Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beweging 20 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom sporten altijd zinvol is, óók als je er op latere leeftijd mee begint

Deze is voor iedereen die dagelijks excuusjes bedenkt om niet te gaan sporten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat sporten, op welke leeftijd dan ook, ontzettend veel voordelen voor je lichaam biedt. Het smoesje ‘ik begin niet aan sport, daar ben ik veel te oud voor,’ is dus voor goed verleden tijd.

Het is nieuws waar we blij van worden: onderzoekers hebben aangetoond dat je lichaam altijd profijt heeft van sporten. Het maakt daarbij dus niet uit hoe oud je bent. Van een voetbaltraining op je 8e tot een lesje aerobics in het zwembad op je 70e.

Spiermassa aanmaken op oudere leeftijd

Het klinkt misschien niet als iets nieuws (ja, natúúrlijk is sporten goed voor je), maar uit het onderzoek van de University of Birmingham’s School of Sport and Exercise Science bleek ook dat oudere mensen die vroeger nooit echt gesport hadden, dezelfde mogelijkheden hadden om spiermassa op te bouwen als ouderen die vroeger intensief als atleet trainde.

Lees ook: Sporten voor het slapen: go of no go? Wij hebben het antwoord

En daar wordt het interessant. Het lijkt veel aannemelijker om te denken dat vroegere atleten ook op latere leeftijd meer en sneller spiermassa aanmaken, maar niets is minder waar.

In het onderzoek werden twee groepen oudere mensen onderzocht: één groep van 70- en 80-jarige die tiptop in shape waren, en een groep ouderen van ongeveer dezelfde leeftijd die nooit op topniveau gesport hebben, die duidelijk een stuk minder in shape waren.

Beide groepen kregen een ‘icotoop tracer’ toegediend, waarmee de spiergroei 48 uur voor én na een work-out bijgehouden kon worden.

Age ánd experience doesn’t matter

Er kwam dus bijzondere uitkomst uit het onderzoek: de onderzoekers stelden vast dat bij beide groepen de spieren even hard groeiden. Je zou denken dat de groep atleten, die hun hele leven al trainden, gemakkelijker spieren zouden kunnen aanmaken. Maar wellicht gaat het er niet om wanneer je begint met trainen, maar dát je traint. Om welke sport of leeftijd het dan ook gaat.

Goed nieuws om aan je oma te vertellen dus. Of om zelf in je achterhoofd te knopen, en altijd te onthouden. Je bent nooit te oud om te beginnen met sporten. 

Meer interessante content over sporten lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mind Body Green

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️