Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 5 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Morning raves zijn een groot succes in Amsterdam (en ze doen wonderen voor je geluksgevoel)

Dansen en feesten in de vroege ochtend, voordat je naar je werk gaat? Klinkt raar, is het niet. Deze morning raves waren al een begrip in steden als New York, Los Angeles en Londen, maar ook in Amsterdam waren de eerste vier Daybreaker-feesten volledig uitverkocht. Niet zo gek ook: tijdens zulke morning raves gieren de gelukshormonen door je lichaam. Een dik feest, en dat in de ochtend. Geen alcohol of drugs. Alleen gezonde snacks en dansen met meer dan 350 man in een nachtclub, om vervolgens door te gaan naar je werk. Misschien heb je er al eens van gehoord en dacht je: is dit echt een ding? Wij kunnen je mededelen: hell yeah it is. Begin je jaar goed en dans 14 januari mee in Amsterdam: er zijn nog kaarten.

Kickstart your day

Wat gebeurt er dan precies? We zullen het even uitleggen. Om halfzeven ‘s ochtends (je moet er wat voor over hebben) komen honderden mensen samen om te feesten voor de werkdag begint. Het feest duurt zo’n twee uur: het begint met een yoga/fitness-sessie, die vervolgens naadloos overgaat in een volwaardige rave met muziek, dj’s en healthy kokosdadelballetjes (yes!). En voor de twijfelaars: dat gaat dus echt wel lekker los. Er zijn live acts die de energie hoog houden en wanneer de beat goed is, komen de benen vanzelf in beweging.

En er zitten behoorlijk wat voordelen aan zo’n party kickstart van je werkdag. De organisatie gelooft dat feesten gepaard gaat met creativiteit en verbondenheid. Nu is dat natuurlijk ook zo, maar vaak worden die creativiteit en verbondenheid opgewekt met stimulerende middelen. Alleen niet op morning raves, want volgens de organisatoren gaan feesten en gezondheid hand in hand.

https://www.bedrock.nl/deephouse-yoga-sessie/

Dopamine

Dopamine wordt niet voortdurend afgegeven, maar het wordt uitgestoten wanneer je dingen doet die volgens de hersenen beloond moet worden, zoals sporten, eten, seks en verliefd zijn. Beweging is een belangrijke factor in de dopamineproductie. Zodra je actief beweegt (dansen!), verhoogt het calciumniveau in je bloed, wat er weer voor zorgt dat er meer dopamine wordt aangemaakt.

Oxytocine

Je kent vast van die mensen die op festivals rondlopen met ‘Free hugs’-borden. Nou, die zijn er op deze Daybreaker-events ook. Oké, je moet ervan houden (niet iedereen voelt de behoefte vreemden te omhelzen), maar er kleven zeker wat voordelen aan. Wanneer we iemand omhelzen (of aanraken) komt er namelijk oxytocine vrij, het geluks-knuffelhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons kunnen ontspannen, het verzacht pijn en veroorzaakt dus dat geluksgevoel.

Serotonine

Serotonine is misschien wel één van de meest belangrijke gelukshormonen in je lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met de mensen om ons heen. Wanneer iemand zich belangrijk of gezien voelt, zorgt dat voor de aanmaak van dit hormoon. Daybreaker wil meer zijn dan alleen een leuk feestje in de ochtend en ziet zichzelf echt als community. Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn.

Endorfine

Endorfine is een morfine-achtig hormoon dat ons helpt pijn te onderdrukken en positieve gevoelens in ons opwekt. Het komt vrij in tijden van stress en pijn, als je een orgasme hebt en als je sport (vandaar ook de welbekende term runner’s high). Endorfine komt dus ook vrij tijdens Daybreaker, waar je twee uur kunt dansen, yoga’en of fitnessen.

Daybreaker is een wereldwijde organisatie die de morning raves organiseert. Dat doen ze al in 22 (!) steden over de hele wereld, en sinds vorig jaar vinden de eerste Amsterdamse Daybreaker feesten plaats.

Meer redenen waarom feesten goed is?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️