Kaira van Wijk
Kaira van Wijk Psyche 8 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Onsen’ is dé nummer 1 stressfixer in Japan

Vergeet yoga of meditatie. Waar Japanners echt bloedserieus over zijn als het om stress relief gaat zijn de Japanse onsen, ofwel hot springs. Een vulkanisch eiland zoals Japan is vergeven met dit soort natuurlijke warmwaterbaden. De Japanse, die haar huid naast porseleinwit ook met succes spiegelglad houdt, doet zo’n onsen zomaar 20 keer per jaar aan. Een prestatie, als je bedenkt dat de hoeveelheid vakantiedagen in Japan 15 telt en ze doorgaans round-the-clock werken. In het Zuid-Japanse Beppu probeerden wij ook de onsen uit en kwamen tot een aantal interessante bevindingen die we graag delen voor je zelf ook in dit wellness-fenomeen duikt.

Wassen, scrubben, baden

In Japan stap je niet zomaar een whirlpool of zwembad in. Zo ook niet een hot spring. Eerst vlij je je poedelnaakt neer op een houten mini-krukje voor je eigen boudoir, bestaande uit spiegel, een set kammetjes, verzorgingsproducten en doucheslang. Dat gaat en plein public.

Dit vind je misschien ook interessant: Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)

Meerdere vrouwen zitten in een rits naast elkaar om zichzelf eerst volledig schoon te maken. Er worden ook niet zomaar wat producten gebruikt: ons haar was nog dagen zijdezacht van een Shiseido-shampoo en masker. Daarna krijg je een kimono en slippertjes aangemeten waarop iedereen vrolijk (maar niet buiten de pas) rond trippelt. Het is handig om jezelf na je bad ook weer af te spoelen zodat je niet met zout en uitgedroogd haar thuiskomt.

Tattoos

Ze worden niet geapprecieerd in Japan. Zelfs de sportschool bij het hotel had een bordje dat las: no tattoos. Ondergetekende mocht als ‘onbeschreven blad’ (en dat was afgelopen jaar bijna anders geweest) gelukkig die zo gelauwerde hot spring trotseren.

Ben je wel beschreven met inkt? Dan is het handig om een uurtje of twee je eigen privé-onsen te reserveren.

Vergis je niet

De watertemperatuur van deze hot springs kan oplopen tot maar liefst 90 °C. 40 graden wordt als mild gezien. Hoe hoger de warmtegraad, zo wordt gezegd, hoe beter het is voor het verlichten van pijnlijke spieren en om je spijsvertering aan te jagen.

Must read: 10 producten die goed zijn voor je spijsvertering en niet zoveel kosten

Na een plons in een onsen kan het bijna voelen alsof je een bikram yoga-les achter de rug hebt. Het vereist rustig ademhalen en veel concentratie om langer dan een paar minuten te blijven zitten. Resultaat: je bent uitgeput, maar ook compleet relaxed, en je huid wordt er zonder twijfel glanzend en onberispelijk van.

Local flavour

Wil je nog een lokale specialiteit uitproberen? In Beppu (en vast ook bij andere hot springs) kun je speciale onsen-tamago laten stomen of koken in het hete bronwater.

Dit is slow cooking van eieren op een traditionele Japanse manier. Het is subtiel en uitgebalanceerd van smaak, met een iets zachte custard-achtige eierdooier.

Hoe bouw je thuis je eigen onsen?

Dat is natuurlijk niet zo makkelijk. In Nederland is er geen berg in zicht, laat staan een vulkaan, maar er zijn een paar trucjes. De Japanners zijn zelf ook dol op het nemen van een lang bad in eigen huis.

Een paar benodigdheden: een houten badmat, volop Epsomzout (voor de juiste mineralen), wat groene badkamerplanten en een kimono van bijvoorbeeld Etsy ter finishing touch.

Meer over stress relief

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
‘Onsen’ is dé nummer 1 stressfixer in Japan
Sluiten