Josephine Kay
Josephine Kay | LinkedIn Mind 26 jan 2019

Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen

Je schrikt midden in de nacht wakker en herinnert je iets van een vliegend paard, surfplanken en giechelende zwembanden. Een kleine lach vanbinnen, dit ga je morgen aan je collega’s vertellen. Daarna doezel je weer weg totdat de wekker gaat. Verschrikt kijk je om je heen. Oh ja, tijd om op te staan. Waar had je ook alweer over gedroomd? Geen idee.

Meestal herinneren we onze dromen niet of nauwelijks. Vage vervlogen snippers van herinneringen resteren ergens in het achterste van ons brein, en na een paar uur waken ben je die ook al vergeten. Eigenlijk wel jammer, aangezien je de meest hysterische en bijzondere dingen droomt. Als je oefent, schijn je je dromen te kunnen sturen. Met lucide dromen heb je door dat je aan het dromen bent. Je gebruikt dan delen van je hersenen die je normaal niet gebruikt.

Ook al betekent lucide ‘helder,’ betekent een lucide droom meer dan een heldere droom. Mensen die lucide kunnen dromen proberen hun droom te sturen. Wat hier zo bijzonder aan is? Je kunt dingen doen die je in de realiteit helemaal niet kunt doen. Zo kun je naar de zon vliegen, vuur eten of kletsen met panters. Whatever you like.

Maar hoe doe je dit dan?

Dagdromen

Je kunt heerlijk ontspannen als je af en toe dagdroomt. Denk na over dingen die je graag zou willen doen, mensen die je zou willen ontmoeten of over hoe jouw leven er idealiter over een paar jaar uit zou zien. Probeer in je hoofd een droom te creëren waar je gelukkig van wordt. Dat kan ook iets kleins zijn als fantaseren over een fantastische eerste date met een knappe man of vrouw. Maar dagdromen over een prachthuwelijk met George Clooney is ook he-le-maal oké.

Door dagelijks te dagdromen, open je je mind voor nieuwe ervaringen. Door je energie te steken in deze dromen, kan je onderbewuste beginnen met het realiseren van deze fantasieën. Dit heet de kracht van visualisatie. Wat extra goed schijnt te werken, is als je in slaap valt terwijl je aan het dagdromen bent.

Tip: probeer een dagdroom playlist te maken. Volgens Emma Mildon, lucide droomspecialist, helpen playlists met feel-good muziek het beste. Zoek naar teksten en thema’s die goed bij jou en jouw leven passen. Je kunt verschillende soorten muziek koppelen aan verschillende soorten dagdromen. Zo luister je naar meer upbeat muziek voor je dromen over de Mount Everest beklimmen, en luister je naar romantische muziek als je wil dromen over die nieuwe toekomstige vlam.

Lucide dromen

Dagdromen is natuurlijk een stuk makkelijker dan de kunst van het lucide dromen. Misschien heb je het weleens meegemaakt: je bent aan het dromen en net voordat je wakker wordt besef je dat je aan het dromen bent. Of andersom, als je midden in de nacht net wakker bent geschrokken (vaak door een nachtmerrie) duurt het heel eventjes voordat je door hebt dat het een droom is. Nee, Frankenstein staat niet echt naast je bed met een hakbijl.

Dit gebeurt er als je slaapverlamming hebt (en het is geen pretje)

Maar hoe blijf je de volgende keer in je droom, in plaats van wakker te worden? Probeer op het moment dat je bewust wordt van het feit dat je aan het dromen bent je te focussen op de details van de droom. Een andere manier om in de droom te blijven, is door te tellen of het alfabet af te gaan. Zo houd je je gedachten bij de droom, en word je niet wakker.

Lijkt dit je nu nog onmogelijk? Begin dan met het opschrijven van je dromen meteen nadat je wakker wordt. Door je dromen op te schrijven forceer je als het ware jezelf om dromen te onthouden. Probeer zoveel mogelijk details op te schrijven, zodat de dromen echt gaan leven. Als je dit op een gegeven moment elke dag doet, word je scherper en bewuster als je je in een droom bevindt.

Wil je er echt werk van maken? Check Snoozon, van Tim Post, werkzaam als onderwijspsycholoog aan de Universiteit Twente, ervaren lucide dromer en internationaal erkende lucide droomtrainer. Tim verzorgt diverse lucide droomcursussen in Nederland en Europa.

Nog steeds te vaag? Yoga Nidra is yoga van de slaap.

Meer lezen over slaap?

Blijf je graag op de hoogte van de beste Bedrock-content? Meld je aan voor de Bedrock-Weekly!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen
Sluiten