Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 1 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Boekentips: dit zijn de beste boeken die de redactie las in september

Er zijn talloze redenen om boeken te lezen. Het is een ontspannende activiteit, je breidt je vocabulaire uit en je leeft er zelfs langer door. Daarnaast zijn non-fictieboeken ook nog eens heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Op de redactie lezen we bijvoorbeeld regelmatig over mindfulness, feminisme en gezondheid. Daarom lanceerden we vorige maand een nieuwe rubriek: Bedrocks Boekentips!

Elke maand lichten we een paar boeken uit die absoluut het lezen waard zijn. Deze keer: een feministisch pamflet, een dichtbundel én een kookboek.

DAMN, HONEY – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

“Hier in Nederland hebben vrouwen toch alles voor elkaar? Je mag toch stemmen? Werken? Je mening geven? Is een feministisch pamflet dan nog wel nodig?” Nou, ja dus – en dat laten Marie Lotte en Nydia je met liefde zien.

In slechts 83 pagina’s vertellen ze je hoe belachelijk het idee is dat we aanranding zouden uitlokken met een bepaalde outfit, dat we vrouwen beoordelen op hun figuur en dat er zoiets bestaat als ‘te laat zijn’ met zoenen. Ze geven je een gouden tips voor gouden seks en een lijstje met dingen die je kunt doen in plaats van je druk maken om je uiterlijk. Ze laten je inzien dat ook jij als feminist misschien nog wel vrouwonvriendelijke gedachten hebt – maar ook dat dat niet jouw schuld is.

Kortom: van body positivity en eetstoornissen tot masturbatie, homoseksualiteit en seksuele intimidatie, alles komt aan bod. Gewapend met persoonlijke verhalen en een humoristische doch vlijmscherpe schrijfstijl loodsen de schrijfsters je door de wereld van feminisme. En voor wie na dit pamflet nog meer wil lezen over de ongelijkheid tussen genders in onze samenleving: achterin vind je een fijne lijst met aanraders van de schrijfsters zelf. Niet meer lezen? Dan doe je dat lekker niet. Want uiteindelijk moet je gewoon doen waar je zelf zin in hebt, aldus Marie Lotte en Nydia.

Damn, Honey – Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
ISBN 978 94 6349 8029
Prijs: € 5,99

De zon en haar bloemen – Rupi Kaur

We leven in een tijd waarin nog maar weinig poëzie wordt gelezen – gedichten doen je toch al snel denken aan de onbegrijpelijke gedrochten uit de Middeleeuwen die je moest ontleden met Nederlands (wat nooit lukte, want elk woord stond weer symbool voor iets anders – trauma’s). Als we je een dichtbundel aanraden, ben je dan misschien ook sceptisch. Maar geloof ons, de dichtbundels van Rupi Kaur zijn meer dan de moeite waard.

‘De zon en haar bloemen’ is de tweede bundel van Rupi Kaur, die eerder ook al ‘Melk en honing’ schreef. Hoewel het altijd een beetje tricky is om poëzie te vertalen (Rupi is Canadees), is dat in dit geval redelijk goed gelukt. Extra tof is dat Rupi haar gedichten ook zelf illustreert, wat eigenlijk al een reden op zich is om deze bundel aan te schaffen. De minimalistische tekeningen passen perfect bij de inhoud.

Rupi Kaur schrijft geen standaard rijmende gedichten, maar kleine ‘opsommingen’ van korte zinnen die het leven van een vrouw in de 21e eeuw perfect beschrijven. Onder andere verdriet, geloven in jezelf en – hoe kan het ook anders – liefde komen aan bod. Het boek is opgedeeld in vijf delen die perfect bij de titel van het boek passen: verwelken, vallen, aarden, ontkiemen en opbloeien. Afhankelijk van je levenservaringen (en humeur) zul je sommige dingen misschien niet herkennen, maar andere woorden raken je diep in je hart. En dat is precies wat poëzie moet doen.

De zon en haar bloemen – Rupi Kaur
ISBN 978 94 92086 81 5
Prijs: € 18,95

Vegan 100 – Gaz Oakley

Oké oké, technisch gezien kun je kookboeken niet echt lezen – in films mag het dan zo zijn dat ambitieuze ouders een paar recepten lezen voor het slapengaan, maar in het echt doet niemand dat, toch? Toch? Hoe dan ook, dat neemt natuurlijk niet weg dat we dit boek heel graag in dit lijstje wilden meenemen.

‘Vegan 100’ is geschreven door een man die je misschien kent als @avantgardevegan op Instagram, waar hij aan ruim 200.000 volgers laat zien dat plantaardig eten allesbehalve saai (of supergezond) is. Op zijn foto’s zien we pizza’s, burgers, hotdogs, soesjes, ijsjes… Nou ja, je snapt het punt. Lekker, kleurrijk én relatief duurzaam.

En we hebben goed nieuws: één van de boeken waarin chef-kok Gaz Oakley zijn recepten verzamelde, is nu ook vertaald naar het Nederlands. ‘Vegan 100’ is het kookboek dat Gaz zelf had willen hebben toen hij plantaardig ging eten, en dat snappen we helemaal. In het boek staan ruim 100 recepten, voor elke maaltijd, moeilijk en makkelijk, gezond en ongezond. Kortom, een must voor iedereen die wat vaker veganistisch wil eten, maar ook iedereen die al veganist is.

Vegan 100 – Gaz Oakley
ISBN 978 94 6143 191 2
Prijs: € 24,95

Meer boekentips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boekentips: dit zijn de beste boeken die de redactie las in september
Sluiten