Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Geheimen bewaren kan psychologische tol eisen, aldus dit wetenschappelijke onderzoek

Iedereen heeft geheimen. Jij ook. Ik ook. En degene naast je ook. Of het nou gaat om een leugentje om bestwil, een dikke vette misser of wat dan ook. Iedereen heeft geheimen. Uit onderzoek blijkt dat we het lastig vinden deze te bewaren. Is dat wel zo erg?

Voor dit onderzoek werden 800 mensen ondervraagt die in totaal 13.000 geheimen hadden.

Geheimen verklappen verbetert ons welzijn

Uit het onderzoek Confiding Secrets and Well-Being blijkt dat geheimen die verklapt worden, vooral te maken hebben met onze gezondheid en ons zelfrespect. Maar, uit het onderzoek blijkt óók dat er lasten komen met het bewaren van een geheim. Die lasten kunnen zo oplopen, dat ze je gezondheid en zelfvertrouwen negatief beïnvloeden. Het delen van een geheim kan dus je gezondheid en welzijn zelfs bevorderen.

Dit zijn 4 interessante én belangrijke feitjes over geheimen:

Er is een verschil tussen een geheim hebben en privacy

Als je het over privacy hebt, verwijst dat naar het leggen van een grens rond iets wat we niet willen delen. Het voelt namelijk als onze eigen business. Iets bewust geheim houden, is echter een andere zaak. Vaak gaat dit gepaard met schaamte en de angst om beoordeeld te worden.

Geheimen hebben vaak te maken met ons eigen gevoel over de situatie. Degene die een geheim bewaart, heeft vaak zélf het idee dat ‘ie iets fout heeft gedaan. Als je iets niet vertelt uit privacy-overwegingen, heeft dat vaak niet te maken met het opzettelijk vermijden van een situatie.

Leer (alles) over de psychologie met deze crash course

Mensen hebben gemiddeld 13 geheimen

Onderzoek wijst uit dat ieder mens gemiddeld 13 geheimen met zich meedraagt. Gemiddeld 5 van deze geheimen zijn nog nooit aan iemand anders verteld. Welke geheime het meest voorkomen? Die hebben allemaal te maken met liegen, stelen, iemands vertrouwen schaden óf heeft te maken met seksuele aantrekkingskracht.

Zit één van jouw geheimen hiertussen? Maak je dus niet druk, je bent niet de enige. Er wordt alleen nooit over gesproken.

Geheimen bewaren heeft invloed op je fysieke gezondheid

Eerlijkheid, emotie en motivatie worden allemaal in hetzelfde deel van je hersenen geregeld. Het bewaren van geheimen creëert stress. Er staat immers iets op het spel. Dit betekent dat je brein niet optimaal kan functioneren.

Uiteindelijk kan het uitlopen op fysieke pijn, minder energie heeft een negatief effect op je welzijn. Mensen met een geheim spenderen namelijk 3 keer meer tijd aan het denken aan het geheim dan dat ze het proberen te verbergen.

Deel niet je geheimen met jan en alleman

Dat het ongezond is om met veel geheimen rond te lopen, betekent overigens niet dat je meteen al je geheimen moet vertellen aan de eerste de persoon die je tegenkomt. Denk er goed over na en schat in aan wie je bepaalde dingen wel of niet kan vertellen. De onderzoeker van dit onderzoek noemt het ‘gecontroleerd verklappen’.

Schrijf het van je af

Als je liever geen geheimen deelt met iemand anders, is een goede optie altijd om het van je af te schrijven. Zodra je praat of iets van je afschrijft, begint in je hoofd het verwerkingsproces al.

Meer lezen over geheimen?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️