wpk-admin
wpk-admin Featured 14 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Waarom volgens nieuw onderzoek magere melk een goed zomerdrankje is

Geen water, cola of thee, maar magere melk en water met ORS hydrateren het lichaam het best, aldus Engelse wetenschappers. Handig om te weten voor de hittegolf die hopelijk nog komt. Hoewel je niet zo snel uitdroogt, tenzij je extreem sport, is hydratie zeker in de zomermaanden belangrijk. ‘De sterftecijfers stijgen sterk tijdens hittegolven,’ zegt de Britse onderzoeker Maughan hierover in de New York Times. ‘Voornamelijk omdat mensen hun hogere vochtverlies niet compenseren.’

Eerdere resultaten van onderzoeken naar de beste hydratie na je training zeggen weinig over de hele bevolking, schrijven wetenschappers van de Britse Loughborough University, Bangor University en de University of Stirling.

Simpelweg omdat mensen gemiddeld genomen niet zoveel bewegen als de proefpersonen die deelnamen aan talloze studies naar de beste drank om de vochtbalans na sport op peil te krijgen.

Niet sporters

In plaats van extreem fitte proefpersonen te kiezen zochten de Engelse onderzoekers naar gezonde deelnemers die niet sporten. Daarnaast ontwikkelden ze een nieuwe manier om hydratatie te meten: de Beverage Hydration Index (BHI).

De BHI is gebaseerd op het model van de glycemische index. Dat meet de invloed van koolhydraten op het lichaam. Het gaat uit van de gedachte dat vloeistoffen die langer in je lichaam blijven beter hydrateren.

Dat controleerden de onderzoekers met behulp van de hoeveelheid urine die de proefpersonen verloren in de uren nadat ze een drankje dronken. Ze zetten dat af tegen de hoeveelheid urine die ze verloren nadat ze water namen.

Ken je deze nieuwste plantaardige melksoort al?

Vloeistoffen met meer elektrolyten – zoals sodium of potassium – of calorieën zouden langer in het lichaam moeten blijven dan water, voorspelden de wetenschappers voordat ze hun onderzoek begonnen.

Aan de andere kant vermoedden de Engelse onderzoekers dat calorierijke biertjes het lichaam door de aanwezigheid van alcohol sneller zouden verlaten.

Liter water

Een groep van 72 gezonde mannen in de twintig moest op verzoek van de onderzoekers op een lege maag hun blaas legen en daarna een liter water drinken.

Ze urineerden gelijk na de drinkperiode en vervolgens elk heel uur erna. Zo konden de onderzoekers bekijken hoeveel vocht van de testdrank hun lichaam zou verlaten. Al hun urine werd verzameld in een literjerrycan.

Vervolgens gaven de onderzoekers de hoeveelheid water die twee uur later nog in hun lichamen zat een score van 1.0. Op andere momenten legden de mannen dezelfde test af met 12 andere testdrankjes.

Deze plantaardige melk is het beste voor het milieu

Ze dronken een liter van één van de random aangewezen vloeistoffen binnen 30 minuten op. Elke drank werd door 17 mannen getest en qua score afgezet tegen water. Een score hoger dan 1.0 betekende dat er meer van de testdrank achterbleef in het lichaam dan bij water het geval was.

De testdrankjes bestonden uit water met bubbels, water met hydratatiemiddel ORS, cola, cola light, sportdrank, sinaasappelsap, bier, warme zwarte koffie, warme zwarte thee, koude zwarte thee, volle melk of magere melk.

Wat bleek?

Proefpersonen die volle melk, magere melk, water met ORS en sinaasappelsap dronken scheidden na twee en drie uur minder urine uit. Ze hadden ook een hogere vochtbalans dan nadat ze water hadden gedronken.

Magere melk en water met ORS-oplossing scoorden bijna 1.5 ten opzichte van ‘gewoon’ water. Ook volle melk en sinaasappelsap hadden een hogere BHI, maar niet zo hoog als magere melk en water met ORS.

Na vier uur viel sinaasappelsap als dorstlesser af en bleven magere melk, volle melk en water met hydratatiemiddel ORS over. Magere melk en water met ORS bleken uiteindelijk de vochtbalans het best op peil te houden.

Voedingsstoffen

Dat zou liggen aan meerdere factoren. Allereerst concluderen de onderzoekers dat niet alleen het watergehalte van een drankje belangrijk is voor het vasthouden van vocht, maar ook de toegevoegde voedingsstoffen.

Magere melk en water met ORS bevatten van de geteste drankjes het meeste sodium en potassium. Dit zijn stoffen die volgens de wetenschappers mogelijk een rol spelen bij hydratie.

Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn

Ook schrijven de onderzoekers dat energiehoudende drankjes als melk langer in het lichaam blijven dan vloeistoffen als water. De meeste vloeistoffen met een hoog aantal calorieën behaalden dan ook een hoge BHI-score.

Dat geldt dan weer niet voor cola en bier. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens de onderzoekers de toevoeging van suikers en alcohol, waardoor het vocht je lichaam sneller verlaat. Dit gaat overigens niet sneller dan water.

Mocht die hittegolf toch komen dan is magere melk of water met ORS-oplossing dus een goed alternatief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Waarom volgens nieuw onderzoek magere melk een goed zomerdrankje is
Sluiten