Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 5 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Dream on: volgens de wetenschap helpen dromen ons dingen te leren

Je kent het misschien wel: heb je de hele dag geprobeerd een presentatie in je hoofd te stampen, komt ‘ie in dromenland ineens vloeiend uit je mond stromen. Of je leert een instrument en bent zelfs in je slaap nog bezig dat ene liedje te oefenen. Dat heeft een reden, volgens de wetenschap – en niet alleen maar dat dat liedje zo in je hoofd is blijven hangen. Dromen zouden ons namelijk helpen dingen te leren.

Dromen helpen je leren

Dat schrijft Patrick McNamara, professor in neurologie op de Boston University School of Medicine en auteur van meerdere boeken over dromen, op Psychology Today. Hij citeert bijvoorbeeld een onderzoek dat al in 1990 bewees dat mensen die woorden en zinnen uit een geleerde tweede taal in hun droom terughoorden, die taal beter leerden dan mensen die er niet over dromen.

Een ander onderzoek analyseerde mensen die uit een virtuele doolhof moesten zien te komen. Ook bij hen bleek het leren van de oplossing sterk verbonden te zijn met de mate waarin delen van de doolhof terugkwamen in hun dromen, vooral de REM-slaap. Beide onderzoeken wijzen uit dat het voorkomen van geleerd materiaal in dromen het succes van het leren voorspelt.

Heractivatie van je hersenen

Hoewel er al decennialang onderzoek wordt gedaan naar dromen, blijven er steeds technieken bij komen om ze ‘op te nemen’ en te bestuderen. Er wordt dan ook steeds meer bekend over de breinprocessen die hierachter zitten. Dat is een nogal technisch verhaal (iets met slaapafhankelijke synaptische plasticiteit en geheugenconsolidatie), maar het komt erop neer dat er breingebieden die geactiveerd zijn tijdens het leren, weer opnieuw fysiologisch actief worden in je slaap.

Uit een studie van de universiteit van Chicago bleek zelfs dat de activiteit van sommige hersencellen van vogels in hun slaap ongeveer hetzelfde is als die wanneer ze daadwerkelijk zingen – ‘alsof de vogels hun deuntje in stilte oefenen tijdens het slapen’, aldus New Scientist.

Dit vind je vast ook interessant: Heb je over seks gedroomd? Dit is wat het betekent

Dus droom je over iets dat je overdag hebt geleerd? Weet dan dat de kans een stuk groter is dat je het vandaag nog weet. Winning! Kijk er overigens ook niet van op als die droom een beetje vertraging heeft: als dingen die je leert, terugkomen in je dromen, is dat meestal de eerste nacht óf juist 5 à 7 nachten nadat je het leert.

Leren associëren met muziek en geuren

Je bent gelukkig niet alleen maar overgeleverd aan je droomwereld op dit vlak – je kunt het leerproces in je brein ook een handje helpen. Het helpt namelijk niet alleen als de geleerde dingen zelf in je droom terugkomen, maar ook dingen die je daarmee associeert.

Als je bijvoorbeeld woordjes zit te stampen met klassieke muziek op of de geur van lavendel-luchtverfrisser in je neus, dan helpt het om die omgevingssignalen terug te roepen als je ligt te slapen. Op die manier wordt ook hetgene dat je daarmee associeert geheractiveerd, en kun je dat later gemakkelijker terugroepen. Een goed begin is het halve (leer)werk.

Meer lezen over dromen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️