Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Welzijn 25 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Zelf havermoutmelk maken doe je zo!

In de supermarkt struikel je over de pakken plantaardige en zuivelvrije melk, zoals havermoutmelk. Maar zélf havermelk maken is om meerdere redenen een goed idee. Het is leuk, lekkerder (want vers) én je hoeft geen lege melkpakken weg te gooien. En met het oog op onze Zero Waste Challenge, past het ook nog eens helemaal in onze levensstijl.

Maar hoe doe je dat, zelf havermout melk maken? Zo dus.

Havermoutmelk of haverdrink?

Havermout is een goede plantaardige vervanger van koemelk voor als je liever geen dierlijke producten eet of drinkt of een allergie hebt. Het is lekker in je havermoutontbijt (double oats) en smaakt heerlijk in koffie. Handig, je kan namelijk niet elke plantaardige ‘melk’ zomaar mixen met koffie. Amandelmelk schuimt bijvoorbeeld niet even goed als soja- of havermoutmelk en krijgt snel een verbrande smaak.

Misschien is het je al opgevallen dat op de kant- en-klare pakken havermelk of ‘oatmilk‘ in de winkel eigenlijk nooit van ‘melk’ wordt gesproken. In plaats daarvan is ‘haverdrink’ een populaire term. Dat komt doordat drankjes die op melk lijken, maar het niet zijn, niet zo mogen worden genoemd. Haverdrink dus.

Wist je dat je havermoutmelk héél makkelijk zelf kan maken? Het belangrijkste bestanddeel van havermout melk is – inkoppertje – havermout. Daar hoeft alleen maar water bij. Die twee ingrediënten gaan in de blender et voilà: zelfgemaakte havermelk. Om die wat lekkerder te maken, voegen we nog wat smaakmakers toe. Let op: het mengsel moet een nachtje rusten, daarna is je havermoutmelk pas goed.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom soja niet per definitie de beste melkvervanger is

Wat heb je nodig?

Voor zelfgemaakte havermelk (we noemen het ook wel oatmilk) heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 80 gram havermout
 • 800 ml water
 • 1 theelepel vanille-extract (echt véél lekkerder dan vanille essence!)
 • Een scheutje honing, ahornsiroop of agavesiroop
 • Ook lekker met een snuf kaneel
 • Blender
 • Kaasdoek (of gebruik je zero waste-broodzakje!)
 • Glazen pot of mason jar

Zelf havermoutmelk maken

 1. Meng alle ingrediënten in een blender en zet de havermelk daarna een nachtje in de koelkast.
 2. De volgende dag mix je het mengsel nog even in de blender.
 3. Zeef de havermelk door een kaasdoek (of een theedoek) en vang de melk op.
 4. Bewaar de haverdrink afgedekt in de koelkast en drink binnen een paar dagen op.

Nu heb je heerlijke verse homemade havermoutmelk! Als je het in een glazen pot stopt, ziet het er ook nog eens leuk uit én is het helemaal zero waste verantwoord. Ook bespaar je er geld mee: voor een pak havermoutmelk betaal je in de winkel tussen de €2 ,- en €3,-.

Bij verpakkingsvrije winkels kun je havermout in je eigen zakje of glazen potje kopen. Een andere optie is om havermout in bulk te kopen.

Meer lezen over plantaardige melk:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️