Redactie
Redactie Psyche 7 dec 2018
Leestijd: 5 minuten

Waarom je meer moet rusten om beter te werken

Het negen-tot-vijftijdperk is voorbij. Waarschijnlijk vind ook jij het geen probleem om weekenden te werken en check je dagelijks je werkmail nog even in de trein (of in de auto, foei). Voor veel mensen is dit geen enkel probleem. Maar dit nieuwe werken vraagt echter ook om iets anders: het nieuwe rusten.
Professor Alex Pang van de Universiteit van Californië, de auteur van ‘Rest: Why You Get More Done When You Work Less’, was in Nederland om een lezing te geven bij The School of Life. De lezing werd gehouden in de Westerkerk in Amsterdam. Voor Pang een ideale plek, omdat het volgens hem symbool stond voor de lezing van de avond.

Westerkerk als symbool

De Westerkerk werd in de 17e eeuw gebouwd, een tijd waarin de Nederlandse handel goed- en kwaadschiks de wereld begon over te nemen. Amsterdam werd een drukke bruisende stad waar hard werken voorop stond.

Waarom ‘trucjes’ als yoga en wandelen niet werken tegen stress en onrust

Toch werd er enorm veel geld opgehaald om de Westerkerk te bouwen: een plek van rust en bezinning. Dit laat volgens Pang zien dat werk en rust even belangrijk waren in die tijd. Iets wat we volgens de professor nu uit het oog dreigen te verliezen.

Rust zwak? Complete waanzin

Als Alex Pang om zich heen kijkt, ziet hij dat mensen veel werken en te weinig of verkeerd rusten. Rust wordt als teken van zwakte gezien, iets dat volgens hem ‘complete waanzin’ is.

We willen productief zijn en storten ons volledig op ons werk. Het gevolg: stress en in extreme gevallen zelfs een burn-out. Rusten is volgens Pang iets dat we moeten leren, en iets dat essentieel is voor wie zich gezond wil voelen én goed wil presteren. Maar hoe moet het dan wel: rusten?

Om tot dat antwoord te komen bestudeerde Pang ons werk- en rustgedrag en kwam tot zeer bruikbare tips om écht te rusten en beter te werken.

Actieve rust is de beste rust

Tot 12:00 uur in bed liggen, de rest van de middag achter Facebook zitten en ’s avonds Netflixen. Klinkt als de ideale rustdag? Niet volgens Pang. Die pleit voor de zogenaamde ‘actieve rust’. Hij neemt hiervoor als voorbeeld Winston Churchill die, als hij niet de Britste premier aan het uithangen was, fanatiek schilderde.

2 tips voor een goede nachtrust van een slaapexpert en hoogleraar

Hij gaf hiermee zijn gedachten de kans om zich op iets leuks maar ook uitdagends te focussen, waardoor hij niet aan zijn werk dacht en geheel tot rust kwam. Dit verklaart volgens Pang waarom veel Nobelprijswinnaars houden van tuinieren: ware rust zit hem in het verzetten van de gedachten op een actieve manier. Mensen met veel hobby’s voelen zich over het algemeen meer uitgerust dan mensen die hun vrije dagen op de bank doorbrengen, dus duik dat schuurtje/tuintje/schilderklasje in!

Vakanties? Niet lang, wel vaak

Het lijkt voor veel mensen een heerlijk vooruitzicht: 3 weken op vakantie. Maar volgens Pang is dit niet de beste methode om tot rust te komen. Hij onderzocht ons vakantiegedrag en kwam tot de volgende conclusie: na 8 dagen vakantie word je er niet rustiger van.

Voor in je agenda: ‘Rust nemen’ (en met deze tips gaat het je lukken)

Het kan zelfs zo zijn dat je je na 8 dagen rusteloos en juist gestrest gaat voelen. Het ideale schema is volgens Pang: 3 maanden werk, 9 dagen vakantie. En dat op repeat.

Sta vroeg op

Volgens Pang is er niets beters dan vroeg opstaan om je belangrijkste werk te doen, óók als je een avondmens bent. ’s Ochtends is iedereen creatiever en bovenal geeft het je de kans je totaal te focussen voor er afleidingen (en collega’s) je dag binnen sluipen.

Minder uren werken is effectiever

Alexander Pang is een groot voorstander van de 5 á 6-urige werkdag. Zijn tip: werk twee uur totaal gefocust op één ding (zie punt #5) en stop dan, ook als het niet af is. Neem daarna een actieve pauze van gemiddeld 20 minuten.

Ga lopen, ga een balletje trappen of kook een uitgebreide lunch. Zorg ervoor dat je tijdens deze pauze niet je mail/telefoon checkt en je gedachten de kans geeft om te dwalen. Herhaal dit vervolgens tot je dag erop zit.

Niet multitasken

Probeer dit eens: tel zo snel als je kunt van 1 tot 10 en neem op hoe lang je hierover doet. Gedaan? Waarschijnlijk kom je zo rond de 1,5 seconden uit. Dan: probeer nu de eerste 10 letters van het alfabet zo snel mogelijk te zeggen (A t/m J). Gelukt?

Waarschijnlijk duurde dit niet heel veel langer. Maar nu komt het: probeer de eerste 10 letters van het alfabet zo snel mogelijk te zeggen, terwijl je óók tot tien telt, dus: 1A, 2B, 3C etc. Als je net zo snel bent als mijn trouwe collega Lisanne (lees: proefkonijn), kom je rond de 8 seconden uit. Dat is aanzienlijk langzamer dan als je één van de taken zou doen.

De kracht van focussen op één ding

Dit simpele experimentje illustreert mooi hoe je het meest effectief werkt als je je op één ding focust. Dit zou je enorm moeten helpen om alles in je 6 uur-durende werkdag te kunnen doen.

Volgens Alex Pang is de rust die we nemen dus niet alleen ongelooflijk belangrijk voor onze gezondheid, maar juist ook voor onze productiviteit. Langer en meer werken zorgt er niet voor dat je meer gaat doen. Integendeel: goed uitgeruste mensen die korte tijd gefocust kunnen werken, krijgen veel meer voor elkaar.

De beste ideeën ontstaan…

Daar komt bovenop dat we vaak de handigste ideeën krijgen als we niet nadenken over het probleem dat we moeten oplossen. Je kent het wel: de beste ideeën komen onder de douche of op de fiets. Wanneer je je hersenen gebruikt voor een routine-klusje, en dus kan afdwalen, ontstaat er plek om ineens tot inzichten te komen.

Als je werk doet waar je van houdt is het vaak moeilijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Maar júist als je werk hebt waar je van houdt, moet je jezelf rust gunnen om dat werk beter te kunnen doen.

Om het met de woorden van Alex Pang te zeggen: ‘The more you love your work, the more you have to take rest from it.’

Meer lezen over productief werken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Waarom je meer moet rusten om beter te werken
Sluiten