Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 2 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Depressie en werk: een lastige situatie en zo ga je ermee om

Een depressie heeft invloed op je werk, maar ook op de omgang met je collega’s. De kans is groot dat je niet vrolijk bent en dat zal op een gegeven moment opvallen. Het zou zonde zijn als je hierdoor je werk en je vriendschappen kwijtraakt. Eerlijkheid werkt daarom het best.

Het stigma rondom depressiviteit is aan het veranderen. Vroeger werd het als aanstellerij neergezet, gelukkig weten we nu beter. Toch is het moeilijk om erover te praten op werk, maar je helpt niemand als je erover liegt.

Depressie en werk

We voelen ons allemaal wel eens ontzettend rot en hebben dan nergens zin in. Gelukkig gaat dit weer over en kunnen we de volgende dag weer genieten van het leven. Met een depressie gaat het er anders aan toe. Je voelt je elke dag verdrietig, eenzaam en/of onzeker. Elke dag! Opstaan om te gaan werken is in zulke gevallen vaak niet mogelijk. Depressiviteit is een ziekte en daar hoef je je niet voor te schamen.

Uit onderzoek is gebleken dat de hippocampus en de frontale hersenkwabben bij mensen met een depressie tijdelijk significant gekrompen zijn. Dat is niet het enige, want ook de feel good hormonen serotonine, dopamine en norepinephrine worden aangetast. Dit verstoort allerlei processen in je lichaam van je bioritme tot aan je slaap- en eetpatroon.

18 x meer zelfliefde (zo kun je liever zijn voor jezelf)

Een rotbaan

Sta je elke dag met tegenzin op, omdat je moet werken? Dan wordt het er met een depressie niet beter op. Het kan zelfs je depressie verergeren. Blijven werken is dus niet verstandig. Niet iedereen heeft een droombaan en soms zit er niets anders op. De rekeningen moeten ook betaald worden, maar werken op een plek die je ongelukkig maakt is niet gezond. Misschien kan je wel op een andere afdeling op werk terecht. Zo niet, dan is een nieuwe baan de beste optie. Niet alleen voor je depressiviteit, maar ook voor je geluk.

Doorwerken met een depressie

Er zijn 6 verschillende soorten depressies en in sommige gevallen is het wel mogelijk om door te werken. Met een lichte depressie is dit bijvoorbeeld heel goed mogelijk. De symptomen zijn soms moeilijk te herkennen, omdat ze lijken op anderen psychische aandoeningen. Zoals stress, overspanning en een burn-out. Als je depressief bent, is door blijven werken meestal niet mogelijk. Misschien kunnen deze tips je al een beetje helpen.

Depressieve gevoelens? Hieraan herken je of kampt met een (opkomende) depressie

Tegelijkertijd helpt het als je een gezond dagritme hebt. Misschien kan je minder werken, of vanuit huis, maar het kan ook zo zijn dat je echt even moeten stoppen. Het is daarom van belang dat je contact opneemt met je huisart, zodat je de juiste behandeling kan krijgen. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat jij straks weer lekker in je vel zit.

Meer lezen over depressiviteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️