Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 20 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat je bloedgroep over je persoonlijkheid en gezondheid zegt

Afhankelijk van wanneer je geboren bent, behoor je tot een bepaald sterrenbeeld. Op het tijdstip dat jij ter wereld kwam, stonden de sterren en planeten op een positie en dat zegt volgens de astrologie iets over jouw karakter. Nothing new. Maar wist je dat jouw bloedgroep óók iets over je persoonlijkheid en zelfs gezondheid zegt?

Ja, je lees het goed. Aan je bloedgroep kan je volgens een Japanse theorie iets over je karakter en gezondheid aflezen. Maar niet alleen in Japan, ook in Amerika hebben twee artsen een theorie ontwikkeld hoe de bloedgroep verband heeft met voeding en karaktereigenschappen.

Horoscopen voor je bloedgroep

Bloed is bloed, zou je denken. Dat is zo, maar toch ligt het iets gecompliceerder dan dat. Iedereen z’n bloed is opgebouwd uit dezelfde basiselementen en tóch kan bloed enorm van elkaar verschillen. En dat zit ‘m vooral in het immuunsysteem, op het oppervlakte van de rode bloedcellen. Daardoor beschermen bepaalde bloedgroepen beter tegen bepaalde ziektes.

Een Japanse professor, Tokeji Furukawa, kwam in 1930 met het onderzoek waarin hij meende dat de 4 bloedgroepen (A, B, AB en O) ook de persoonlijkheid reflecteren. Sindsdien werd dit in de Japanse cultuur ‘ketsueki-gata’ genoemd. Dat zit er zó in gebakken dat in de Japanse kranten zelfs horoscopen staan voor elke bloedgroep.

Elke bloedgroep komt uit een ander tijdperk

De twee Amerikaanse artsen gingen op zoek naar een verband tussen bloedgroepen en de voedingspatronen van onze voorouders. Wat bleek?

Jagers-verzamelaars (bloedgroep O) aten veel vlees, noten, zaden en vruchten. Later in Europa streken de agrariërs neer, met bloedgroep A. Zij leefden voornamelijk van landbouw en aten dus vooral vegetarisch. In het Oosten, zoals in India en Pakistan werd bloedgroep B gevonden. Deze nomaden aten nóg meer vegetarisch. Als laatste ontstond bloedgroep AB, een mix van A en B. Uiteindelijk zijn de twee artsen tot de conclusie gekomen dat je bloedgroep van alles te maken heeft met hoe je voedsel verteert en hoe goed je stofwisseling nu werkt. Best interessant.

Lees ook: Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)

Toch blijkt dat veel mensen niet weten welke bloedgroep ze hebben. Mocht je ooit in een situatie terecht komen waarin je een bloedtransfusie nodig hebt of bloed wilt afstaan als donor, dan is het handig te weten welke bloedgroep je eigenlijk hebt. Sommige bloedgroepen matchen namelijk niet met elkaar.

Volgens de Japanse cultuur zijn dit de karaktereigenschappen per bloedgroep:

Bloedgroep O

Dit is de alleroudste en meestvoorkomende bloedgroep en is al 40.000 jaar geleden ontstaan. Je voelt je goed als je veel beweegt en sport, helemaal in drukke en stressvolle tijden. Mensen met de bloedroep O hebben een goede spijsvertering.

Bloedgroep O is sociaal, energiek en super vrolijk. Je bent niet bang om te zeggen wat je vindt en bent meegaand. Daarnaast ben je zelfverzekerd.

Bloedgroep A

Dit is de tweede bloedgroep en is zo’n 25.000 tot 15.000 jaar geleden ontstaan. Je kan goed omgaan met een grote groepen mensen. Je bent kalm, verantwoordelijk en een tikje perfectionistisch. Omdat mensen met bloedgroep A een zwakke spijsvertering hebben, past een vegetarisch dieet goed bij deze bloedgroep.

Bloedgroep B

Mensen met bloedgroep B zijn praktische mensen, de bloedgroep ontstond zo’n 15.000 tot 10.000 jaar geleden. Je vindt het makkelijk om je aan te passen aan nieuwe situaties en omgevingen. Je spijsvertering is redelijk goed, net als je immuunsysteem. Bewegen en filosoferen zijn beiden bezigheden waar je blij van wordt.

Bloedgroep AB

Deze bloedgroep is het meest recent ontstaan, pas 1000 jaar geleden. Bloedgroep AB is stressbestendig en kan zich ook erg goed aanpassen. Omdat deze bloedgroep een mix is, zijn eigenzinnigheid en wisselvalligheid typische karaktereigenschappen. Rustige sporten zoals yoga passen goed bij bloedgroep AB.

Ben jij benieuwd welke bloedgroep jij hebt? Bij de huisarts kan je je bloedgroep laten testen met een simpele bloedprik!

Meer lezen over karaktereigenschappen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️