoe leuk ze ook zijn – vaak ook een grote impact op het milieu door bijvoorbeeld de stroom, het water en het afval. Wie bewust wilt eten ,is bij Lowlands dus in elk geval aan het goede adres, maar hoe zit dat met de rest van het festival?

Lowlands versus duurzaamheid

Bij sommige Nederlandse festivals (lees: DGTL) is het bijna onmogelijk om niet te weten dat ze eco-friendly zijn of er een zero waste policy op nahouden. Het wordt in de promotie ruimschoots duidelijk gemaakt. Maar hoe zit dat bij een festival dat het niet van de daken schreeuwt?

Dit vind je vast ook leuk: Deze alterntieve en duurzame festivals in Europa wil je niet missen deze zomer

We zochten uit wat Lowlands doet op het gebied van duurzaamheid. Wat blijkt? Ook hier is het woord duurzaamheid (gelukkig) een hot topic. Eric van Eerdenburg (duurzaamheidsmanager) en Maarten van Lokven (projectmanager van o.a. duurzaamheid) vertellen over de groene filosofie van ‘s Nederlandse bekendste tijdelijke mini-stad: Lowlands.

“Het kan elk jaar weer beter”

“Eigenlijk zijn we al heel lang bezig met duurzaamheid,” vertelt Eric in LLOWCAST, de Lowlands-podcast (ja, die bestaat). “In 2007 is er professionele hulp in de hand genomen om alle processen zo groen mogelijk te maken. Van vervoer tot eten en drinken en van elektriciteit tot water en het verwerken afval. Elk jaar worden er weer nieuwe stapjes en investeringen gemaakt. Maar, het idee is: het kan altijd beter. Het is een proces dat nooit af is.”

Lees ook: Een pilletje op een festival lijkt steeds normaler, maar hoe duurzaam is het eigenlijk?

Minder stroom

Toen er groene hulp werd ingeschakeld, is er onder andere kritisch gekeken naar hoeveel stroom er werd verbruikt. Inmiddels is dat al 10 tot 15 procent minder. Dat scheelt 10.000 liter diesel per editie, omdat de stroom wordt opgewekt via generatoren.

Wegwerpplastic

Verder heeft Lowlands de handen ineen geslagen met Plastic Pact NL waardoor ze wegwerpplastic tegengaan en worden er nu PLA-bekers gebruikt (een composteerbaar alternatief voor plastic) met statiegeld, zodat er minder bekers worden weggegooid. Bestek, bekers en borden zijn allemaal gemaakt van biobased materialen.

Om te zorgen dat het afval uiteindelijk ook op de juiste manier wordt gerecycled, wordt het de bezoeker steeds makkelijker gemaakt om afval te scheiden. “Er zijn meer afvalbakken op de juiste plekken bijvoorbeeld. We merken dat er daardoor beter schoon wordt gehouden.”

Lees ook: Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel)

Een nieuw recycle-systeem

Maar waar wordt het afval uiteindelijk verwerkt? Dat is namelijk het probleem met recyclen: het afval moet eerst goed worden gescheiden en dan moet je nog maar hopen dat je afval ook echt op juiste manier wordt verwerkt.

Goed nieuws: vanaf dit jaar is een partij gevonden die het afval van Lowlands én andere festivals daadwerkelijk kan verwerken, zodat het niet alsnog op een grote stapel belandt . Dat scheelt 28.000 kilo afval in de verbrandingsoven!

Micro-economie

Uiteindelijk wil het festival toewerken naar een micro-economie. “Er is dan een volledige controle op alle materialen die gebruikt worden, de grondstoffen én hoe die verwerkt worden.” En daar begint het al aardig op te lijken, wist je namelijk al dat er inmiddels heuse asfaltwegen zijn aangelegd? Zodat nieuwe wegen niet steeds hoeven te worden gebouwd en afgebouwd. Ook zijn er loodsen in de buurt, dat scheelt heel wat vrachtwagenritjes per jaar.

De helft van het water op het terrein is ‘grijs water’ (afkomstig uit een meer) dat wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Dat zijn vacuümtoiletten, je kent ze wel uit de trein of het vliegtuig. Daar wordt weinig water bij verbruikt. Fijn dus: geen dixies!

Afval van het campingterrein

Naast dat het festival zélf afval produceert, kan de festivalganger (ja, jij dus) er ook wat van. Zet je even goed schrap voor het lezen van de volgende cijfers: er wordt zo’n 500.000 (!) kilo afval geproduceerd per editie van Lowlands. De helft ervan (ruim 250.000 kilo) komt van de camping.

Lees ook: Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval

De grootste boosdoener? De goedkope tentjes en slaapzakken van slechte kwaliteit die je voor een prikkie haalt bij de Lidl of Aldi. Recyclebedrijven kunnen er niks mee waardoor het eigenlijk een single use product wordt. Wat de mannen van Lowlands hierover zeggen? Het is anno 2019 not done om een tent van lage kwaliteit te kopen die ‘als ‘ie niet openritst wel openscheurt’. Als je íéts meer uitgeeft aan een tent, kan je er langer mee doen. Ga dus liever voor een duurzame aankoop dit jaar!

Wij gaan dus met een groen – uh gerust – hart dansen op Lowlands. Zie je daar!

Lowlands festival is van 16 tot 18 augustus 2019. Bekijk de website hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️