Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 13 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen

Je schrikt midden in de nacht wakker en herinnert je iets van een vliegend paard, surfplanken en giechelende zwembanden. Een kleine lach vanbinnen, dit ga je morgen aan je collega’s vertellen. Daarna doezel je weer weg totdat de wekker gaat. Verschrikt kijk je om je heen. Oh ja, tijd om op te staan. Waar had je ook alweer over gedroomd? Geen idee.

Meestal herinneren we onze dromen niet of nauwelijks. Vage vervlogen snippers van herinneringen resteren ergens in het achterste van ons brein, en na een paar uur waken ben je die ook al vergeten. Eigenlijk wel jammer, aangezien je de meest hysterische en bijzondere dingen droomt.

Lucide dromen: zo zit dat

Als je oefent, schijn je je dromen te kunnen sturen. Met lucide dromen heb je door dat je aan het dromen bent. Je gebruikt dan delen van je hersenen die je normaal niet gebruikt.

Lees ook: Dream on: volgens de wetenschap helpen dromen ons dingen te leren

Ook al betekent lucide ‘helder,’ betekent een lucide droom meer dan een heldere droom. Mensen die lucide kunnen dromen proberen hun droom te sturen. Wat hier zo bijzonder aan is? Je kunt dingen doen die je in de realiteit helemaal niet kunt doen. Zo kun je naar de zon vliegen, vuur eten of kletsen met panters. Whatever you like.

Lucide dromen, hoe doe je dat?

Lucide dromen vergen enige oefening, maar er bestaan middeltjes om je mind hierin te trainen.

Dagdromen

Je kunt heerlijk ontspannen als je af en toe dagdroomt. Denk na over dingen die je graag zou willen doen, mensen die je zou willen ontmoeten of over hoe jouw leven er idealiter over een paar jaar uit zou zien.

Probeer in je hoofd een droom te creëren waar je gelukkig van wordt. Dat kan ook iets kleins zijn als fantaseren over een fantastische eerste date met een knappe man of vrouw. Maar dagdromen over een prachthuwelijk met George Clooney is ook he-le-maal oké.

Dit vind je misschien ook interessant: Rare dromen? Krijg inzicht in de betekenis en je onderbewustzijn met deze ‘droomdecoder’

Door dagelijks te dagdromen, open je je mind voor nieuwe ervaringen. Door je energie te steken in deze dromen, kan je onderbewuste beginnen met het realiseren van deze fantasieën. Dit heet de kracht van visualisatie. Wat extra goed schijnt te werken, is als je in slaap valt terwijl je aan het dagdromen bent.

Tip: probeer een dagdroom playlist te maken. Volgens Emma Mildon, lucide droomspecialist, helpen playlists met feel-good muziek het beste. Zoek naar teksten en thema’s die goed bij jou en jouw leven passen. Je kunt verschillende soorten muziek koppelen aan verschillende soorten dagdromen.

Zo luister je naar meer upbeat muziek voor je dromen over de Mount Everest beklimmen, en luister je naar romantische muziek als je wil dromen over die nieuwe toekomstige vlam.

Lucide dromen

Dagdromen is natuurlijk een stuk makkelijker dan de kunst van het lucide dromen. Misschien heb je het weleens meegemaakt: je bent aan het dromen en net voordat je wakker wordt besef je dat je aan het dromen bent.

Of andersom, als je midden in de nacht net wakker bent geschrokken (vaak door een nachtmerrie) duurt het heel eventjes voordat je door hebt dat het een droom is. Nee, Frankenstein staat niet echt naast je bed met een hakbijl.

Tellen of het alfabet

Maar hoe blijf je de volgende keer in je droom, in plaats van wakker te worden? Probeer op het moment dat je bewust wordt van het feit dat je aan het dromen bent je te focussen op de details van de droom. Een andere manier om in de droom te blijven, is door te tellen of het alfabet af te gaan. Zo houd je je gedachten bij de droom, en word je niet wakker.

Lijkt dit je nu nog onmogelijk? Begin dan met het opschrijven van je dromen meteen nadat je wakker wordt. Door je dromen op te schrijven forceer je als het ware jezelf om dromen te onthouden. Probeer zoveel mogelijk details op te schrijven, zodat de dromen echt gaan leven. Als je dit op een gegeven moment elke dag doet, word je scherper en bewuster als je je in een droom bevindt.

Vind je dit nogal vaag allemaal? Misschien helpt het om je te verdiepen in Yoga Nidra: de yoga van de slaap.

Meer lezen over slaap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️