Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 31 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

We doen de Zero Waste Challenge in september! Doe jij ook mee?

Bij Bedrock geloven we dat we samen een hele grote impact kunnen maken. En dat is nodig ook, als je weet dat we in Nederland per persoon jaarlijks 490 kilo afval produceren. Met de Zero Waste Challenge van 1 t/m 30 september zorgen we er samen voor dat er duizenden kilo’s afval wordt bespaard. We geven je wekelijks tips, tricks en tools voor een zero waste-lifestyle!

In Australië en Frankrijk lopen ze al ver vooruit: er zijn veel zero waste-community’s, genoeg bulk shops (verpakkingsvrije winkels waar alleen koopt hoeveel je écht nodig hebt) en ontelbare zero waste-bedrijfjes en -initiatieven. Maar hoewel we in Nederland veel met duurzaamheid bezig zijn, is over een zero waste-lifestyle nog weinig info te vinden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Wat is zero waste?

De naam zegt het eigenlijk al: als je zero waste probeert te leven, maak je zo min mogelijk afval. Producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled in plaats van verbrand of gedumpt.

Daarnaast focus je je vooral op het vermijden van laagwaardige producten en materialen; vooral (wegwerp)plastic is de grote boosdoener. Wist je dat vijftig procent van al het afval in de oceanen wegwerpafval is? Per jaar wordt meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan meer dan 8 miljoen ton (!) in zee belandt.

Alleen al de microplastics in je scrubcrème zorgen per jaar bijvoorbeeld voor 78.000 kilo plastic in Europese waterleidingen. De consequenties zijn enorm: meer dan negentig procent van de zeevogels heeft plastic in zijn maag. Dat komt qua hoeveelheid neer op ongeveer een broodtrommel vol.

Bewuster leven

Met een zero waste-levensstijl voorkom je op korte en lange termijn niet alleen dierensterfte, maar ook uitputting van de aarde en vervuiling van de oceanen. Daarnaast is het superleerzaam en leuk om zero waste te leven – je staat dan namelijk bewuster in het leven.

Lees ook: Bedrock Travel: met deze handige tips ga je zero waste op reis of op vakantie

Zodra afval verdwijnt in de container, denk je er normaal niet meer over na. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je afval? Tenzij afval netjes gescheiden is (alleen glas, harde plastic of karton dan), kan er weinig mee gedaan worden. Het restafval wordt begraven onder de grond, in de zee gedumpt, verbrand of… nee, dat was het wel zo’n beetje.

Deel je tips en verhalen met #plasticdieet

Gelukkig hebben we wél invloed op hoeveel afval we de wereld in sturen. Daarom nodigen wij jou uit om mee te doen aan de Zero Waste Challenge! Door middel van #plasticdieet houd je ons op de hoogte van jouw zero waste-verhalen, -foto’s en -tips.

In de komende weken leggen we je uit hoe je je het beste kan voorbereiden om zo min mogelijk afval te maken. Zo spraken we al eerder met de zero waste queen van Nederland, Jessie Kroon. Samen met haar zusje Nicky startte zij jaren geleden al Het Zero Waste Project. In september focussen zij zich met hun project Plastic Dieet op het zo veel mogelijk verminderen van wegwerpafval.

Kan ik m’n billen nog afvegen?

Het is natuurlijk wel de vraag: hoe ver wil je gaan? Dat is voor iedereen anders. We willen nog wél onze billen kunnen afvegen en in de stad kunnen blijven leven, maar zeggen keihard nee tegen onnodig geproduceerd plastic.

Tijdens de Bedrock Zero Waste Challenge kijken we daarom óók hoe je je dagelijks leven zero waste kan inrichten. Want je maakt meer afval dan je je realiseert – van plastic om je tandborstel-opzetstukje (je tandenborsel zelf) tot je badkamer- en keukenkastjes die vol plastic staan.

Ook vertellen we je alles over de 5 R’s van het zero waste-bestaan en laten we je zien wat voor handige eenmalige aanschaffingen je kan doen om wegwerpafval (dus onnodig afval) te voorkomen.

Stay tuned! En vooral: doe mee!

In deze groep volg je alles over de Zero Waste Challenge!

Meer lezen over zero waste-initiatieven en duurzame tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
We doen de Zero Waste Challenge in september! Doe jij ook mee?
Sluiten