Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 16 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat we kunnen leren van Wabi Sabi: over de schoonheid van imperfectie

Of het nu om je werk, je Instagram foto of je geliefde schoenen gaat: tegenwoordig moet álles perfect zijn. Maar waarom willen we dat zo graag? En wat als we perfectie los kunnen laten en de schoonheid kunnen zien, in juist het imperfecte? Het Japanse Wabi Sabi leert het ons.

Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, zit schoonheid juist in dat wat imperfect is. De kern is dat niets perfect is en niets ooit af is. Maar ook het accepteren van de natuurlijke levenscyclus hoort erbij: weten dat niets voor altijd is en dat dat helemaal oké is.

De leer van Wabi Sabi

Wabi Sabi heeft niet één duidelijke definitie. Het is een manier van leven, waarbij eenvoudig leven belangrijk is en je materialisme laag in het vaandel hebt staan.

Wij Westerlingen kunnen nog veel leren van de Japanners. Met hun Oosterse denkwijze, zijn ze erg positief ingesteld. Ze denken niet in het verleden of aan de toekomst, maar wat er nu gebeurt, dát is belangrijk. Dat zorgt voor meer geluk. (En dat moeten we hebben natuurlijk!).

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

De schoonheid van imperfectie in de natuur

De essentie van Wabi Sabi zit ‘m ook in de natuur en de bijbehorende processen, zoals ouder worden. En hoewel we zelf het liefst verstoppertje spelen als onze verjaardag weer om de hoek komt kijken (behalve als het tijd voor taart is dan), laat Wabi Sabi ons juist de schoonheid van ouder worden inzien.

Neem bijvoorbeeld koperen dakbedekkingen op oude gebouwen. De levensduur van koper is niet oneindig. Uiteindelijk oxideert het. En dan verandert de koperen kleur in turquoise. Maar zijn de gebouwen daardoor minder mooi? Nee. Ze zijn nog steeds prachtig. Of misschien juist wel veel mooier dan daarvoor!

De levenslessen van Wabi Sabi

Wabi Sabi is een combinatie van twee levenslessen die zorgen voor meer rust. Wabi staat voor eenvoud; een manier van leven in het nu. En Sabi gaat over de schoonheid die komt na verloop van tijd. Kort gezegd: Wabi is ruimte, Sabi is tijd. Wabi Sabi leert je om ieder moment te waarderen en tevreden te zijn. Het draait om het toelaten van imperfectie.

Dus stop met piekeren over dat ene ongemakkelijke moment (of alle andere), laat de perfectionist in je eindelijk vrij en geniet van het nu! Want we kunnen allemaal wel wat meer rust gebruiken, toch?

Meer lezen over levensfilosofieën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️