Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 5 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Tsundoku: de kunst van meer boeken kopen dan je kan lezen

Een decoratieve en o zo onschuldig ogende stapel boeken kan zomaar meer invloed op je hebben dan je denkt. De extase van elk boek dat je koopt of krijgt is zó groot dat die stapel boeken die je ooit nog wilt lezen alleen maar groter wordt, zelfs als je ze waarschijnlijk nooit zal lezen. En Japan zou Japan niet zijn als ze ook daar een speciaal woord voor hebben: tsundoku.

“Even when reading is impossible, the presence of books acquired produces such an ecstasy that the buying of more books than one can read is nothing less than the soul reaching towards infinity,” aldus A. Edward Newton, auteur, uitgever en verzamelaar van 10.000 boeken.

Verkapte to do-lijst

Een boek op aanraden van de collega, vriend(in) of moeder, een bijzonder oud boek op een marktje of één van de honderden interessante zelfhulpboeken en natuurlijk boeken over liefde waar we ongetwijfeld állemaal wat van kunnen leren. We love books. Maar de stapel boeken die je nog moet lezen lijkt langzamerhand steeds oneindiger te worden. En niet alleen leesboeken, ook kookboeken behoren tot dit rijtje. De nieuwste gezonde, veganistische, vegetarische en exotische boeken: we willen ze allemaal hebben.

Zonder dat je het in de gaten hebt, is die stapel boeken een verkapte to do-lijst die je steeds vanuit je ooghoek op je nachtkastje ziet liggen.

Dit vind je vast ook interessant: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)

Herkenbaar? Join the club. Net als veel andere specifieke woorden voor fijne bezigheden, hebben de Japanners ook voor deze boeken-koopverslaving een woord: tsundoku. Doku komt van het werkwoord lezen en tsun van opstapelen.

Tsundoku sinds 1879

Wie denkt dat dit woord een hype is omdat er tegenwoordig oneindig veel zelfhulpboeken geschreven én verkocht worden (hello millennial life), heeft het mis. Het woord kwam al voor in een boek (ha ha) in 1879. Er werd hierin gerefereerd naar een tsundoku sensei ofwel de master van het boeken verzamelen.

Dit zijn onze favoriete vegan kookboeken van 2018

Ook in het Engels bestaat er een woord voor boeken verzamelen die je nooit zal lezen: bibliomania. Toch betekenen de woorden niet exact hetzelfde. Bibliomania beschrijft de intentie om een boekenverzameling te creëren, terwijl tsundoku de intentie is om boeken te lezen om die later aan de onbedoelde boekencollectie toe te voegen.

De toekomst van boeken

Hoe leuk het ook is dat we nu onze boekenverzameldrang een naam kunnen geven, is het óók interessant om even te stil staan bij de toekomst van boeken. In tijden van tiny housesminimalisme en technologie die in een sneltreinvaart zit, kan je je afvragen hoe lang woorden als tsundoku nog gebruikt zullen worden.

Door e-reader, tablets en smart phones is er een kans dat boeken straks écht verdwijnen. Waar wij nog opgroeiden met heuse lesboeken, zijn er nu al genoeg scholen die les krijgen van enkel een scherm en niet meer uit boeken. Ga je op vakantie? Zeul je dan nog een stapel van 5 boeken mee of ga je nu voor een handige e-reader waarop je onbeperkt veel boeken kan lezen? Hoewel een e-reader waarschijnlijk een duurzamere optie is (want: papier komt van bomen uit het buitenland), gaat er wat ons betreft níets boven een boek. De geur en de textuur. Op het strand, met korrels zand ertussen.

Tip: leg je boekenstapel niet in je slaapkamer, zodat je je in je slaapkamer écht kan ontspannen en er rustig kan slapen.

Boekentips?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️