Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Psyche 10 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Krijgen we binnenkort MDMA in de behandelkamer van de psycholoog?

Wie wel eens MDMA heeft gebruikt, weet misschien dat je je er meer open door kunt voelen en meer behoefte kunt hebben aan contact met anderen. Sinds de jaren ’80 wordt de amfetamine vooral gebruikt om feestjes leuker te maken, maar MDMA werd ooit ontwikkeld als medicijn en steeds meer therapeuten en psychologen pleiten weer voor gebruik op die manier. MDMA is de chemische naam voor de werkzame stof in XTC en werd voor het eerst samengesteld in 1912. Van 1970 tot ’85 in Amerika en van 1988 tot ’93 in Zwitserland werd MDMA voorgeschreven door psychiaters en psychotherapeuten om de effecten van psychotherapie te vergroten. Militairen met posttraumatische stress werden behandeld met MDMA, en in therapie-sessies, bijvoorbeeld in relatietherapie (!), werd het middel gebruikt om patiënten opener en emotioneel minder geremd te maken.

Een 6-uur-durende Magic Truffle Bodywork Ceremony? We namen de proef op de som

Empathie

MDMA activeert stoffen als dopamine en oxytocine, die een gevoel van bonding bevorderen en voor meer empathie kunnen zorgen. De verschillende effecten van de ‘drug’ maken het tot een goed middel om te gebruiken in psychotherapie, vooral voor patiënten met posttraumatische stresssymptomen, schrijft onderzoeker Ben Sessa in The Britisch Journal of Psychiatry.

Microdosing & psychedelica: de medicijnen van de toekomst?

Het kan de patient helpen meer empathisch naar oorzaken te kijken en daardoor meer compassie en respect te voelen, wat nieuwe inzichten kan geven en zo het probleem of in elk geval symptomen kan verminderen.

Een met anderen

Kim Kuypers van de Universiteit Maastricht doet ook onderzoek naar MDMA en de positieve effecten ervan. Ook zij geeft aan dat het middel kan helpen bij het behandelen van posttraumatische stressstoornissen.

“MDMA kan mensen meer open maken en sociale angst remmen, maar dat kan een beetje alcohol ook“, vertelt ze aan NOS. “Toch is het met geen ander middel te vergelijken: het is intens, het creëert een gevoel van één zijn met anderen en het verhoogt het gevoel van empathie.”

Psychedelica in de behandelkamer

Een sterkere band met de therapeut en meer behoefte om open te zijn tot gevolg. Thuis een pil innemen en zo je problemen oplossen heeft trouwens geen zin, zegt ze: “Het gaat puur om het contact met je behandelaar.” Bovendien moeten patiënten volgens haar tussen de 75 en 125 mg MDMA krijgen voor het beste effect. En dat is een stuk minder dan in de gemiddelde XTC-pil zit.

Psychedelica als medicijn: Malu gaat op truffel retreat in Amsterdam

Vorig weekend organiseerde onderzoeker Joost Breeksema zelfs een conferentie in Amsterdam over het gebruik van psychedelica in de behandelkamer van de psycholoog. Hij is voor. Maar het heeft het nog wel wat voeten in de aarde. Er zijn strenge wetten en de productie, het transport én opslag zouden goed beveiligd moeten worden.

Ook moeten therapeuten die het gaan gebruiken goed getraind worden. Maar, vertelt hij in hetzelfde artikel van NOS, “In de VS gaan ze volgend jaar naar de laatste fase van het onderzoek. Ze testen daar nu al op patiënten, in de nieuwe fase is dat grootschaliger: met meer patiënten en op meer plekken. De verwachting is dat er over een aantal jaar voldoende bewijs en ervaring is dat MDMA werkt in de behandeling van bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornissen.”

Wanneer ontstaat een trauma eigenlijk (en hoe ga je daarmee om)?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Krijgen we binnenkort MDMA in de behandelkamer van de psycholoog?
Sluiten