Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 17 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Een pilletje op een festival lijkt steeds normaler, maar hoe duurzaam is het eigenlijk?

Een pilletje op een festival of op een feestje: in Nederland kijken niet veel er meer van op. Zo’n 270.000 mensen tussen de 15 en 65 jaar gebruikte in 2014 xtc, blijkt uit cijfers van het CBS. En die cijfers lijken alleen maar te stijgen in ons land, dat één van de belangrijkste landen in de wereldwijde xtc-productie en export is. Oké, zo’n pilletje nemen gebeurt dus veel. Maar hoe duurzaam is een pilletje eigenlijk?

In een tijd waarin we ons steeds meer bezighouden met duurzaam geluk is het geen rare vraag om eens te onderzoeken hoeveel impact die pilletjes nou eigenlijk hebben op onze omgeving.

Wie is de pillenslikker?

Je hoort steeds vaker op het nieuws dat de Nederlandse politie gedumpte tonnen met daarin chemisch drugsafval vindt. Nederland is namelijk een belangrijk land in de productie en wereldwijde export van xtc-pillen. In Nederland is de productie en verkoop ervan illegaal waardoor er geen regulatie is over de drugs en het bijbehorend afval dat tóch gemaakt wordt.

Lees ook: Een lijntje cocaïne snuiven? Dat is een stuk schadelijker dan je denkt

Zoals we allemaal weten, betekent dat iets verboden is niet dat het niet gebeurt. Want: waar vraag is, is aanbod. Wie al die pilletjes slikken in Nederland? Uit onderzoek van het Trimbos en het CBS blijkt dat de gemiddelde drugsgebruiker man is, twintiger, in de stad woont, en hogeropgeleid is. In totaal zegt zo’n 60 procent van de clubgangers weleens gebruikt te hebben.

Jongeren in Nederland gebruiken meer drugs in vergelijking tot andere Europeanen, blijkt uit de cijfers.

De impact van xtc op het milieu

De meeste clubgangers hebben dus weleens een pilletje gebruikt. Het is immers goedkoop omdat het zo dichtbij wordt gemaakt (€5,-) en je krijgt er een lovey gevoel van. Maar het kleine pilletje heeft dus ook een schaduwzijde.

Ook interessant: Mdma als relatiebooster: doe jij het al?

Bij de productie van xtc-pillen komen er namelijk veel chemische stoffen vrij. Het zijn de stoffen die overblijven bij het maken van de drugs. Deze worden bewaard in grote plastic vaten en worden vervolgens vaak gedumpt in de Nederlandse natuur. Die stoffen zijn onder andere zwavelzuur, mierenzuur en aceton. Niet iets wat je in de natuur wilt hebben dus.

Drugsafval rechtstreeks water of riool in

“Op een dumpplek gaan praktisch alle planten en dieren dood. En alleen de lucht inademen kan al voor brandwonden zorgen,” vertelt boswachter Eric de Jonge aan NOS. Hoeveel er precies wordt gemaakt is niet duidelijk, want waarschijnlijk wordt slechts een derde van al het drugsafval gedumpt en tweederde geloosd, rechtstreeks het grondwater of riool in, aldus een criminologe op NOS.

Lees ook: Is een lijntje coke hetzelfde als een biertje? Bekijk hier de verschillende meningen

Maar, dat is niet het enige. Er is zelfs ooit drugsafval geloosd in een kelder waar een boer zijn mest hield. Waardoor de onwetende boer zijn land bezaaide met mest met MDMA-resten erin. Die resten werden later teruggevonden in de mais zelf.

De planten en dieren die in de buurt leven waar het drugsafval wordt gedumpt? Die overleven het vaak niet, vertelt Imke Boerma in een interview met VICE. Soms gaan de vaten lekken en moet de hele grond gesaneerd (verontreinigd) worden. Dat is niet alleen funest voor de natuur, maar ook voor onszelf. In deze gebieden van Staatsbosbeheer wordt namelijk drinkwater gewonnen dat dan is bevuild met chemische drugsafval.

Hoe nu verder?

De landeigenaren moeten zelf opdraaien voor de kosten van die ontruimingen. Je bent immers verantwoordelijk voor je eigen land, zegt de wet. Toch is er subsidie voor vrijgekomen. Zo’n ontruiming moet door de brandweer en specialisten worden uitgevoerd en kost soms wel tot €10.000.

Een oplossing zou zijn géén xtc meer te gebruiken. Maar de vraag is of dat een realistische optie is als er zoveel vraag naar is, in Nederland én daarbuiten. Een andere optie is drugsbazen te vragen hun afval elders te lozen. Maar veel andere keuze hebben ze niet, lezen we op VICE.

Chemisch afval kan je niet zomaar legaal dumpen. Een beperkte hoeveelheid zou kunnen, maar dan moet je wel je id-kaart laten zien. Een derde optie zou zijn het bespreekbaar maken van een eventuele legalisering van de drugs om de kwaliteit te waarborgen (om ‘slechte’ pillen te voorkomen), meer voorlichting te geven en de productie ervan te reguleren.

Is de legalisering van xtc nou wel of geen goed idee? We bespreken het in dit artikel.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️