Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 21 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Depressie tips: zo krijg je grip op een (beginnende) depressie

Er zijn depressies in allerlei vormen en maten: van licht tot zwaar, chronisch of seizoensgebonden. Een depressie is een complexe ziekte waarbij de zoektocht naar de juiste behandeling lastig kan zijn. Antidepressiva zijn niet altijd toereikend. En dan? Kan je zelf iets doen om grip te krijgen op een (beginnende) depressie? De volgende depressie tips zijn wetenschappelijk bewezen.

Natuurlijk is er een verschil tussen ‘even niet lekker in je vel zitten‘ en een zware depressie. Heb je al langer last van depressieve gevoelens, en denk je dat je echt tegen een depressie aanloopt? Neem dan altijd contact op met jouw huisarts. Hij weet precies wat je moet doen om weer de oude te worden.
Lees ook: Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Tips om grip te krijgen op een depressie

Naast dat je het beste naar de huisarts kan gaan voor advies, hebben wij ook nog een aantal wetenschappelijk onderbouwde depressie tips voor je opgezocht. Met hulp van deze tips krijg je hopelijk je leven stukje bij beetje weer op de rit.

Ga de natuur in

Het grootste gedeelte van de tijd brengen we binnen door. Zonde, want het is veel beter voor ons om in de buitenlucht te zijn. De buitenlucht doet ons goed, of we nou lopend naar de supermarkt gaan omdat we een boodschap nodig hebben, of gewoon een rondje om gaan. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat een half uurtje per dag in de natuur de kans op een depressie kan verkleinen. Dus leg die telefoon weg, en ga naar buiten.

Eet gezond

Een depressie wordt vaak in verband gebracht met een gebrek aan vitaminen en mineralen. Dit kan veroorzaakt worden door het te weinig eten van groeten en fruit, en te vaak ongezonde dingen zoals junkfood en snacks binnen krijgen. Zorg er altijd voor dat je een gezond, gevarieerd eetpatroon hebt. Eet ontbijt, lucht en avondeten. Dit alles is belangrijk om je bloedsuikerspiegel op pijl te houden.
Dit vind je misschien ook interessant: Nieuw Europees onderzoek naar het verband tussen voeding en depressie

Breng structuur aan in jouw dagen

Houd regelmaat in je leven. Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Eet op regelmatige tijden. Op deze manier krijg je grip op je leven, en zal je je gevoelens ook beter de baas kunnen zijn.

En heel belangrijk: slaap overdag zo min mogelijk. Overdag slapen kan ervoor zorgen dat je depressieve gevoelens erger worden. Daarnaast zorgt het er natuurlijk ook voor dat je ‘s nachts minder fijn slaapt, waardoor je meer tijd hebt om te piekeren. En dat willen we nu juist voorkomen.

Depressie en je anticonceptie

Neem je toevallig de pil? Of heb je een hormoon spiraaltje? Het zou kunnen dat jouw depressieve gevoelens daar vandaan komen. “Ga je naar de down-kant toe, dan raad ik aan na te denken of je de pil door wil blijven slikken”, aldus hormoonspecialist José Buik-Evers eerder op Bedrock. Ook bevestigde Deens onderzoek dat er een link is tussen hormonale anticonceptiemiddelen (zoals de pil) en depressie.

Praat over je depressie

Je kunt inzicht krijgen over je eigen depressie door in contact te komen met lotgenoten. Lotgenoten maken vergelijkbare dingen mee, of hebben deze al eens eerder doorgemaakt. Neem hiervoor contact op met de Depressie Vereniging. Het lijkt misschien een grote stap om dit te doen, maar praten met lotgenoten kan écht helpen.

Meer (beginnende) depressie tips en informatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️