Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 1 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Bedrocks boekentips: 3x de beste boeken van november

Er zijn talloze redenen om boeken te lezen. Het is een ontspannende activiteit, je breidt je vocabulaire uit en je leeft er zelfs langer door. Daarnaast zijn non-fictieboeken ook nog eens heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Op de redactie lezen we bijvoorbeeld regelmatig over mindfulness, feminisme en gezondheid. Daarom lichten we in de rubriek ‘Bedrocks boekentips’ elke maand een paar boeken uit die absoluut het lezen waard zijn.

Deze keer: een invulboekje voor al je chagrijnige buien, heel veel tips over stressvrij leven en een gids voor duurzaam koken.

Vandaag haat ik… – Lotta Sonninen

Van alle kanten wordt ons verteld dat we blij en positief moeten zijn. Want als je positieve gedachten hebt, trek je positieve dingen aan, toch? Nou, dat klopt helemaal niet altijd. Op bepaalde momenten is het ook gewoon heel fijn om even boosheid te voelen zonder dat iemand door je bubbel heen prikt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er mensen zijn die juist mínder positieve emoties willen voelen.

‘Vandaag haat ik…’ is een invulboekje waarin je die negatieve gevoelens gewoon lekker kunt dumpen. Chagrijnig? Zet al je frustraties even op papier – wel zorgen dat je er niet uit boosheid doorheen drukt. Er zijn verschillende categorieën, van schuld tot eerlijkheid en oude koeien uit de sloot halen (niks vergeten en vergeven).

Natuurlijk kun je ook bij een vriendin aankloppen, maar dat kan nu eenmaal niet altijd. En hé, het is stiekem ook gewoon heel leuk om over vijf jaar terug te kijken om welke onbenullige dingetjes je je druk maakte, toch? Goed bewaren dus.

Vandaag haat ik… – Lotta Sonninen
ISBN: 978-94-005-1110-1
Prijs: € 10

RELAX (12 maanden stressvrij) – Petra Rutgers & Nancy Schonhage

Technisch gezien is dit helemaal geen boek uit november – ‘RELAX (12 maanden stressvrij)’ verschijnt namelijk pas officieel op 7 december. Maar we willen ‘m je toch graag meegeven als cadeautip voor de feestdagen! Immers, iedereen kent wel iemand die dit boek hard kan gebruiken.

Dit boek is geschreven door de twee vrouwen achter de Relax Academy. Een paar jaar geleden besloten ze dat ze er klaar mee waren om altijd maar stress te hebben. En omdat ze als massage-therapeuten veel vrouwelijke klanten krijgen met stressklachten, willen ze ook aan de rest van Nederland leren hoe ze dat hebben gedaan. Na allerlei cursussen en trainingen hebben ze daarom hun eigen methode ontwikkeld: de BAL-methode (Bewustzijn, Acceptatie en Loslaten). Daarin komen Oosterse en Westerse wijsheden op een praktische manier samen zonder tijdrovend te zijn, zoals ze het zelf zeggen.

En dit boek is inderdaad praktisch! Het is opgedeeld in 12 maanden, waarin steeds 4 onderwerpen behandeld worden waar vrouwen stress van kunnen krijgen, plus tips om dat te verhelpen. Daarmee zet het boek je aan om over belangrijke vragen na te denken: van welke situaties, mensen, gevoelens of gedachten krijg jij stress, hoe laat je lichaam merken dat het te veel wordt en doe je daar eigenlijk wel wat mee? Kortom: meer inzichten, minder stress.

RELAX (12 maanden stressvrij) – Petra Rutgers & Nancy Schonhage
Prijs: € 17,50

Circular Chefs – Freke van Nimwegen & Nadine Maarhuis

Ken je Instock nog? Dat is een restaurant met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, dat heerlijke gerechten maakt met ingrediënten en producten die de supermarkten en producenten niet kunnen verkopen, zoals kromme groentes en oud brood dat ‘al’ een dag in de winkel heeft gelegen. Meer Instock is meer dan alleen hun restaurants: nu hebben ze bijvoorbeeld ook een kookboek uitgegeven.

In ‘Circular Chefs’ leer je over de vijf principes van klimaatvriendelijk koken, om zo jouw food-voetafdruk op de wereld te verkleinen. Van het kiezen van de juiste producten tot het toepassen van de verschillende technieken die er zijn om eten zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Dat betekent ook dat het boek niet helemaal vegan is, maar er juist ook recepten in staan om bijvoorbeeld bijvangst te bereiden, zodat dat niet verloren gaat.

Naast tips biedt het boek bovendien duurzame recepten van natuurlijk de Instock-chefs, maar ook onder andere Joris Bijdendijk, Nel Schellekens, Samuel Levie en Merel Wildschut. Kortom: alle inspiratie die je nodig hebt voor meer duurzaamheid in de keuken.

Circular Chefs – Freke van Nimwegen & Nadine Maarhuis
ISBN: 9789082954302
Prijs: € 12,50

Meer boekentips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Bedrocks boekentips: 3x de beste boeken van november
Sluiten