Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 1 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Mdma als relatiebooster: doe jij het al?

Verschillende media schreven vorige maand over stellen die xtc als relatietherapie gebruiken. Gezellig een avondje op de bank met kaarslicht, rustige muziek en een zakje mdma. Hoewel de vraag blijft hoe vaak dit daadwerkelijk gebeurt, is de gedachte niet eens zo heel gek voor wie naar verleden, heden en toekomst kijkt. Eindelijk weer eens een avondje met je partner op de bank in het vooruitzicht. Het mocht ook wel weer, want in de drukte en hectiek zijn jullie elkaar de afgelopen tijd een beetje uit het oog verloren. Vanavond is voor quality time. De boodschappen zijn gedaan, de kaarsjes aangestoken, een romantisch muziekje klinkt uit de speakers, de xtc-pillen liggen op tafel. Daar gaan jullie.

Als ik de media moet geloven, grijpen steeds meer stellen naar xtc of mdmc-kristallen bij wijze van relatietherapie. BNR Nieuwsradio besteedde er aandacht aan. De Standaard schreef erover. Net als NRC en Metronieuws. Niet dat er breed uitgemeten onderzoek naar is gedaan. Er is ook geen onderzoeker, therapeut of wetenschapper die kan vertellen hoe groot de groep van ‘therapiegebruikers’ precies is.

Werking mdma

Wel kunnen de meesten zich ‘voorstellen dat mensen het doen.’ Dat komt doordat MDMA, het belangrijkste bestanddeel van xtc, de afgifte van serotonine in de hersenen stimuleert. Bovendien blokkeert het tijdelijk de heropname van serotonine terug naar de zenuwuiteinden. Het gevolg: de serotonine blijft in je hersenen rond dansen. Dat zorgt vervolgens weer voor een opgewekt, gelukkig gevoel.

Bedrock Talks: over microdoseren met Jakobien van der Weijden

“Wie een pilletje slikt, voelt zich opener, minder angstig en kan zich beter inleven in de ander,’ vertelt Kim Kuypers van de Universiteit van Maastricht in NRC. “Mensen voelen zich ook heel verbonden door de drug, al weten we nog niet wat het onderliggende biologische mechanisme is van die verbondenheid. Het creëert een gevoel van één zijn met anderen en het maakt mensen heel open.”

Therapie met xtc

Door deze effecten is er in de vorige eeuw volop geëxperimenteerd met de drug. Therapeuten gebruikten het om mensen met depressies en angststoornissen te behandelen. In de jaren 80 werd het middel door sommige therapeuten ook ingezet tijdens relatietherapie.

Tot de overheid het middel verbood. Ook de partyscene kreeg xtc namelijk in de smiezen en binnen no time werd het nachtleven overspoeld door zwetende mensen met pupillen als schoteltjes.

Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

Nadat het middel werd verboden, stopte het gebruik in therapieën (en het onderzoek daarnaar) vanzelfsprekend ook. Tot de therapeutische werking van het middel begin deze eeuw weer voorzichtig ter sprake kwam. Zo’n 10 jaar geleden verschenen de eerste positieve resultaten van het onderzoek naar mdma als hulpmiddel in de behandeling voor psychische aandoeningen als angststoornissen en post-traumatische stressstoornis (PTSS).

In 2015 en 2016 zijn in Amerika en Groot-Britannië onderzoeken gedaan waarin wordt gesuggereerd dat een pilletje op z’n tijd een relatieboost kan veroorzaken. Deze onderzoekjes zijn echter zo klein, dat er eigenlijk geen conclusies uit kunnen worden getrokken.

Relatietherapie?

Maar de vraag blijft: hoeveel stellen gebruiken dit middel nou écht als relatietherapie momenteel? Wie zich weleens in het uitgaansleven bevindt of naar een festival gaat, weet dat een pilletje op z’n tijd voor grote groepen mensen inmiddels meer regel dan uitzondering is.

Time to leave? De 4 tekenen van een break-up aldus relatietherapeut Ester Perel

In De Standaard zegt Peter Todorov, hoofd van het Rode Kruis op Dour-festival, dan ook: “Elk jaar groeit de groep die ooit gebruikt heeft. En je moet xtc al eens genomen hebben om op het idee te komen dat je er thuis ook iets aan kunt hebben.”

En met die uitspraak in het achterhoofd is de kans dat het xtc-gebruik voor therapie-doeleinden een opleving gaat krijgen niet eens zo gek. Al die 20’ers die in het weekend op pillen staan te feesten, zouden zomaar eens de therapiegebruikers van de toekomst kunnen zijn.

Meer lezen over het gebruik van drugs?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️