Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 19 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Rare dromen? Krijg inzicht in de betekenis en je onderbewustzijn met deze ‘droomdecoder’

Droom jij ook weleens dat je vliegt? Of dat je wordt achtervolgd? Of dat je ineens een diep gat valt? De waarde van dromen is een stuk groter dan je misschien denkt, schreef Arianna Huffington al eens in haar boek de Slaaprevolutie. Maar wat betekenen die dromen eigenlijk?

In een interview met slaapexpert en neurofysioloog Leo van Woerden leerden we dat er in je hersenen ‘s nachts – als je slaapt – meer gebeurt dan overdag. Daar stonden we even perplex van. Wat gebeurt er in hemelsnaam in je hersenen ‘s nachts? En wij maar denken dat we overdag al zo druk waren.

Weinig onderzoek

Wanneer je slaapt, heeft je brein de tijd om verbindingen te leggen en wordt er onder andere bepaald wat je wel en niet onthoudt, zegt van Woerden. Maar, er gebeurt in je slaap nog meer in je brein als je slaapt. Je droomt.

Soms droom je heel vreemd: je valt in een diep gat, hebt seks met iemand tot wie je je nooit dacht aangetrokken te voelen, vecht er op los, je verdrinkt of kan ineens vliegen. Dromen lijken universeel, maar de verklaringen erop lijken – als je online zoekt al helemaal – altijd weer te verschillen. Een theorie van neuroloog Sigmund Freud was dat dromen een manier zijn om jezelf te leren kennen. Maar, dat is niet wetenschappelijk bewezen, vertelt Els van der Helm aan NRC.

Eigenlijk is er nog maar weinig bekend over dromen.

Lees ook: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen

Droomdecoder

Theresa Cheung woont in het Engeland en onderzoekt en schrijft al 25 jaar lang over dromen en spiritualiteit. Zo schreef ze de boeken A to Z Dream Dictionary en 21 Rituals to Change Your Life. Nu komt ze met een wel heel bijzondere uitgave: de Droomdecoder. Wat is dat?

De Droomdecoder zijn 60 prachtig geïllustreerde kaarten (door Harriet Lee-Merrion, die onder andere werkt voor New York Times, Washington Post en The Guardian) die volgens Cheung inzicht geven in wat de meest voorkomende dromen kunnen betekenen.

Betekenis dromen droomdecoder
Bron: BIS Publishers BIS Publishers

Je onderbewustzijn probeert je wat te vertellen

De Droomdecoder legt aan de hand van tekst en illustraties uit wat je onderbewustzijn je wellicht probeert te vertellen, aldus de Cheung. De kaarten kunnen gebruikt worden om de diepere betekenis van dromen en diepgewortelde vragen en eventuele zorgen te ontdekken.

Betekenis dromen droomdecoder
BIS Publishers

Op elke kaart staat een prachtige illustratie met op de andere kant de betekenis van deze droom. In het doosje zit ook een boekje met uitleg over hoe je deze kaartenset kunt gebruiken.

Naast dat het fijn kan zijn om een betekenis achter vaak terugkomende, nare of rare dromen te achterhalen, zijn deze kaarten ook vooral een cadeautje voor het oog. Leuk voor op je nachtkastje!

De Droomdecoder kost €18 en bestel je hier

Meer over dromen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️